En alldeles särskild kärlek

Författare

Johanna Adorján

Översättare

Christine Bredenkamp

En alldeles särskild kärlek

Svenska

2017-09-04

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Sann berättelse

Översättare

Christine Bredenkamp

Författare

Recensionsdag

2017-09-25

Publiceringsdatum

2017-09-04

Formgivare omslag

Moa Schulman

Bokinformation

Originaltitel

Eine exklusive Liebe

Originalspråk

Tyska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Pocket

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113075075

Antal Sidor

173

Vikt (kg)

0.316

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

143

Klimatpåverkan

279g CO2e
Papper
ca 239 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 5 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 36 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

En alldeles särskild kärlek

Recensioner

”Det här är en berättelse som lyfter upp historien ur det förgångna och ställer den nära intill läsaren. Språkligt är romanen lättflytande, lättläst utan att alls vara ytlig.” Anna Rudberg-W

Upsala Nya Tidning

”Detta nedtonade berättande är mycket effektivt.”

”Det är tonfallet som gör denna berättelse så fascinerande.” Ingrid Elam

Böcker av författaren

Om boken

Det är en vanlig söndagsmorgon. István och Vera går upp som de brukar. De plockar ordning i huset, bakar en kaka, tar in rosor och sätter dem i vatten. Samma kväll, efter nästan femtio års äktenskap, lägger de sig i sängen och begår gemensamt självmord.

István och Vera möttes i Budapest 1940 och från den stunden visste de att de var rätt för varandra. Efter att ha överlevt Europas tumultartade 1900-tal, bildat familj och fostrat sina barn kunde de inte acceptera tanken på "tills döden skiljer oss åt".

För att förstå vilka de var föreställer sig barnbarnet Johanna Adorján deras sista dag i livet. Till sin hjälp har hon efterlämnade fragment, egna minnen och samtal med familjens vänner. Till sist vågar hon ge röst åt det som ingen någonsin har pratat om: erfarenheterna från Förintelsen och senare flykten från Ungern 1956.

En alldeles särskild kärlek är både en kärlekshistoria och ett sökande efter självförståelse, berättad med humor. En djupt personlig och men också universell berättelse om minne, tillhörighet och kärlek.

Läs mer

Johanna Adorján

En alldeles särskild kärlek

Om boken

En överförfriskad ung skådespelerska. En aggressiv yogalärare. En bortglömd filmlegendar. En driftig kultursidespraktikant. Två väninnor som troligtvis ses för sista gången. En osäker bästsäljarförfattare som försöker övertyga sin redaktör om kvaliteten i sin miserabla andra roman.

Huvudpersonerna i novellsamlingen Mina 500 bästa vänner är ständigt upptagna med att framställa något, i bästa fall sig själva. I ett nutida Berlin befolkar de borden på de dyraste restaurangerna kväll efter kväll. Ibland, när allt stämmer, ligger det ett speciellt daller i luften - om än bara kort. De är fåfänga, förtvivlade, berusade av sig själva, krystade, rörande och löjliga. Med Mina 500 bästa vänner introduceras Adorján på svenska.

Läs mer

Mina 500 bästa vänner

Johanna Adorján

Mina 500 bästa vänner

Nyheter

Foto: Peter von Felbert

31 oktober 2017

“Inte ens 1900-talets fasansfulla händelser kunde dela på dem”

Nyheter