Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Miljöpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Oligarkerna är en dramatisk men seriös skildring av Rysslands övergång från planekonomi till marknadsekonomi. Det var en av världens mest vågade kapitalistiska experiment, som genomfördes under de första åren efter Sovjetunionens fall 1991. Då blev det möjligt för en enskild person att bygga upp en oerhörd förmögenhet, vilket samtidigt illustrerar samhällsutveckling i det nya Ryssland.
Här beskrivs två decennier fyllda av djärva privatiseringsprojekt, ödesdigra maktkamper och osannolika livsöden. Boken är full av spektakulära händelser, såsom Sovjetunionens ekonomiska konkurs, nittiotalets sanslösa privatiseringsprocess, maffians storhetsperiod, 2000-talets statskapitalism och framförallt hur oligarkerna kunde gå från ingenting till att bli så hejdlöst rika.
Bakom dessa skeenden döljs förklaringsmodeller till Sovjetunionens fall, kapitalismens styrkor och svagheter i allmänhet och inte minst förståelsen för Rysslands politiska och ekonomiska utveckling i dag, snart tjugo år efter landets födelse.
Oligarkerna skildrar, som första och enda bok på svenska, kronologiskt utvecklingen från kapitalismens inträde under den sovjetiska perestrojkan fram till Rysslands återhämtning efter finanskrisen 2010. Innehållet är ambitiöst men språket lättsamt.
Ett tjugotal av de mest tongivande oligarkerna presenteras mer ingående med beskrivningar av bakgrund och deras mest framträdande bedrifter.
Boken är rikt illustrerad med ett åttiotal bilder som visar huvudpersoner och laddade händelser under tiden som skildras.
Läs mer
Claes Ericson
Oligarkerna