Oligarkerna

Författare

Claes Ericson

Oligarkerna

Svenska

2011-01-12

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Debatt

Författare

Recensionsdag

2011-02-02

Publiceringsdatum

2011-01-12

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113033211

Antal Sidor

372

Vikt (kg)

0.75

Ryggbredd (mm)

29

Höjd (mm)

231

Bredd (mm)

160

Böcker av författaren

Om boken

En dramatisk skildring av kapitalismen i Ryssland efter Sovjetunionens fall. Här beskrivs spektakulära händelser, som nittiotalets sanslösa privatiseringar, maffians storhetstid, 2000-talets statskapitalism och hur oligarkerna kunde bli så hejdlöst rika.

Oligarkerna är en dramatisk men seriös skildring av Rysslands övergång från planekonomi till marknadsekonomi. Det var en av världens mest vågade kapitalistiska experiment, som genomfördes under de första åren efter Sovjetunionens fall 1991. Då blev det möjligt för en enskild person att bygga upp en oerhörd förmögenhet, vilket samtidigt illustrerar samhällsutveckling i det nya Ryssland.
Här beskrivs två decennier fyllda av djärva privatiseringsprojekt, ödesdigra maktkamper och osannolika livsöden. Boken är full av spektakulära händelser, såsom Sovjetunionens ekonomiska konkurs, nittiotalets sanslösa privatiseringsprocess, maffians storhetsperiod, 2000-talets statskapitalism och framförallt hur oligarkerna kunde gå från ingenting till att bli så hejdlöst rika.
Bakom dessa skeenden döljs förklaringsmodeller till Sovjetunionens fall, kapitalismens styrkor och svagheter i allmänhet och inte minst förståelsen för Rysslands politiska och ekonomiska utveckling i dag, snart tjugo år efter landets födelse.

Oligarkerna skildrar, som första och enda bok på svenska, kronologiskt utvecklingen från kapitalismens inträde under den sovjetiska perestrojkan fram till Rysslands återhämtning efter finanskrisen 2010. Innehållet är ambitiöst men språket lättsamt.
Ett tjugotal av de mest tongivande oligarkerna presenteras mer ingående med beskrivningar av bakgrund och deras mest framträdande bedrifter.
Boken är rikt illustrerad med ett åttiotal bilder som visar huvudpersoner och laddade händelser under tiden som skildras.

Läs mer

Claes Ericson

Oligarkerna