Här är jag

Författare

Jonathan Safran Foer

Översättare

Nik Ruth Persson

Här är jag

Svenska

2017-04-03

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Översättare

Nik Ruth Persson

Författare

Jonathan Safran Foer

Recensionsdag

2017-04-24

Publiceringsdatum

2017-04-03

Formgivare omslag

Lotta Kühlhorn

Bokinformation

Originaltitel

Here I Am

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113074900

Antal Sidor

595

Vikt (kg)

0.956

Ryggbredd (mm)

42

Höjd (mm)

231

Bredd (mm)

161

Klimatpåverkan

845g CO2e
Papper
ca 722 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 14 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 109 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Här är jag

Recensioner

”Ja, det är väl lugnt att påstå att Safran Foer gjort det igen fast bättre ... En fantastisk läsupplevelse.”

”Språket sjunger, svider; det glider, gungar, glöder; fångar och förför, förvirrar för att förklara i nästa mening.”

”Det är ett imponerande verk om ett äktenskaps dödsryckningar och om att sakna något att offra livet för.”

”Jonathan Safran Foer är så briljant att man tappar andan”.

Böcker av författaren

Om boken

Vår planet blir varmare och varmare, långsamt men allt snabbare. Och det är mänskligheten som är skyldig till förändringarna. Det är vetenskapen enig om. En del vill inte acceptera det som en sanning.

Men vi som litar på forskarna och förfasar oss över klimatkrisen - är vi verkligen villiga att förändra vår vardag för att rädda världen?

Jorden har på kort tid blivit till en jättestor farm för att föda mänskligheten med kött och andra animaliska produkter, och det har fått katastrofala konsekvenser. Vi måste rannsaka oss själva och ta itu med vår ovilja att förändra våra vanor till förmån för framtiden. Bara tillsammans kan vi rädda planeten där vi bor.

Det är vi som är klimatet är en undersökning av vår tids verkliga ödesfråga, skriven med såväl allvar som humor och där fakta blandas med privata berättelser på ett sätt som blivit författaren Jonathan Safran Foers kännetecken.

Läs mer

Jonathan Safran Foer

Det är vi som är klimatet

Om boken

Jonathan Safran Foers nya efterlängtade roman är en brett anlagd familjehistoria som utspelar sig under tre tumultartade veckor i Washington. Berättelsen ställer frågor som: Hur hanterar vi våra roller som far, make, son, hustru och mor? Barn och vuxen? Jude och amerikan? Hur kan vi göra anspråk på vår egen identitet när vi alltid är skyldiga andra så mycket?

Med sin nya roman visar Jonathan Safran Foer återigen prov på samma högenergiska, dråpliga och känslostarka prosa som gjorde honom till omtalad författare redan som tjugofemåring. Här är jag, som är hans hittills mest personliga verk, har hyllats av kritiker världen över.

Läs mer

Här är jag

Jonathan Safran Foer

Här är jag

Om boken

Varför blir kött bara billigare när allt annat blir dyrare? Varför äter vi egentligen kött? Och varför äter vi bara vissa djur och inte till exempel hundar?

När Jonathan Safran Foer blev pappa började han fundera på vilken mat han skulle ge sin son. Själv hade han av och till varit vegetarian sedan han var nio år, men egentligen aldrig funderat särskilt mycket på varför. Kanske var kött något hans son behövde äta för att få i sig allt nyttigt.

Äta djur är Foers första fackbok (och enda, påstår han själv) och är lika mycket en filosofisk essä som ett upprörande reportage och en ögonöppnare för alla som någon gång funderat över vad det innebär att äta djur.
Han har intervjuat filosofer. Han har hälsat på hos den enda kalkonfarmaren i USA som låter fåglarna gå fritt utomhus, en vegatarian som föder upp köttkor och en etisk slaktare. När han hörde av sig till livsmedelsjättarna möttes han dock av tystnad, och de enda som kunde hjälpa honom att göra ett studiebesök på de riktigt stora djuruppfödningsanläggningarna var djurrättsaktivister som i hemlighet filmar och dokumenterar missförhållanden.
Det han kom fram till var att det inte är fel att äta kött. Men att det till 99 procents sannolikhet är fel att äta den köttbit som ligger på tallriken framför dig.

Jonathan Safran Foer har skrivit ett särskilt förord till den svenska utgåvan.

Läs mer

Äta djur

Jonathan Safran Foer, Jonathan Safran Foer

Äta djur

Om boken

I Oscar har Foer skapat en brådmogen och oförglömlig liten pojke, en korsning av Günter Grass Oskar Matzerath i Blecktrumman och Christopher Boone i Den besynnerliga händelsen med hunden om natten.

Oscars pappa befinner sig i restuarangen Windows of the World högst upp i ett av Twin Towers när flygplanen brakar in den 11 september. Oscar är hemma och hör sin pappa på telefonsvararen: "Är någon där? Hallå? Det är pappa. Om det är någon hemma, så svara. Det har hänt något här. Jag ville bara tala om att jag är okej och att ni inte ska oroa er." Det är det sista Oscar hör av sin pappa. Telefonsvararen gömmer han och ibland tar han fram den i hemlighet och lyssnar till pappans sista meddelande.
I en garderob hittar Oscar en vas med ett mystiskt kuvert i. Det står Black (med röd penna) på kuvertet och i det ligger en nyckel. Oscar tror att detta kan vara en viktig ledtråd i en av de kurragömma-lekar som hans pappa brukade arrangera. Han bestämmer sig för att söka reda på varenda en av de 472 Black som bor i New York - från Aaron till Zyna - för att ta reda på vart nyckeln går och vem denna Black är som kanske kände hans far.
Nära Oscar bor hans farmor. Hon berättar om sig och farfadern som Oscars far (nästan) aldrig mötte, och vars stora kärlek omkom i bombningarna över Dresden. Oscars farmor är hennes syster. Farfadern är en udda figur, en skulptör som förlorat förmågan att jobba och så småningom även att tala, och som sedan försvunnit. När Oscar slutligen möter sin farfar sluts cirkeln fader/son.

Extremt högt och otroligt nära är en underbar och fullkomligt hjärtslitande berättelse om förluster och kärlek, svek och trohet.

Läs mer

Extremt högt och otroligt nära

Jonathan Safran Foer, Jonathan Safran Foer

Extremt högt och otroligt nära

Om boken

Den 20-årige ukrainaren Alexander Perchov får i uppdrag att vara översättare åt en ung amerikan vid namn Jonathan Safran Foer. Foer anländer till Lvov med ett gulnat fotografi i handen för att söka efter byn Trachimbrod och den kvinna som räddade hans morfar från nazisterna. I en skruttig bil och med Alex halvblinda farfar som chaufför och dennes övererotiska hund Sammy Davis Junior Junior reser de runt i öde öststatslandskap på jakt efter det förflutna. Berättelsen om denna resa skildras av Alex på en oefterhärmligt bruten engelska som han lärt sig med hjälp av en föråldrad synonymordbok. Parallellt följer Jonathans berättelse om Trachimbrod, en krönika i bästa Singeranda, som tar sin början 1791 då byn blir till och slutar 1941 då nazisterna gör slut på allt och alla. Mot slutet löper dessa två spår samman i en punkt som får avgörande betydelse för dem alla tre.

Läs mer

Allt är upplyst

Jonathan Safran Foer, Jonathan Safran Foer

Allt är upplyst

Nyheter

Foto: Jeff Mermelstein

3 mars 2020

Jonathan Safran Foer om vår tids ödesfråga

Nyheter