Sju korta lektioner i fysik

Författare

Carlo Rovelli

Översättare

Gustav Sjöberg

Sju korta lektioner i fysik

2017-04-10

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2017-04-10

Översättare

Gustav Sjöberg

Formgivare omslag

Miroslav Sokcic

Kategori

Populärvetenskap

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

Sette brevi lezione di fisica

Originalspråk

Italienska

Format

Inbunden, E-bok, Pocket

Produktion

Papper

Bokpapper TH

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113074290

Antal Sidor

102

Vikt (kg)

0.067

Ryggbredd (mm)

8

Höjd (mm)

178

Bredd (mm)

110

Sju korta lektioner i fysik

Recensioner

”Rovelli är för övrigt inte bara en stor pedagog, han är också stilistiskt skicklig, och besitter humor. Utgivningen är en välgärning.” /Tidningen Kulturen

”En lysande lektion i fysik”

"Rovelli är en alldeles utmärkt populärvetenskaplig författare. I den hundrasidiga boken presenterar han klart och tydligt, medryckande, och med fin humor den moderna fysikens genombrott på det tidiga 1900-talet. /.../en lysande, välskriven introduktion, för den okunnige men även den fåkunnige som vill återuppliva gamla glömda kunskaper och dessutom önskar livas upp av nya, låt vara smått obegripliga men outsägligt fascinerande teorier."Örjan Abrahamsson

Böcker av författaren

Om boken

I sin senaste bok utforskar Carlo Rovelli - författare till den framgångsrika Sju korta lektioner i fysik - en gren inom fysiken vi alla kan förhålla oss till, därför att det är en gåta för såväl forskare som för alla andra. Genom historien har förståelsen av tid skiftat oerhört, från Newtons till Einsteins upptäckter, fram till dagens kvantteorier och loopkvantgravitation, som Rovelli själv är specialist i.

Tiden, som alltid var en faktor i Newtons beräkningar, lämnas i dagens fundamentala ekvationer helt åt sidan. Dåtid och framtid är inte längre varandras motsatser. Och det som inte längre är sant inom fysiken är något alla andra utgår från är sant - tiden här och nu. Varför minns vi det förflutna, men inte framtiden? Är det vi som existerar i tiden eller tiden som existerar i oss? Vad betyder det egentligen att tiden "går"? Hur är tiden kopplad till vår ställning som subjekt? Vad är det man hör när man hör tidens gång?

Detta är bara några av de många vetenskapliga frågor boken tar upp, tillsammans med en genomgång av vad fysiken brukade vara och vad den håller på att bli i dag.

Läs mer

Carlo Rovelli

Om tiden inte finns

Om boken

I Sju korta lektioner i fysik guidar den italienska teoretiska fysikern Carlo Rovelli med beundransvärd klarhet läsaren genom de mest epokgörande genombrotten i fysiken under nitton- och tjugohundratalen. Denna lekfulla, underhållande och svindlande introduktion i modern fysik, som redan blivit en kioskvältare i Italien, förklarar den allmänna relativitetsteorin, kvantmekaniken, elementarpartiklarna, gravitationen, de svarta hålen, universums komplicerade struktur och människans roll i den märkliga värld som han beskriver.

Det här är en bok om upptäckandets glädje. Den för läsaren till gränserna för våra kunskaper: till de allra minsta trådarna i rymdens väv, tillbaka till världsalltets ursprung och in i vårt innerstas funktioner: Här i yttersta utkanten av vårt vetande, alldeles intill det okändas oändliga hav skimrar världens mysterium och skönhet, skriver Rovelli. Och det gör oss andlösa.

Läs mer

Sju korta lektioner i fysik

Carlo Rovelli

Sju korta lektioner i fysik