Amy Winehouse

Författare

Mick O´Shea

Översättare

Björn Linné

Amy Winehouse

2012-06-25

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2012-06-25

Översättare

Björn Linné

Recensionsdag

2012-07-18

Formgivare omslag

Miroslav Sokcic

Kategori

Samtida memoarer/biografier

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

Amy Winehouse - A losing game

Originalspråk

Engelska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113044248

Antal Sidor

200

Vikt (kg)

0.428

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

215

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

378g CO2e
Papper
ca 323 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 6 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 49 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Sommaren 2011 fick den ökända klubb 27 ännu en medlem när Amy Winehouse dog. Alkoholen och drogerna kastade länge en skugga över hennes begåvning. Nu skildras hennes liv i en biografi - barndomen, genombrottet och den tragiska döden.

Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison och så vidare, rockmusiken har förlorat många artister vid 27 års ålder. När Amy Winehouse dog var hon lika känd för sitt olycksaliga privatliv som för sina listettor. Faktum kvarstår att hon med sin unika röst och musikalitet var en av världens mest fängslande och övertygande kvinnliga artister. Den monumentala sälj- och kritikerframgång hon nådde med sin mångmiljonsäljande andra skiva Back to Black (2007), gjorde henne till en internationell stjärna över en natt.
Men snart var det hennes liv utanför scenen som skapade de största rubrikerna i kvällspressen. Fylleskandaler, ätstörningar och ett allmänt självdestruktivt liv med droger samt ett stormigt äktenskap med Blake Fielder-Civil kom att överskugga de musikaliska framgångarna trots att skivförsäljningen nådde nya toppnoteringar.
Mediavärlden kretsade som gamar när hennes värld imploderade och begåvningen förskingrades i drog- och alkoholdimmor. Den 23 juli 2011 förlorade hon slutligen kriget mot de inre demonerna, alkoholen och drogerna, och dog endast 27 år gammal.

Amy Winehouse sålde mer än 15 miljoner skivor under sitt korta liv och vann fem Grammys. Tiden före sin död arbetade hon med en länge efterlängtad tredje skiva som dock inte hann fullbordas. I december 2011 släpptes en postum skiva, Lioness: Hidden treasures, med några spår från de inspelningarna, kompletterat med äldre hopsamlat material.

Läs mer

Mick O´Shea

Amy Winehouse