Fragment

Författare

Marilyn Monroe

Fragment

2011-08-26

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2011-08-26

Recensionsdag

2011-09-21

Kategori

Samtida memoarer/biografier

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

Fragments - poèmes, écrits intimes, lettres

Originalspråk

Franska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113037196

Antal Sidor

272

Vikt (kg)

1.06

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

263

Bredd (mm)

203

Böcker av författaren

Om boken

Fragment är inget mindre än en händelse - ett fynd - och en oförglömlig bok som kommer att omdefiniera en av nittonhundratalets största ikoner nästan femtio år efter hennes död. Den låter oss återupptäcka människan Marilyn Monroe.

Bilden av Marilyn Monroe är så allmänt accepterad att vi knappast kan hjälpa att vi tror att vi vet allt som finns att veta om henne.
Men vad finns att säga om den andra Marilyn? Bortom rubrikerna - och de alltför välbekanta historierna om brustet hjärta, ensamhet och förtvivlan - fanns en mycket mer vetgirig, sökande och hoppfull kvinna än den världen lärde känna. Hur än Hollywood försökte formstöpa och kuva henne så förlorade hon aldrig sitt skarpsinne, sin passion och sin humor. För att möta och mota de svårigheter som tornade upp sig i hennes liv, så skrev hon.

Nu, för första gången, får vi möta Marilyn privat och lära känna henne på ett sätt vi aldrig gjort förut. Fragment är en hittills okänd samling texter, av hennes egen hand från 1943 till 1962, i form av minnesanteckningar, självbetraktelser, brev och även dikter. Det är tidigare opublicerade texter som ger en unik inblick i ikonens känsloliv och tankar, tillsammans med ett antal närgångna och sällan sedda bilder.
Dessa textfragment - nedtecknade i anteckningsblock, maskinskrivna blad eller skrivna på hotellens brevpapper - visar en kvinna som drevs av djup kärlek och strävan efter perfektion i sin konstutövning. De visar en Marilyn som var skoningslös i analysen av sitt eget liv, men också lekfull, rolig och vansinnigt intagande. Den sorglösa grace och förföriska lättsinnighet som gjorde hennes prestationer så minnesvärda träder även fram ur boksidorna, på samma sätt som den pyrande katastrofen gjorde hennes sista framträdanden så hjärtslitande.

Fragment är en händelse - en oförglömlig bok, som omdefinierar en av de störst lysande stjärnorna under nittonhundratalet och som, nästan femtio år efter hennes död, kommer att ge en bild av människan Marilyn.
Fragment har sammanställts av Antonio Tabucchi, Stanley Buchtal och Bernard Comment.

Läs mer

Marilyn Monroe

Fragment