Bara det här med dörrarna

Författare

Malin Backström

Bara det här med dörrarna

2012-02-21

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2012-02-21

Recensionsdag

2012-03-19

Formgivare omslag

Anna Davison

Kategori

Noveller

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Anna Davison

Format

Inbunden, E-bok, Häftad

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113040141

Antal Sidor

112

Vikt (kg)

0.212

Ryggbredd (mm)

12

Höjd (mm)

192

Bredd (mm)

127

Miljöpåverkan

151g CO2e
Papper
ca 75 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 12 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 64 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

I små korta betraktelser - eller berättelser - skildrar Malin Backström i sin nya prosalyriska bok ett jag som omges av tystnad. Men hela tiden finns försök att släppa in något nytt, oväntat, något frigörande eller helande.

Det handlar om kropp och sexualitet, om kärlek, åldrande och död. Om språklöshet och vikten av att bryta tystnaden, eftersom "tystnaden är en dörr som inte går att låsa". Det handlar om det livsnödvändiga i att ha gränser, att kunna stänga dörrarna om sig, men också i att kunna överskrida dessa gränser ibland - för att kunna möta en annan människa fullt ut.

Det handlar om ensamhet, om olika sätt att förhålla sig till den, och om den möjliga gemenskapen i det ritualiserade sammanhang som sporten kan utgöra. Det handlar om basket och innebandy, om att vara så rädd att förlora att man inte vågar satsa tillräckligt mycket. Och det handlar om den obesvarade frågan varför inte alla flickor kan flyga.

Malin Backström skriver här med en lågmält intensiv och personlig röst om svåra saker så att det ibland låter väldigt enkelt.

"Sjön öppnar sig utan förvåning. Tar emot mig idag också. Bereder plats, som om jag vore bara ännu en valp att mätta. Kroppen tar för sig, så långt hövligheten tillåter. Jag är bara här på nåder. Den här världen vet jag ingenting om. Mörkret härunder."


Läs mer

Malin Backström

Bara det här med dörrarna

Om boken

En prosalyrisk berättelse om kärleken till en annan kvinna, och om förlusten av denna kärlek. Det handlar om att försöka hitta ett språk för det som inte vill låta sig berättas, om att skapa en väg ut ur en alltför stor tystnad. Vems var egentligen skulden? Och hur länge måste man betala av den - och till vem?
Det är en gripande skildring av alla minnen i efterklangen av en separation.

När jag vaknar är havet åter upprört. Grumlat. Det piskar med vågorna. Någon har rört sig i det, färdats genom det. Väckt upp berättelserna.
Jag vet att det var du.

Läs mer

Berättelser som inte får vidröras

Malin Backström

Berättelser som inte får vidröras