Det svenska köket

Författare

Margareta Schildt Landgren

Det svenska köket

Svenska

2012-02-27

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Recensionsdag

2012-03-28

Publiceringsdatum

2012-02-27

Formgivare omslag

Geoff Borin

Bokinformation

Originaltitel

Notes from a Swedish Kitchen

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Tine Guth Linse

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Träfritt obestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113039060

Antal Sidor

224

Vikt (kg)

0.958

Ryggbredd (mm)

29

Höjd (mm)

242

Bredd (mm)

195

Böcker av författaren

Om boken

Nordisk matlagning är bäst i världen och matintresserade från hela världen reser hit speciellt för att besöka krogar som Restaurang Frantzén, Noma och Fäviken. Nya nordiska köket är en hyllning till allt som gör vår mat så speciell - de naturliga råvarorna från skog och mark, odlade grödor och uppfödda djur från ett allt mer ekologiskt jordbruk, och fisken från våra rena och kalla hav och många insjöar.

I den här boken träffar vi bland annat Claus Meyer, grundaren till Noma och en förgrundsperson inom den nya nordiska matlagningen, vi går på promenad i skogen med Roland Rittman, en hängiven expert på ätbara vilda örter och andra växter, och vi besöker ishotellet i Jukkasjärvi där ren och röding är stående inslag på vintermenyn.

Läs mer

Margareta Schildt Landgren

New Nordic Kitchen

Om boken

När Margareta Schildt-Landgrens mamma gick bort för några år sedan behöll hon mammans samling med originalrecept, utvecklade under decennier. Med hjälp av samlingen och sin egen stora erfarenhet, skapade hon en kokbok med de bästa, svenska recepten för varje årstid.

"Min barndom präglades av att familjen samlades kring middagen med mors hemlagade, goda mat. Även om jag inte hjälpte till så mycket med maten hemma, eftersom mor gjorde det bäst, så är jag övertygad om att mitt matintresse föddes redan då. Mor lagade mat från grunden, vilket på den tiden var helt naturligt. Man anpassade matsedeln efter årstiderna och det skulle till exempel vara otänkbart att äta jordgubbar annat än på sommaren. Vi plockade nypon, björnbär och svamp på hösten och tog vara på vad naturens skafferi hade att bjuda."

Idag vill vi på nytt lära oss matlagning från grunden och hur vi bäst använder de råvaror som faktiskt ofta finns runt knuten. Mattrender kommer och går men många av våra svenska mattraditioner har stått sig starka i århundraden. Vi är präglade av vårt klimat och de fyra årstiderna, som alla bjuder på olika läckerheter ur naturens skafferi.
I Det svenska köket delar Margareta Schildt-Landgren med sig av sina bästa recept på de traditionsenliga rätterna under varje årstid. Här finns klassikerna, från julskinka och knäck, semlor och kanelbullar till kräftlag, snaps och kåldolmar, men också lite egna favoriter och varianter, som till exempel jordgubbscarpaccio och äggtoddyparfait, som kan höja stämningen på högtiderna. Margareta kryddar sina recept med anekdoter från familjehistorien och varvar intressanta fakta om svenska seder och traditioner med reflektioner över vad som är viktigt i varje säsong. Boken är rikt illustrerad med stämningsfulla fotografier tagna av Tine Guth-Linse och inbjuder både till en stunds lustfylld läsning i fåtöljen och en lång svamptur i skogen. Men framförallt bjuder den på svensk matglädje och oumbärliga recept för både vardag och fest.

Vi ger också ut Det svenska köket på engelska, då med titeln Notes from a Swedish kitchen.

Läs mer

Notes from a Swedish Kitchen

Margareta Schildt Landgren

Notes from a Swedish Kitchen

Om boken

När Margareta Schildt-Landgrens mamma gick bort för några år sedan behöll hon mammans samling med originalrecept, utvecklade under decennier. Med hjälp av samlingen och sin egen stora erfarenhet, skapade hon en kokbok med de bästa, svenska recepten för varje årstid.

"Min barndom präglades av att familjen samlades kring middagen med mors hemlagade, goda mat. Även om jag inte hjälpte till så mycket med maten hemma, eftersom mor gjorde det bäst, så är jag övertygad om att mitt matintresse föddes redan då. Mor lagade mat från grunden, vilket på den tiden var helt naturligt. Man anpassade matsedeln efter årstiderna och det skulle till exempel vara otänkbart att äta jordgubbar annat än på sommaren. Vi plockade nypon, björnbär och svamp på hösten och tog vara på vad naturens skafferi hade att bjuda."

Idag vill vi på nytt lära oss matlagning från grunden och hur vi bäst använder de råvaror som faktiskt ofta finns runt knuten. Mattrender kommer och går men många av våra svenska mattraditioner har stått sig starka i århundraden. Vi är präglade av vårt klimat och de fyra årstiderna, som alla bjuder på olika läckerheter ur naturens skafferi.
I Det svenska köket delar Margareta Schildt-Landgren med sig av sina bästa recept på de traditionsenliga rätterna under varje årstid. Här finns klassikerna, från julskinka och knäck, semlor och kanelbullar till kräftlag, snaps och kåldolmar, men också lite egna favoriter och varianter, som till exempel jordgubbscarpaccio och äggtoddyparfait, som kan höja stämningen på högtiderna. Margareta kryddar sina recept med anekdoter från familjehistorien och varvar intressanta fakta om svenska seder och traditioner med reflektioner över vad som är viktigt i varje säsong. Boken är rikt illustrerad med stämningsfulla fotografier tagna av Tine Guth-Linse och inbjuder både till en stunds lustfylld läsning i fåtöljen och en lång svamptur i skogen. Men framförallt bjuder den på svensk matglädje och oumbärliga recept för både vardag och fest.

Vi ger också ut Det svenska köket på engelska, då med titeln Notes from a Swedish kitchen.

Läs mer

Det svenska köket

Margareta Schildt Landgren

Det svenska köket