Min historia

Författare

Stephen Hawking

Översättare

Ulrika Junker Miranda

Min historia

Svenska

2014-02-28

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Samtida memoarer/biografier

Översättare

Ulrika Junker Miranda

Författare

Recensionsdag

2014-03-26

Publiceringsdatum

2014-02-28

Formgivare omslag

Miroslav Šokčić

Bokinformation

Originaltitel

My Brief History

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113057972

Antal Sidor

119

Vikt (kg)

0.29

Ryggbredd (mm)

12

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

140

Klimatpåverkan

303g CO2e
Papper
ca 184 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 3 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 117 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Läs mer

Leonard Mlodinow, Stephen Hawking

Kosmos

Om boken

Stephen Hawking har under årtionden fängslat läsare världen över med sina bästsäljande böcker där han beskriver universums mysterier. Han har fått miljoner människor att lockas av tankarna på Big Bang, svarta hål och universums uppkomst.

Hans böcker har översatts till 40 språk och sålt i miljontals exemplar och han har uppnått ikonstatus redan under sin livstid. Med sin självbiografi bjuder han för första gången in läsaren till sitt eget liv och man får komma nära en av vår tids absolut skarpaste hjärnor. I boken får man följa Hawkings fascinerande livsöde, från barndomen i efterkrigstidens London via studier i Oxford och Cambridge till hans internationella genombrott och världsberömmelse. Hawking beskriver på ett ödmjukt och humoristiskt sätt sin intellektuella utveckling och läsaren får följa både hans yrkeskarriär och hans privatliv.

Hawking drabbades av nervsjukdomen ALS vid tjugoett års ålder, och trodde att han bara hade några få år kvar att leva. Mot alla odds har han överlevt, och fortsatt att bidra med hisnande vetenskapliga upptäckter.

Det är en liten pärla till memoarbok, illustrerad med en mängd fina svartvita bilder från hela Hawkings liv, vilket ytterligare levandegör ett av vår tids mest fascinerande livsöden. Hawking har skrivit boken helt själv, trots att han är nästan totalt förlamad. Med hjälp av nyutvecklade avancerade tekniska hjälpmedel kan han använda käkmusklerna till att forma ord och meningar.

Läs mer

Min historia

Stephen Hawking

Min historia

Om boken

Närmare ett decennium efter att succéböckerna om kosmos publicerades kommer här den efterlängtade uppföljaren: en storslaget kortfattad bok med nya svar på livets grundläggande frågor, levererade av en av världens största tänkare.

"På vilket sätt kan vi förstå den värld vi befinner oss i? För över tjugo år sedan försökte jag i boken Kosmos - en kort historik förklara universums ursprung och vart det var på väg. Men den boken lämnade några viktiga frågor obesvarade. Varför finns det ett universum - varför finns det någonting snarare än ingenting? Varför finns vi? Varför är universums lagar som de är? Hade universum en designer och skapare?
Det var Einsteins dröm att upptäcka universums stora plan, teorin för allting.

Hur det än förhåller sig med den saken så hade fysikerna på Einsteins tid inte gjort tillräckligt stora framsteg när det gällde förståendet av naturens krafter för att det skulle vara en realistisk målsättning. Och vid den tid då jag började skriva Kosmos - en kort historik hade ännu inte de hinder som blockerade vägen för att uppfylla Einsteins dröm undanröjts. Men under de senaste åren har utvecklingen av M-teorin, som går från det generella till det specifika inom kosmologin, och de nya observationer som gjorts av NASA-satelliterna COBE och WMAP fört oss närmare teorin för allting än någonsin samt gjort det möjligt att besvara de mest grundläggande av frågor. Jag och Leonard Mlodinow satte således igång med att skriva en uppföljare till Kosmos - en kort historik i ett försök att besvara Livets Yttersta Fråga, om Universum och Alltet. Resultatet är Den stora planen, frukten av fyra års strävan.

I Den stora planen förklarar vi varför kosmos, enligt kvantteorin, inte har enbart en enda existens eller historia, utan snarare att varje möjlig historik om universum existerar samtidigt. Vi ifrågasätter den gängse uppfattningen om verkligheten och lyfter i stället fram en "modellstyrd" teori om verkligheten.
Vi diskuterar vidare hur lagarna för vårt eget universum är särdeles finjusterade för att möjliggöra vår egen existens, och visar varför kvantteorin kan förutsäga multiversum - föreställningen om att vårt universum bara är ett av många universum som uppstod spontant ur intet, vart och ett med sina egna naturlagar. Och vi utvärderar M-teorin, en förklaring av de lagar som styr multiversum, och den enda praktiskt genomförbara kandidaten till en fullständig "teori för allting". Svaret som vi utlovar i öppningskapitlet till Den stora planen är, till skillnad från svaret på den Slutliga Frågan som ges i Liftarens guide till galaxen, inte bara '42'."
Stephen Hawking

Läs mer

Den stora planen

Leonard Mlodinow, Stephen Hawking

Den stora planen

Om boken

Världens mest berömde vetenskapsman tar oss ännu en gång med till den teoretiska fysikens frontlinje och förklarar de principer som styr vårt universum. Med hjälp av vackra och fantasieggande bilder för han oss in i ett surrealistiskt underland där svarta hål avdunstar och partiklar, ytor och strängar rör sig i elva dimensioner. Stephen Hawking, en av vår tids mest inflytelserika tänkare, är känd inte bara för sina djärva idéer utan också för den åskådlighet och elegans som han uttrycker dem med. I sin nya bok berättar han om försöken att hitta vetenskapens "heliga Graal", den svårfångade Teorin För Allting. Han redogör för sökandet efter universums hemligheter, från supergravitation till supersymmetri, från kvantteori till M-teori, från holografi till dualitet. Han leder oss fram till vetenskapens vilda gränsland, där supersträngar och p-bran kanske utgör de slutliga ledtrådarna till gåtans lösning. Och han tar oss med bakom kulisserna för ett av hans mest spännande intellektuella äventyr, försöket att kombinera Einsteins allmänna relativitetsteori med Richard Feynmans idé om mångfaldiga historier till en enda fullständigt förenande teori som beskriver allt som sker i universum. Hawking bjuder oss att bli medresenärer på denna märkliga resa genom rumtiden. De utomordentliga färgillustrationerna förtydligar hela tiden resonemangen.

Läs mer

Universum i ett nötskal

Stephen Hawking

Universum i ett nötskal