Duellen

Författare

Anton Tjechov

John Lukacs

Översättare

Lars Göran Larsson

Hjalmar Dahl

Duellen

2015-06-01

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2015-06-01

Översättare

Lars Göran Larsson, Hjalmar Dahl

Kategori

Klassiker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

The duel

Originalspråk

Ryska

Serie

Norstedts klassiker

Format

E-bok, Häftad, Häftad

Produktdetaljer

ISBN

9789113061108

Böcker av författaren

Om boken

Michael Parkinsons karriär spänner över fyra decennier. Hans egen show, Parkinson, startade 1971 och i sin studio har han haft varje kändis värd namnet - förutom Frank Sinatra, vilket grämer honom ...
Nu berättar han om sitt eget liv, från den enkla uppväxten i Yorkeshires gruvdistrikt till alla färgstarka människor han mött och vad de betytt för honom. Allt är återgivet på det sätt som är hans signum: med humor och intellektuell skärpa.

Parkinson har massor att berätta om sina gäster, alltifrån misslyckade intervjuer med Meg Ryan och Helen Mirren till ett flirtigt tv-möte med Shirley MacLaine. Gruvarbetarsonen fick också träffa många av sin barndoms och ungdoms idoler, som Fred Astaire och Ingrid Bergman, som han var hemligt kär i när han var 12 år gammal.
Bland alla hans andra berömda gäster kan nämnas Rod Stewart, Elton John, Madonna, Muhammad Ali, Liza Minelli, John Lennon, Dolly Parton, Margaret Thatcher, Sean Connery, Nelson Mandela, David Beckham och Luciano Pavarotti. Totalt över 2 000 intervjuer har det blivit och på kuppen har han själv blivit en lika stor celebritet som sina gäster genom att med charm och lyhördhet ställa rätt frågor, lyssna ingående och blixtsnabbt ändra inriktning på intervjuerna om gästerna säger något oväntat.

"- Den stora konsten när det gäller intervjuer är att lyssna. Det handlar inte om att titta någon i ögonen och nicka, utan om att faktiskt ta till sig vad de säger. Jag missade nästan det när jag intervjuade Tony Blair. Han fick en fråga om att skicka människor till krig, hur man som politiker hanterar den samvetsfrågan. Han svarade och sa i förbifarten att det finns någon annan inblandad också. Vänta nu... "Vem då?", frågade jag. "Gud", svarade han och då tänkte jag att där har vi morgondagens rubriker."
Ur intervju av Erik Laquist/SvD

Läs mer

Ingrid Bergman, Alan Burgess, Anton Tjechov, Michael Parkinson

Mitt liv

Om boken

Stalin var övertygad om att Hitler aldrig skulle bryta deras non-aggressionspakt. När Hitlertyskland trots det anföll Sovjetunionen i juni 1941 chockades den sovjetiske diktatorn svårt. Historikern John Lukacs för fram en rad nya fakta i detta fascinerande drama mellan två diktatorer.

I centrum för John Lukacs nya historieverk står Stalin och hans relation till Hitler. Det är en beskrivning av de två ledarna tiden före Operation Barbarossa, tyskarnas anfall på Sovjetunionen den 22 juni 1941, och de händelser som ledde fram till attacken.
Varför vägrade Stalin styvnackat att tro på alla rapporter och alla rykten som var i svang om tyskarnas planerade anfall?
Hur kunde Hitler frivilligt öppna en andra front i Europa innan England var besegrat?
Stalin var övertygad om att det bara var provokationer. Sovjetunionen och Nazityskland hade ju en pakt, den som Molotov och Ribbentrop utarbetat, där de hade delat upp världen i varsin intressesfär och som gick ut på att inte angripa varann.
Hitler å andra sidan, visar Lukacs övertygande, var fast förvissad om att England och USA skulle sluta upp på Tysklands sida när väl Sovjet var besegrat och Hitler härskade över hela kontinten.
Inte förrän ett par timmar före själva anfallet vek Stalin från sin ståndpunkt och beordrade mobilisering. Men då var det alldeles för sent.
Lukacs analyserar här Stalins och Hitlers politik och strategi i ett närgånget, skarpsinnigt och detaljrikt dubbelporträtt av de två diktatorerna.
Här finns också avsnitt som analyserar Churchills och Roosevelts reaktioner på det tyska anfallet. De var mindre överraskade än Stalin och Churchill hade redan då skrivit brev till Roosevelt i vilken han menar att de båda borde hjälpa Sovjetunionen i kampen mot nazismen.

"John Lukacs senaste bok, Juni 1941, är en praktfull uppvisning i den människokännedom, det klokskap och det unika ögat för den personliga detaljen som har gjort honom till en av de mest erfarna, läsbara och sofistikerade historikerna på området." Simon Sebag Montefiore

Läs mer

Juni 1941

John Lukacs

Juni 1941

Om boken

Den världsberömde engelske historikern John Lukacs ger i sitt porträtt av Churchill trovärdiga förklaringar till hur det kom sig att så olika personligheter som krigaren, parlamentarikern och den skicklige talaren Churchill, Stalin, denna blandning av Ivan den förskräcklige och bondlurk, samt Roosevelt, den slipade New England-aristokraten, mot alla förväntningar kom så pass väl överens.

Läs mer

Churchill

John Lukacs

Churchill

Om boken

Nya översättningar av novellens mästare! Novellens historia i litteraturens värld går tillbaka ända till medeltiden, och konjunkturerna har gått upp och ned. Under nittiotalet ökade intresset både bland författare och läsare för kortprosan. Vill man läsa den riktige mästaren i genren så finns chansen nu. Anton Tjechov är känd både som ett av världsdramatikens största namn vid sidan av Shakespeare, Molière och Ibsen och som en av de allra främsta novellförfattarna. Han skrev noveller under hela sitt författarliv, och nu har vi samlat ett tjugotal berättelser som speglar olika faser av hans skrivande ? från den snabba, komiska ögonblicksbilden, till de längre klassiska berättelserna som rymmer allt av melankoli, skönhet, tragedi och djup psykologisk insikt. I denna volym med översättningar av Magnus Johansson och Robert Leijon finns både klassiska noveller som En ledsam historia till tidigare oöversatta texter från Tjechovs ungdom. Anton Tjechovs noveller är en av de första två titlarna som ges ut i Norstedts nya klassikerbibliotek, som kommer att inrymma nyutgivningar och nya översättningar av tidigare ej publicerade klassiker ur svensk och internationell litteraturhistoria. Varje bok kommer att ha ett förord av en författare och/eller litteraturvetare som kan sätta in verket i dess historiska sammanhang och peka ut dess betydelse för senare litteratur.

Läs mer

Noveller

Anton Tjechov, Marcel Proust

Noveller

Om boken

Dagarna mellan 24 och 28 maj 1940 pågick i det brittiska krigskabinettet en het debatt om huruvida man skulle förhandla med Hitler eller fortsätta kriget mot nazismen. Om dessa betydelsefulla och dramatiska dagar skriver John Lukacs i Churchills ödesstund.

Timme för timme får läsaren följa diskussionerna och händelseförloppet på 10 Downing Street. Churchills situation var prekär efter de brittiska motgångarna i kriget. Han hade inte haft posten som premiärminister mer än 14 dagar och ansågs dessutom vara en riktig hetsporre. Men han lyckades inte bara få med sig kabinettet utan också allmänheten gav sitt stöd åt beslutet att fortsätta kampen mot nazismen. Detta är den första boken som lyfter fram händelserna under dessa kritiska dagar, som kom att bli helt avgörande för krigsutvecklingen och för historien under resten av seklet. John Lukacs är en erkänt skicklig skribent och en välrenommerad historiker. Han har utkommit med flera böcker på svenska tidigare, senast Hitler i historien, 2000.

Läs mer

Churchills ödesstund

John Lukacs

Churchills ödesstund

Om boken

80 dagar som räddade världen Den 10 maj 1940 blev Winston Churchill premiärminister i Storbritannien. Samma dag satte Adolf Hitler igång det blixtkrig som på mindre än sex veckor gjorde honom till härskare över den europeiska kontinenten. Så börjar berättelsen om det närmast personliga slaget mellan två män som höll den västerländska civilisationen i sina händer. Med stöd av uppgifter ur tidigare okända källor beskrivs händelseförloppet: Churchills väg mot politiskt inflytande och Hitlers tyska invasions och expansionsplaner åt både väster och öster. John Lukacs, som kom från Ungern till USA 1946 och har arbetat som historieprofessor vid flera amerikanska och europeiska universitet, presenterar en skarpsinnig, balanserad och underbyggd analys av de båda ?duellanternas? personligheter och psyken. Han förmedlar med övertygelse tidens stämning genom många nya infallsvinklar och anekdoter ? detta är historien om kampen mellan Churchill och Hitler, den 10 maj till den 31 juli 1940: 80 dagar som räddade världen. Berättar initierat och fängslande om ett avgörande skede i vår tids historia. John Lukacs är en obestridlig auktoritet på området.

Läs mer

Duellen

Anton Tjechov, John Lukacs

Duellen

Om boken

Anton Tjechov (1860-1904) har bildat skola på två litterära områden: inom dramat och inom novellistiken. Hans lyriskt vemodsfulla skådespel ur godsägarlivet blev impulsgivande genom sin avsaknad av teatraliska intriger och effekter, liksom i novellerna är allt anlagt på den finslipade karaktärsteckningen och det suggestiva stämningsläget.

I Dramer samlas Ivanov (1887), Måsen (1896), Morbror Vanja (1897), Tre systrar (1901), Körsbärsträdgården (1904) och Skogsspöket (1889).

Läs mer

Dramer

Anton Tjechov

Dramer