Pyrrhos - segraren som förlorade

Författare

Allan Klynne

Pyrrhos - segraren som förlorade

Svenska

2016-04-15

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Historiska memoarer/biografier

Författare

Recensionsdag

2016-04-27

Publiceringsdatum

2016-04-15

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Bookwell AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113049618

Antal Sidor

419

Vikt (kg)

0.701

Ryggbredd (mm)

30

Höjd (mm)

233

Bredd (mm)

158

Pyrrhos - segraren som förlorade

Recensioner

”Det är lätt att läsa antikvetaren Allan Klynne. Han lyckas få liv i de svåra källkritiska diskussionerna.” /DN

”Imponerande om doldisen Pyrrhos” /Norrköpings Tidningar

”… en bred, detalj- och kunskapsrik skildring …” /Populär Historia

"Boken är ingen biografi över Pyrrhos, skriver Klynne, »därtill är källorna för tunna«. Nej, den är mer än så: en bred, detalj- och kunskapsrik skildring av den kaotiska period som följde efter Alexander den stores död, då dennes världsvälde föll sönder och Rom ännu inte hade etablerat sig som den nya supermakten. Trots att källorna är begränsade, motsägelsefulla och ofta otillförlitliga - eller snarare just därför - blir de något av huvudperson i Pyrrhos. Klynne diskuterar, värderar och jämför dem boken igenom. Det kan låta tråkigt, men är det inte. Tvärtom." Karl-Olof Andersson

”Texten är underhållande och skriven med glimten i ögat. […] Den ger mycket kunskap och klarhet om en för oss föga känd epok.” /Ölandsbladet

Böcker av författaren

Om boken

Samtiden hyllade honom som en av tidernas främsta fältherrar. Eftervärlden räknar honom till historiens förlorare. Pyrrhos (319-272 f.Kr.) verkade i den oroliga eran efter Alexander den stores död då gamla imperier föll och nya kom till. Men var hans kamp mot Makedonien, Rom och Karthago verkligen erövringskrig eller snarare fredsbevarande insatser som gick fel?

I sin skildring av Pyrrhos dramatiska liv visar antikvetaren Allan Klynne hur segrarna skrivit och förvrängt den verkliga historien.

"Det är lätt att läsa antikvetaren Allan Klynne. Han lyckas få liv i de svåra källkritiska diskussionerna."
Dagens Nyheter

Läs mer

Allan Klynne

Pyrrhos - segraren som förlorade

Om boken

Kleopatra VII (69-30 f.Kr.) är en av världshistoriens mest kända kvinnor. Konstnärer och författare har i århundraden använt sig av hennes liv på ett sätt som skapat en livskraftig myt om kvinnlig passion, övermod och undergång. Filmer och tv-serier har förvandlat henne till en erotisk ikon i lyxförpackning. Ändå är hennes historia för de flesta i det närmaste okänd.

Vad är sanning och vad är myt i den fascinerande historien om Egyptens sista drottning? Kleopatra - liv och legend är berättelsen inte bara om vad som hände, utan förklarar också hur den arkeologiska och historiska forskningen resonerat i sin jakt på svar. Här framträder de romerska fältherrarna Julius Caesar och Marcus Antonius med vilka Kleopatra fick sina fyra barn, tillsammans med den brokiga skara människor som omgav kvinnan romarna i sin propaganda utmålade som "det ödesdigra olycksvidundret".
Det är en berättelse om kulturkrockar, kapprustning och storpolitiska konflikter, men det är också en historia om fördomar och könsroller som trots avståndet i tid och rum framstår som relevant än idag. Frågor kring kärlek, makt och synen på kvinnan förr och nu blir tydliga när Kleopatra sätts in i sitt historiska sammanhang, från antikens historieskrivare till nutida populärkultur.

Läs mer

Kleopatra

Allan Klynne

Kleopatra