Söderns sötma

Författare

Mikael Timm

Söderns sötma

Svenska

2011-10-24

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Reportage

Författare

Publiceringsdatum

2011-10-24

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113040974

Böcker av författaren

Om boken

"Den som gör en resa, han har något att berätta", löd en övning i tysk grammatik. Den här boken utspelas i Mississippi och Louisiana, två av USA:s mer bortglömda stater. Den ena är fattig och smärtfylld, den andra fattig och glädjefylld. Åtminstone om man håller sig till musiken.

"Egentligen började resan i Bromma när jag som pojke gjorde en miniatyr av Huckleberry Finns flotte. Då längtade jag till floden Mississippi, sedan glömde jag bort den amerikanska Södern tills jag oplanerat kom dit i Bruce Springsteens sällskap tjugo år senare.
Jag har återvänt för att hitta William Faulkners hemliga skrivarstuga, vandra i medborgarrättsrörelsens spår, söka bluesens ursprung i juke joints och sitta i ett skjul i träsket och titta på Mississippialligatorer.
Naturligtvis har jag också samtalat med människor jag stött på, däribland mig själv.
Nu när boken är klar kan jag konstatera att det blivit en bok om minnen, möten och musik kring Mississippi. Och så något mer som skymtar mellan raderna. Något om resandets, ja rentav livets glädje."
Mikael Timm

Läs mer

Mikael Timm

Söderns sötma

Om boken

Lusten och dämonerna är den första heltäckande biografin över Ingmar Bergmans liv och verk. Här berättas om hans liv från de första uppsättningarna i barnkammaren till de sista årens ensamhet på Fårö. Förutom filmaren Bergman möter vi teatermannen som sätter upp sina första pjäser med amatörer, snabbt slår igenom och blir Europas yngste teaterchef. Vi följer Bergman när han reser till Paris och under en stormig kärleksaffär upptäcker hur Molière ska spelas, men också hur han i åratal brottas med att hitta de rätta tolkningarna av Strindberg och Ibsen.

Författaren Bergman är mindre känd än regissören, men Ingmar Bergman skrev nästan varje dag i sitt liv och för första gången ges här en överblick över hans författarskap som omfattar flera tusen sidor manuskript varav många är opublicerade. Genom att Mikael Timm haft tillgång till Bergmans efterlämnade arbetsanteckningar kan läsaren följa hur idéerna till de berömda filmerna uppstår, växer och förändras. Här berättas också om de filmer som inte blev av.

Bergman stödde biografin genom att utförligt berätta och kommentera sitt verk. Också privatpersonen blir synlig i brev, anteckningar och inte minst i de många samtal Mikael Timm haft med Bergman sedan 1970-talet.

Boken är illustrerad med ett hundratal bilder.

Läs mer

Lusten och dämonerna

Mikael Timm

Lusten och dämonerna