Slakthus 5

Författare

Kurt Vonnegut

Översättare

Olov Jonason

Slakthus 5

2013-07-12

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2013-07-12

Översättare

Olov Jonason

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Kategori

Romaner

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

Slaughterhouse - Five or The children's Crusade

Originalspråk

Svenska

Format

Pocket, Pocket

Produktion

Papper

Bokpapper TH

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113053455

Antal Sidor

258

Vikt (kg)

0.153

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

180

Bredd (mm)

110

Miljöpåverkan

82g CO2e
Papper
ca 65 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 12 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 6 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

En av de absolut mest kända och hyllade amerikanska författarna, mannen bakom en av de mest absurda och skakande skildringarna av andra världskriget, gör comeback långt in i pensionsåldern. Kurt Vonnegut har skrivit sin självbiografi - rappt, kort och mycket roligt.

Kurt Vonnegut har en lång och slingrig karriär som författare bakom sig. Han är en av de få nu levande
författare som har förstahandskunskap om hur det var att strida under andra världskriget - han tjänstgjorde
som infanterist, tillfångatogs av tyskarna och arbetade under en period i kylrum i Dresden. Det var så han blev ögonvittne till den fasansfulla brandbombing av staden - de allierades största övergrepp under kriget - som han skildrat i Slakthus 5. Länge var Kurt Vonnegut ansedd enbart som sf-författare, men de filosfiska resonemangen, den halsbrytande humorn och den vassa samhällskritiken blev alltmer framträdande i hans böcker. Han har varit en både arg och road upprumpare av Washingtons makthavare, inte minst i Burfågel som Norstedts gav ut 1980.
Nu är Vonnegut 84 år gammal och har fått ett andra genombrott med den självbiografi ska lilla boken En man utan land, i både USA och England, där den citerats och omnämnts flitigt som en av Vonneguts roligaste och bästa verk. I korta kapitel interfolierade med små vonnegutska tänkespråk och diagram berättar han om sin syn på litteraturen, Bush, miljöförstöringen och om sin tid som Saab-försäljare. (Han fick lägga av med det för 33 år sedan eftersom det gick så dåligt att sälja denne enligt Vonnegut så usla
bil. Vilket också är förklaringen till en av de stora mysterierna i vår tid: varför Vonnegut aldrig fått
Nobelpriset. Norskt ordspråk: "Swedes have short dicks but long memories.")
Så går det på. En bok för alla som köpt och läst Michael Moore - men han är både roligare, surare
och bättre än Moore. Och framför allt - han har långt minne ....

Läs mer

Kurt Vonnegut

En man utan land

Om boken

Slakthus 5 är en av våra största anti-krigsböcker som utspelar sig under de allierades bombningar av Dresden i slutet av andra världskriget. Billy Pilgrim som var amerikansk krigsfånge i staden återvänder hem men blir kidnappad av utomjordingar. De för honom till planeten Tralfamadore där han lär sig dödens och tidens hemligheter.

Kurt Vonnegut var själv krigsfånge i Dresden då staden bombades. Räknat i antalet döda var bombningen minst lika förödande som Hiroshimabomben, bombningen av Dresden hade heller ingen som helst militär betydelse.

Läs mer

Slakthus 5

Kurt Vonnegut

Slakthus 5