Varför kan inte potatisar gå?

Författare

Lars-Åke Janzon

Varför kan inte potatisar gå?

Svenska

2012-05-03

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Övriga naturaktiviteter

Författare

Recensionsdag

2012-05-23

Publiceringsdatum

2012-05-03

Formgivare omslag

Lukas Möllersten

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Danskt band

Produktion

Papper

Träfritt obestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113038049

Antal Sidor

208

Vikt (kg)

0.408

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

138

Klimatpåverkan

427g CO2e
Papper
ca 258 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 4 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 164 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Om fåglar i Sverige handlar om våra vanligaste fågelarter. I text och bild får vi möta de fåglar som finns i våra trädgårdar, parker, städer eller i vår närmaste lantliga omgivning.

De flesta av de 100 arterna som presenteras finns i södra Sverige, men några är vanliga i Norrland. Urvalet har gjorts med omsorg. Fåglarna här är med för att de är vanliga, vackra, säregna, eller har en intressant historia.

Med sann berättarglädje och stor kunskap beskriver Lars-Åke Janzon fåglarnas biologi, utbredning och historik. Han skriver också om namnens ursprung och lokala variationer, och om vad som berättas om fåglarna i gammal folktro. Boken är rikligt illustrerad med fågelakvareller i världsklass gjorda av Staffan Ullström.

Läs mer

Lars-Åke Janzon, Staffan Ullström, Staffan Ullström

Om fåglar i Sverige

Om boken

Vi kliar oss, viftar och svär åt insekterna och vi för en ojämn kamp mot oönskade växter och kryp på våra tomter.
Men bortom löpsedlarna om fästingsommar och mördargetingar finns en hel värld att upptäcka.

Möt några av de mest kända och okända djuren och växterna som stör sommarfriden. Med glimten i ögat, en enorm kunskap och stor respekt för djur och natur beskriver Lars-Åke Janzon hur de olika arterna lever och brer ut sig. Hur vi undviker huggormar på tomten och varför fästingen är vårt farligaste djur, men också hur vi skyddar oss på bästa sätt, och när det är dags att ringa giftcentralen eller åka till akuten.

Perfekt sommarpresent och ett måste i varje sommarstuga!

Vackra illustrationer av naturskildraren Matsåke Bergström hjälper oss att skilja det farliga från det ofarliga.

Läs mer

Sommarplågor

Lars-Åke Janzon, Matsåke Bergström

Sommarplågor

Om boken

Kryp är för det mesta så små att vi knappt lägger märke till dem, än mindre tänker på dem som levande varelser. Men ta fram förstoringsglaset och det som nyss var ett oformligt virrvarr av ben och antenner verkar plötsligt stirra tillbaka på oss.
Runt 80 procent av jordens alla djur är insekter. Det finns en miljon beskrivna, men de flesta återstår att sätta namn på. Bara i Sverige har vi 4 500 olika tvåvingar och 700 spindelarter. Ändå vet vi relativt lite om krypen, och vi har inte sett dem så noga, kanske för att de är så små att vi lätt missar dem.

I John Hallméns fotografier får vi uppleva krypens värld i makroperspektiv. Närgångna och kraftigt uppförstorade porträtt visar en sällan skådad verklighet av håriga flugor, slitna skalbaggar och färgstarka flicksländor täckta av daggens droppar. Det blir som en upptäcktsfärd till en främmande, okänd civilisation - en civilisation som finns mitt ibland oss. John Hallmén återvänder ofta till samma plats, ett område inte större än 20 x 20 meter strax utanför Stockholm. Här rymmer en till synes trist grästuva ett myller av liv. Mångfalden är slående, och det händer något när vi kommer nära. En helt vanlig rovstekel, uppförstorad 100 gånger, framträder plötsligt som en varelse från yttre rymden. Fascinerande och smått monstruösa detaljer som fasettögon, antenner och kraftiga käkdelar blir synliga.

Lars-Åke Janzon, fil.dr, jourhavande biolog och förste intendent på Naturhistoriska Riksmuseet medverkar med texter om insekternas beteenden, biologi, förutsättningar och utmaningar.

Läs mer

Kryp

Lars-Åke Janzon

Kryp

Om boken

Hur parar sig sjöborrar? Hur blev vargen varg, och varför flyttar djuren på savannen? Runt 10 000 frågor hamnar varje år på Lars-Åke Janzons bord. Men så är han också Sveriges jourhavande biolog, och när det kommer till djur och natur finns det inga gränser för svenskarnas vetgirighet.

I den här boken är det ofta en till synes märklig fråga, häpnadsväckande händelse eller observation som är starten. Sedan utvecklar Lars-Åke Janzon ämnet med spännande fakta och resonemang. Vi får läsa om snoksex, varningsfärgade djur och en gam som gripits i Saudiarabien, misstänkt för att vara en israelisk spion.

Vi får fakta bakom löpsedlarna om Thailands giftiga maneter och "mördarhajarna" i Sharm el-Sheikh. Fascinerade kan vi sjunka in i en värld av självlysande stubbar och tjurar som ser rött, och lära oss mer om allt ifrån naturlig selektion till krokodilernas jaktmetoder och konsten att spåra.

Precis som i Lars-Åke Janzons tidigare bok Hur mycket blåst klarar en fluga? är texterna fulla med varm humor och pedagogisk iver, och ackompanjeras av Lukas Möllerstens fantasifulla illustrationer. Varje ämne behandlas med ödmjukhet och ett stort engagemang för djuren, naturen och mångfalden.

Läs mer

Varför kan inte potatisar gå?

Lars-Åke Janzon

Varför kan inte potatisar gå?

Om boken

Om en mygga träffas av en vattendroppe, dör den då? Är änder trogna livet ut? Vilka djur är störst, värst och snabbast? Och hur många kottar hinner egentligen en ekorre skala på en dag? Jourhavande biolog står till din tjänst.

Vad undrar vi svenskar om naturen? Det vet Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet. Sedan drygt tio år svarar han på våra vanligaste, galnaste och svåraste frågor om djur och natur. Folk kontaktar honom därför att de är nyfikna, förundrade, livrädda eller därför att de helt enkelt måste ha svaret på en fråga.

Jourhavande biolog har som institution funnits sedan 1960-talet och figurerar ofta i media när naturen är med och skapar rubriker som "Flygmyrorna attackerar Stockholm", "Albinoräven på besök" eller "Coloradoskalbagge i de frysta grönsakerna."

Den här boken baseras på allmänhetens frågor till Jourhavande biolog. Frågorna väcker lusten att lära och veta mer. En häpnadsväckande händelse eller observation är ofta starten, sedan utvecklas ämnet med spännande fakta och resonemang. Det kan handla om rödhakens magnetsinne, hur katter spinner eller varför insekter inte kan bli feta. Huruvida fiskar kan simma baklänges och att man på en spindel har hittat 78 000 hår per fot.

Med glimten i ögat, en enorm kunskap och stor respekt för djur och natur beskriver Lars-Åke Janzon hur det går till i insekternas, däggdjurens och fåglarnas värld. Han avlivar myter som den att kräftorna kryper baklänges och att svanäktenskap varar livet ut. Han listar toppfarter för våra vanligaste djur, vilka djur som blir äldst och vilka som är utrotningshotade.

Läs mer

Hur mycket blåst klarar en fluga?

Lars-Åke Janzon

Hur mycket blåst klarar en fluga?

Nyheter

11 juni 2019

Se upp för huggormen

Nyheter