Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Författare
Publiceringsdatum
2017-08-29
Recensionsdag
2017-09-20
Formgivare omslag
Sebastian Wadsted
Kategori
Hälsokokböcker
Bokinformation
Språk
Svenska
Originalspråk
Svenska
Omslagsfotograf
Bianca Brandon-Cox
Produktion
Papper
Träfritt obestruket
Miljömärkning
Ja
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Produktdetaljer
ISBN
9789113080628
Antal Sidor
218
Vikt (kg)
0.846
Ryggbredd (mm)
26
Höjd (mm)
247
Bredd (mm)
176
Miljöpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Här presenteras den allra senaste forskningen om hur rörelse, mat och återhämtning påverkar vår hälsa. Vi får veta vad som händer i kroppen och i hjärnan när vi till exempel stressar för mycket, sover dåligt, sitter för länge eller inte får i oss tillräckligt med näring. Men också hur vi faktiskt kan omsätta den kunskapen i praktiken och ändra våra beteenden. Hur vilar man hjärnan? Vad är egentligen "nyttig" mat? Och vilken funktion fyller vardagsmotionen? Fokus ligger på de vardagliga utmaningarna och de små men hållbara förändringar som kan göra stor skillnad.
Med gedigen kunskap och ett motiverande tilltal varvar de tre författarna vetenskapliga fakta och studier med konkreta tips. Sammantaget blir det ett inspirerande smörgåsbord av fullt genomförbara livsstilsförändringar som kan göra stor skillnad för hur vi mår.
Läs mer
Linda Bakkman, Sissela Nutley, Örjan Ekblom
Hälsosegrar
Om boken
Vego, mätt och stark. Känns det som en omöjlig kombination? Det är det inte!
Vego i världsklass utmanar fördomar och myter om vegetarisk mat och visar att vego är så mycket mer än bara sallader. Här får du veta varför ett grönt proteinskifte är så viktigt, vilka näringsmässiga utmaningar du ställs inför och hur du på ett konkret sätt kan komma runt dem. 120 närings- och klimatberäknade veganska och lakto-ovo vegetariska recept hjälper dig på vägen. Alltifrån snabba mellanmål till smarta storkok som ger tillräcklig energi och mättnad för att du ska kunna träna hårt och leva ett aktivt liv men samtidigt ställa om till mer hållbara kostvanor. Du får lära dig hur du proteinboostar din måltid med vegetabilier och vad du ska tänka på när det gäller smak och konsistens. Några av våra allra mest framgångsrika idrottare och OS-medaljörer delar dessutom med sig av sina egna resor mot en grönare tallrik. Kan de dra ner på köttet så kan du!
Läs mer
Linda Bakkman, Anna Richert, Gustav Johansson
Vego i världsklass
Om boken
Sverige idrottar som aldrig förr. Det vardagliga motionerandet ökar och startplatserna till Vasaloppet och Vätternrundan säljer slut på nolltid. De flesta idrottare inser kostens betydelse för en snabbare, starkare och mer explosiv kropp, men många saknar verktyg för vad, när och hur mycket de bör äta. Linda Bakkman, kostrådgivare på Sveriges Olympiska Kommitté, presenterar här den senaste forskningen om hur vi ska äta för att få ut maximal effekt av vår träning. Pedagogiskt och lättillgängligt beskriver hon idrottarens näringsmässiga utmaningar. Teorin varvas med inspirerande recept och tips på vad du kan ta med i träningsväskan. Här finns de viktiga uppladdnings- och återhämtningsmålen, näringsberäknade luncher och kreativa tips.
Det här är kokboken för en aktiv livsstil, ett liv i spåret, i hallen, på gymmet eller planen. Oavsett om du siktar på världstopp, just anmält dig till ditt första Maraton eller behöver få din hårt tränande tonåring att äta mer - här är maten bakom resultaten.
Läs mer
Linda Bakkman
Maten bakom resultaten