Retorik i tiden

Författare

Göran Hägg

Retorik i tiden

Svenska

2018-12-17

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Historia

Författare

Publiceringsdatum

2018-12-17

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Häftad

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113098722

Antal Sidor

239

Vikt (kg)

0.02

Ryggbredd (mm)

1

Höjd (mm)

210.5

Bredd (mm)

135.5

Böcker av författaren

Om boken

"Inget utom upplagor och royaltyinkomster är riktigt mätbart när det gäller litterär storhet. Men ska man väga ihop alla tänkbara kriterier på en författares betydelse är det ingen tvekan om att August Strindberg fortfarande är Sveriges ledande klassiker och rimligen kommer att vara det för överskådlig framtid.

Vi hittar galna idéer och dumma synpunkter hos Strindberg eller hans personer, men i de mogna verken nästan aldrig en omöjlig replik, psykologisk orimlighet eller orealistisk reaktion. Aldrig en falsk ton. Hos Strindberg är denna kompromisslösa psykologi en god del av förklaringen till hans bestående storhet.

Strindbergs åsikter växlar livet igenom. Ofta motsäger de rentav varandra vid ett och samma tillfälle. Men han bytte sannerligen inte opportunistiskt åsikter i takt med tidsmodet. Istället är hans idéer, även där de framstår som mest bisarra, på ett i branschen ovanligt sätt rotade i personliga upplevelser.

Jag hoppas att i denna bok kunna skildra både hans mänskliga ofullkomlighet, som han delar med de flesta av oss, och den konstnärliga storhet som de flesta av oss inte delar med honom."
Göran Hägg

Sanningen är alltid oförskämd har länge varit planerad att komma ut hösten 2016 och Göran Hägg lämnade in sitt slutgiltiga manus några veckor före sin plötsliga bortgång.

Läs mer

Göran Hägg

Sanningen är alltid oförskämd

Om boken

Gabriele D´Annunzio (1863-1938) är nästan okänd hos oss, eller möjligen ökänd. Man tror felaktigt att han var fascist. I Italien har den litterära uppvärderingen varit enorm de senaste tio åren och kulminerat vid 150-årsminnet av hans födelse. Men levnadsloppet är unikt.

Debut som underbarn, listar sig in i Roms societet och förför hertigdotter och gifter sig, men sammanlever med andra aristokratiska älskarinnor, berömda skådespelerskor samt premiärministerns dotter. Gör succé som dekadent romanförfattare i Oscar Wildes anda och nyskapande modernistisk lyriker, väljs till parlamentet som konservativ estet, går över till socialisterna i protest mot massaker på arbetare, tvingas fly ur landet undan sina fordringsägare. Återvänder i triumf när första världskriget utbrutit och befordras till lansiäröverste, flyger stridsuppdrag och förlorar ett öga, bombarderar Wien med flygblad, torpederar österrikiska flottan i dess hemmahamn och skriver dikt om saken på hemvägen till sitt harem i Venedig. Erövrar efter kriget den jugoslaviska staden Fiume och inför syndikalismen som statsskick. Tvingas hem till Italien, planerar syndikalistisk kupp, men knuffas ut genom fönster på uppdrag av Mussolini som istället tar makten. Framlever sina sista år i som en sorts fånge i världens mest kitschiga författarpalats, sysselsatt med avancerad erotik och hatiska uttalanden om Hitler.

En underhållande bok.

Läs mer

D'Annunzio

Göran Hägg

D'Annunzio

Om boken

Bankirerna Giovanni och Cosimo de Medici, far och son, spekulerade sig i början av 1400-talet till världens då största förmögenhet genom att med fiffiga metoder förvalta påvens inkomster och vävarnas betalningar.

Släkten regerade snart Florens bakom kulisserna genom att äga i princip hela näringslivet. Familjen gynnade renässansens filosofer och konstnärer men krossade också sina konkurrenter genom intriger i Macchiavellis anda. Två påvar i släktens femte generation kunde med tiden göra familjen till storhertigar där den siste av dem söp ihjäl sig 1737.

Det finns idag ingen svensk bok eller bok på svenska om Medici. Göran Hägg råder bot på detta med sin sprudlande och kunniga framställning.

Läs mer

Medici

Göran Hägg

Medici

Om boken

Italiens historia slutar för svenskar på 1500-talet. För italienarna börjar den kring 1860, då det moderna Italien ersatte småstaterna på halvön.
Göran Hägg tecknar ett porträtt av ett land vars sentida historia är en nyckel till dagens händelser. Det moderna Italien rymmer väl så många fascinerande öden och ödesdigra händelser som under renässansfurstarnas tid.

Garibaldis 1000 frihetskämpar som slog tjugofalt starkare trupper på Sicilien. Katastrofen vid Caporetto i första världskriget. Fristaten i Fiume där syndikalismen infördes. Fascismens märkliga blandning av social omsorg och brutalitet, modernism och mystisk våldsromantik. Den märkliga Mussolini-nostalgi som fortfarande hemsöker delar av landet. De egendomliga kolonialäventyren i Libyen och Etiopien. Maffians uppkomst och återkomst med amerikansk hjälp efter andra världskriget. Röda brigaderna och mordet på Moro. Den nedtystade nyfascistiska statskuppen 1970. Den moderna mutkulturen och politiska roffarmentaliteten och dess rötter i traditionerna. Inget av det som omvärlden förfasade sig över när det gällde Berlusconis sexäventyr eller ekonomiska manipulationer är någon nyhet - det nya är att man trots allt reagerade även på hemmaplan.

Vi möter de storartat provokativa poeterna D´Annunzio och Marinetti, dramatiker som Pirandello, berättare som Alberto Moravia och Umberto Eco, de futuristiska målarna och arkitekterna, bakgrunden till operor som Verdis Rigoletto och Mascagnis Cavalleria rusticana, sångare som Beniamino Gigli och Domenico Modugno. Vi ser filmskapare som Fellini, Rossellini och Ettore Scola, vars film givetvis inspirerat till bokens titel, liksom stjärnor som Anna Magnani, Sophia Loren och Marcello Mastroianni. Varpå vi via San Remo-festivalen i fjol ändå når det trots allt hoppfulla läge som nu uppstått i detta alldeles särskilda land.

Läs mer

Ett alldeles särskilt land

Göran Hägg

Ett alldeles särskilt land

Om boken

Retorik i tiden är tänkt som underhållande historiebok och på samma gång användbar handbok. Exemplen börjar i antiken med bland annat Ciceros försvar för en misstänkt giftmördare och Jesus Bergspredikan, och sträcker sig fram till kung Carl XVI Gustafs tsunamital och Barack Obamas accepterande av nomineringen till president.

Urvalet styrs av vad talen verkligen åstadkommit, hur de fungerat. Således finns här inte, som det ofta gjort i antologier med kända tal, fiktiva anföranden som gjort sig bra i bok eller på scen men aldrig skulle fungerat i verkligheten. På vägen får vi också veta en hel del om mediala förhållanden och hur villkoren för framförandet styrt anförandets utformning och vad man kan lära av det.

Förutom de nyssnämnda kommer vi också att lära av de gamla grekerna Lysias och Demosthenes, aposteln Paulus, profeten Muhammed, Heliga Birgitta, Gustav II Adolf, revolutionären Danton, Abraham Lincoln, Oscar Wilde, Selma Lagerlöf, Gustav V, Benito Mussolino, Adolf Hitler, Per Albin Hansson, Winston Churchill, John F Kennedy, Olof Palme, Margaret Thatcher och påven Benedictus XVI.

Läs mer

Retorik i tiden

Göran Hägg

Retorik i tiden

Om boken

Hur avkristnade de flesta svenskar för ögonblicket än upplever sig är den svenska historien i hög grad en historia om Gud i Sverige.

Det här är en svensk kulturhistoria ur ett ovanligt och ofta förbisett perspektiv, från hedniska riter till Knutbysektens övningar. Vi möter hårdhudade helgon och myndiga biskopar - heliga Birgitta med familj, den finurliga biskop Brask, den kärva Rudbeckius och den svordomsglada Anton Niklas Sundberg. Här finns svärmare och sektstiftare från Swedenborgarna och Eriksjansarna till Korpelanerna, Maranata och Livets ord, psalmdiktare och andeskådare, makt och härlighet, hyckleri och inkrökthet, men också troskyldig självuppoffring med tillhörande späkningar. Likaså Vadstena kloster som intellektuell världsmakt, 1500-talets brutala religionsstrider och därpå den totalitära lutherska gudsstaten, där de flesta av de värderingar som vi än i dag uppfattar som speciellt svenska skapades, men som också innebar järnhårt förtryck och försök att utbreda "den rena läran" med eld och svärd. Någon neutral, lättläst och ändå engagerande skildring av detta fascinerande stoff har hittills inte funnits.

Läs mer

Gud i Sverige

Göran Hägg

Gud i Sverige

Om boken

"Jag menar fullständigt allvar med det följande.
Jag anser verkligen att den svenska monarkin har ett stort egenvärde. I det tycks jag ha större delen svenska folket med mig. Men jag inser också att systemet som det nu är utformat i princip är orimligt och ovärdigt en demokrati. I det tycks jag faktiskt också ha majoriteten med mig, även om man tycks beredd att överse med detta."

"Frågan är dock hur länge man kommer att ha överseende med den egendomliga situationen att ett gäng heltidsanställda såpakändisar, eller hur man nu ska se det, förutom att vara säljmotor åt kändispressen också på något sätt ska vara knutna till och representera Sveriges högsta statsledning. Klarar inrättningen ens den lindrigaste skandal i trakten av Stureplan?
Något måste göras, systemet förbättras. En republikansk president vore opinionsmässigt omöjligt - och som sagt dessutom enligt mitt förmenande historiskt och ceremoniellt olyckligt.
Ett stärkande av den aktuella kungamakten vore förstås än mer orimligt: med tanke på den nuvarande innehavarens och de närmaste arvingarnas kvalifikationer och, framför allt, med hänsyn till elementära demokratiska renlighetsregler.
Därför detta blygsamma förslag.
Låt oss först se på de historiska förutsättningarna, sedan på för- och nackdelar hos den monarki som vuxit fram och slutligen på de logiska lösningar som existerar och dessas historiska paralleller samt deras för- och nackdelar.
Kanske finns det andra lösningar än den jag kommer fram till. Men saken borde i alla fall diskuteras i de här termerna hellre än det omöjliga valet mellan dagens parodiska Hänt i veckan-monarki och den trista, formlösa talmansrepubliken.
Som någon hade klottrat på väggen på kårhustoaletten på 60-talet: 'Det är inte monarkin vi är emot, det är kungen personligen!' På Gustav VI Adolfs tid ansågs det otroligt komiskt att tänka sig.
I dag är det en i högsta grad rimlig ståndpunkt."
Göran Hägg

Läs mer

Utveckla monarkin

Göran Hägg

Utveckla monarkin

Om boken

Benito Mussolini var Italiens diktator och länge mer populär än någon jämförbar politiker varit. Han byggde vägar, satsade på jordbruket, genomförde stora reformer och drev en hänsynslös erövringspolitik.
Mussolini, som varit lärare, talade fem språk, skrev böcker och spelade fiol. Han var också en lysande journalist och ett retoriskt geni. Han var slug och försiktig, men efter enorma framgångar berusades han av makten och förlorade omdömet. Slutet blev förfärligt, både för "il Duce" och för det italienska folket.

Göran Häggs biografi är den första moderna boken om Mussolini på svenska. Här berättas utifrån italienska källor och delvis nya utgångspunkter om hur Mussolini lämnade socialistpartiet och startade ett eget: fascismen, som ville ha krig och sociala reformer. Här berättas också om maktövertagandet 1922 och den brutala erövringen av Etiopien. Vi deltar i första mötet 1934 med Hitler, "en rörmokare i regnrock" enligt il Duce, samt ser hur Mussolini ändå efter hand kom att liera sig med den hatade lärjungen.

Men främst handlar boken om människan och maktens villkor. Mussolinis typ av cynisk maktpolitiker har tyvärr inte försvunnit med hans typ av politisk rörelse.

Vi möter också människorna kring diktatorn. Hans kvinnor som hustrun Rachele, den judiska älskarinnan Margherita Sarfatti och stackars Claretta Petacci som 1945 fick dela hans hemska slut. Likaså den lysande poeten, "profeten" och krigshjälten D'Annunzio som skapade fascismens riter men inte delade dess senare idéer och antagligen föll offer för Mussolinis våldsmetoder. Boken berättar även om generaler, intrigörer och snyltare.

Läs mer

Mussolini

Göran Hägg

Mussolini