Beskrivning
Detaljer
Bokinformation
Språk
Svenska
Originaltitel
Chocolat
Originalspråk
Engelska
Serie
Vianne Rocher
Läsordning
1
Inläsare
Mirja Turestedt
Produktdetaljer
ISBN
9789113099101
Böcker av författaren
Om boken
Vad får man om man vispar fyrahundra ägg, tjugofem kilo socker och sedan blandar i lite annat smått och gott? Jo, femtioåtta fantastiska tårtor enligt konditormästare Jan Hedhs klassiska recept.
Grundmassor, bottnar, sylter, krämer, mousser och tårtöverdrag - här finns recept på alla byggstenar som går att kombinera till ljuvliga tårtor. Jan Hedh ger oss inte bara recepten, utan delar som vanligt även med sig av sin enorma kunskap: Vad händer om man ökar sockermängden i anslaget? Hur fungerar gelatin? Vad gör en botten mindre smulig?
Steg för steg, mycket pedagogiskt, visar han hur du bakar våningstårtor till bröllop, klassiska svenska tårtor (som prinsesstårta, gräddtårta och sans rival), klassiska utländska tårtor (sacher, cheesecake och champagnekrämtårta med flera). Dessutom ett helt kapitel om tårtdekorationer: till bröllop och dop, rosor i karamell, duvor i kristyr och pikering.
Samtliga tårtor och många arbetsmoment är läckert fotograferade av Charlotte Gawell. Två konstnärer har skapat en bok som kan avnjutas som den är eller med en kopp gott kaffe!
Boken utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin Söta bakverk med motiveringen: Med den sanne mästerkonditorns ofattbara grundlighet utreds tårtbottnens fundamentala drag, syltens och krämens bärande roller, samt ett universum av läckra överdrag.
Grundmassor, bottnar, sylter, krämer, mousser och tårtöverdrag - här finns recept på alla byggstenar som går att kombinera till ljuvliga tårtor. Jan Hedh ger oss inte bara recepten, utan delar som vanligt även med sig av sin enorma kunskap: Vad händer om man ökar sockermängden i anslaget? Hur fungerar gelatin? Vad gör en botten mindre smulig?
Steg för steg, mycket pedagogiskt, visar han hur du bakar våningstårtor till bröllop, klassiska svenska tårtor (som prinsesstårta, gräddtårta och sans rival), klassiska utländska tårtor (sacher, cheesecake och champagnekrämtårta med flera). Dessutom ett helt kapitel om tårtdekorationer: till bröllop och dop, rosor i karamell, duvor i kristyr och pikering.
Samtliga tårtor och många arbetsmoment är läckert fotograferade av Charlotte Gawell. Två konstnärer har skapat en bok som kan avnjutas som den är eller med en kopp gott kaffe!
Boken utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin Söta bakverk med motiveringen: Med den sanne mästerkonditorns ofattbara grundlighet utreds tårtbottnens fundamentala drag, syltens och krämens bärande roller, samt ett universum av läckra överdrag.
Läs mer
Jan Hedh, Cecilia Hagerling Larsson
Tårtor
Om boken
Den livsbejakande och omstridda chokladkonditorn Vianne Rocher har slagit sig ner i Lansquenet-sous-Tannes för gott. Byn som en gång stötte ut henne har till slut tagit henne till sitt hjärta, om än motvilligt. Särskilt fader Reynaud ångrar sitt tidigare handlande och har blivit god vän med henne. Tillsammans med sin egensinniga dotter Rosette driver Vianne chokladbutiken vid stora torget, bjuder på sina speciella godsaker och efterlever budskapet om tolerans och vidsynthet.
När den gamle floristen Narcisse dör, lämnar han i sitt testamente en skogsdunge i arv till Rosette och sin levnadsbeskrivning till fader Reynaud. Detta får till följd att avundsjukan väcks till liv i den sömniga lilla byn, inte minst på grund av Narcisses släktingar som flyttar in på hans gård. Samtidigt öppnar en mystisk butik vid stora torget som drivs av tatueraren Morgane Dubois. Vianne tycker sig känna igen henne från förr och blir allt mer misstänksam när Morgane lockar till sig Rosette och andra ungdomar. Motsättningar blommar upp när Vianne försöker försvara Rosettes och sina egna intressen. Smultrontjuven är en fristående fortsättning till Choklad och Karamellskorna.
När den gamle floristen Narcisse dör, lämnar han i sitt testamente en skogsdunge i arv till Rosette och sin levnadsbeskrivning till fader Reynaud. Detta får till följd att avundsjukan väcks till liv i den sömniga lilla byn, inte minst på grund av Narcisses släktingar som flyttar in på hans gård. Samtidigt öppnar en mystisk butik vid stora torget som drivs av tatueraren Morgane Dubois. Vianne tycker sig känna igen henne från förr och blir allt mer misstänksam när Morgane lockar till sig Rosette och andra ungdomar. Motsättningar blommar upp när Vianne försöker försvara Rosettes och sina egna intressen. Smultrontjuven är en fristående fortsättning till Choklad och Karamellskorna.
Läs mer
Joanne Harris
Smultrontjuven
Om boken
Jan Hedh har i många år varit en föregångare och inspiratör när det gäller bakning, både för proffs och amatörer. Han har givit ut ett tiotal böcker som också översatts till flera språk. Nu samlar han sina favoriter.
Nästan 200 recept på bröd, det bästa ur sin tidigare produktion: grundrecept på levainbröd och lantbröd, grova bröd, egna smaksatta favoriter som bröd med rödbetor, äpple, kummin och sesamfrön och jordärtskocksbröd, samt svenska klassiker som vörtbröd och tekakor.
Även söta bröd har fått ett kapitel, där man frestas att baka vetebröd i alla tänkbara former: wienerbröd, munkar och karlsbader. Många bröd kräver varken mycket tid eller vana, medan en del ska förberedas med surdeg, levain eller poolish. Om detta finns ett teoretiskt avsnitt där Jan Hedh pedagogiskt avslöjar kemin bakom surdegens bubblande mysterier och utlovar förhöjda smaker, ökad hållbarhet och den där fina elasticiteten på brödet åt den som lär sig konsten.
Nästan 200 recept på bröd, det bästa ur sin tidigare produktion: grundrecept på levainbröd och lantbröd, grova bröd, egna smaksatta favoriter som bröd med rödbetor, äpple, kummin och sesamfrön och jordärtskocksbröd, samt svenska klassiker som vörtbröd och tekakor.
Även söta bröd har fått ett kapitel, där man frestas att baka vetebröd i alla tänkbara former: wienerbröd, munkar och karlsbader. Många bröd kräver varken mycket tid eller vana, medan en del ska förberedas med surdeg, levain eller poolish. Om detta finns ett teoretiskt avsnitt där Jan Hedh pedagogiskt avslöjar kemin bakom surdegens bubblande mysterier och utlovar förhöjda smaker, ökad hållbarhet och den där fina elasticiteten på brödet åt den som lär sig konsten.
Läs mer
Jan Hedh
Jan Hedhs stora bok om bröd
Om boken
Glimmande jul med tid att träffa nära och kära i stora och små kalas.
Sveriges älskade konditor- och bagarmästare Jan Hedh bjuder in oss till sin jul och delar med sig av sina bästa hemlagade recept.
Här finns pepparkakor av alla slag, saffransbröd till adventskaffet, eleganta praliner som du kan göra själv, julaftons alla godsaker och småkakor, det fulländade gottebordet och eleganta efterrätter till årets nyårsfinal. Allt i en underbart fin form och med vackra bilder!
Sveriges älskade konditor- och bagarmästare Jan Hedh bjuder in oss till sin jul och delar med sig av sina bästa hemlagade recept.
Här finns pepparkakor av alla slag, saffransbröd till adventskaffet, eleganta praliner som du kan göra själv, julaftons alla godsaker och småkakor, det fulländade gottebordet och eleganta efterrätter till årets nyårsfinal. Allt i en underbart fin form och med vackra bilder!
Läs mer
Jan Hedh
Julens söta
Om boken
"Inget gott är mig främmande", säger Leif Mannerström.
"Det ska vara sött att leva", säger Jan Hedh.
Jan Hedh är Sveriges främste konditor- och bagarmästare. Leif Mannerström är kockarnas kock. I Mästarnas menyer samarbetar de två för första gången i bokform!
Recepten presenteras i menyform. Varje meny är ett kapitel där det berättas om menyns ursprung, till exempel matsalen på Svenska Amerikalinjens fartyg Stockholm, restaurang Johanna i Göteborg, Sjömagasinet, husmanskostpuben Två Krögare i Malmö, restaurang Sturehof, konditori Vetekatten och Olof Viktors på Österlen. Personligt berättad med skrönor och historier. Hur mästerkockarna började sin karriär, deras misslyckanden och annat roligt och dråpligt.
Efter berättelsen om menyn och miljön kommer recepten: förrätt, bröd, huvudrätt, mellanrätt, efterrätt, ofta dessutom drinktips.
Eftermiddagskaffe med tårtor och kakor finns med, precis som kockens tröst i köket - en god mörk chokladpralin och ett glas rött.
"Det ska vara sött att leva", säger Jan Hedh.
Jan Hedh är Sveriges främste konditor- och bagarmästare. Leif Mannerström är kockarnas kock. I Mästarnas menyer samarbetar de två för första gången i bokform!
Recepten presenteras i menyform. Varje meny är ett kapitel där det berättas om menyns ursprung, till exempel matsalen på Svenska Amerikalinjens fartyg Stockholm, restaurang Johanna i Göteborg, Sjömagasinet, husmanskostpuben Två Krögare i Malmö, restaurang Sturehof, konditori Vetekatten och Olof Viktors på Österlen. Personligt berättad med skrönor och historier. Hur mästerkockarna började sin karriär, deras misslyckanden och annat roligt och dråpligt.
Efter berättelsen om menyn och miljön kommer recepten: förrätt, bröd, huvudrätt, mellanrätt, efterrätt, ofta dessutom drinktips.
Eftermiddagskaffe med tårtor och kakor finns med, precis som kockens tröst i köket - en god mörk chokladpralin och ett glas rött.
Läs mer
Leif Mannerström, Jan Hedh
Mästarnas menyer
Om boken
Att fika är lika svenskt som Dalahästar, dansen runt midsommarstången och surströmming - själva ordet är något som utländska besökare snabbt lär sig. Men det är ingen riktig fika om det inte serveras något gott till kaffet. Den här boken är en hyllning till fikakulturen och innehåller 75 recept på våra allra mest älskade bakverk: sju sorters kakor, wienerbröd, rulltårtor och andra klassiker.
Mästerkonditorn Jan Hedh och Olof Viktors Café (som 2013 utsågs till Årets Bästa Café av White Guide) står för recepten. Miljön är också avgörande för en bra fikaupplevelse och bilderna i boken är tagna på plats hos Olof Viktors ute på idylliska Österlen, dit tusentals besökare beger sig varje år för en riktigt härlig fikastund.
Eftersom fikastunden även har en så viktig funktion på jobbet får läsaren lite fikafakta att svänga sig med till förmiddagskaffet, skrivet av Lina Sturfelt, doktor i historia vid Lunds universitet.
Boken innehåller 75 recept, bland annat klassiska sju sorters kakor, småbröd som mazariner, vaniljhjärtan och kokostoppar, variationer av vete- och kanelbullar eller kransar, wienerbröd, sockerkakor, rulltårtor, bakelser, gräddtårtor samt klassiska julkakor.
För den som inte vill eller kan äta sötsaker till sin fikastund finns också flera brödrecept med tips på tillbehör. Jan Hedh behöver ingen presentation för den som är intresserad av bakning och hans expertis är vida känd, men i den här boken har Jan förenklat sina recept för att passa vardagspusslet och delar frikostigt med sig av tips och knep. Även Olof Viktors får många förfrågningar efter sina recept - deras morotskaka, chokladtrianglar och festivalbakelser är prisbelönta - och här får alla Olof Viktors fans sitt lystmäte.
Det här är en perfekt presentbok till den som älskar att fika - och vem gör inte det?
Mästerkonditorn Jan Hedh och Olof Viktors Café (som 2013 utsågs till Årets Bästa Café av White Guide) står för recepten. Miljön är också avgörande för en bra fikaupplevelse och bilderna i boken är tagna på plats hos Olof Viktors ute på idylliska Österlen, dit tusentals besökare beger sig varje år för en riktigt härlig fikastund.
Eftersom fikastunden även har en så viktig funktion på jobbet får läsaren lite fikafakta att svänga sig med till förmiddagskaffet, skrivet av Lina Sturfelt, doktor i historia vid Lunds universitet.
Boken innehåller 75 recept, bland annat klassiska sju sorters kakor, småbröd som mazariner, vaniljhjärtan och kokostoppar, variationer av vete- och kanelbullar eller kransar, wienerbröd, sockerkakor, rulltårtor, bakelser, gräddtårtor samt klassiska julkakor.
För den som inte vill eller kan äta sötsaker till sin fikastund finns också flera brödrecept med tips på tillbehör. Jan Hedh behöver ingen presentation för den som är intresserad av bakning och hans expertis är vida känd, men i den här boken har Jan förenklat sina recept för att passa vardagspusslet och delar frikostigt med sig av tips och knep. Även Olof Viktors får många förfrågningar efter sina recept - deras morotskaka, chokladtrianglar och festivalbakelser är prisbelönta - och här får alla Olof Viktors fans sitt lystmäte.
Det här är en perfekt presentbok till den som älskar att fika - och vem gör inte det?
Läs mer
Jan Hedh
Gofika
Om boken
Joanne Harris Choklad blev en internationell succé och filmatiserade av Lasse Hallström. Nu återvänder Vianne Rocher till den lilla franska byn Lansquenet.
Det gått fyra år sedan Vianne och Roux återförenades i Paris. De lever tillsammans med barnen på hans husbåt som numera också hyser ett chocolaterie. En dag får Vianne ett brev från Lansquenet, med bud om ett dödsfall och en gåva som gör att den lilla familjen återigen bryter upp och flyttar tillbaka till byn där allting började.
Men inget är längre sig likt i den lilla byn, även om allting finns kvar: kullerstensgränderna, bykyrkan Saint Jérôme och de nedlagda garverierna längs floden Tannes. I det kvarter som kallas för Les Marauds har en koloni med invandrade marockaner slagit sig ned och plötsligt har luften i Lansquenet fyllts av orientaliska dofter. Den unga muslimska kvinnan Inès Bencharki ber inte om ursäkt för sitt ursprung och konfronterar byprästen Francis Reynaud i samband med ett moskébygge. Han vänder sig i sin nöd till Vianne, en gång hans svurna fiende, för att försöka överbrygga klyftorna mellan kristna och muslimer. Är Vianne den enda som kan rädda freden och samförståndet i Lansquenet?
Det gått fyra år sedan Vianne och Roux återförenades i Paris. De lever tillsammans med barnen på hans husbåt som numera också hyser ett chocolaterie. En dag får Vianne ett brev från Lansquenet, med bud om ett dödsfall och en gåva som gör att den lilla familjen återigen bryter upp och flyttar tillbaka till byn där allting började.
Men inget är längre sig likt i den lilla byn, även om allting finns kvar: kullerstensgränderna, bykyrkan Saint Jérôme och de nedlagda garverierna längs floden Tannes. I det kvarter som kallas för Les Marauds har en koloni med invandrade marockaner slagit sig ned och plötsligt har luften i Lansquenet fyllts av orientaliska dofter. Den unga muslimska kvinnan Inès Bencharki ber inte om ursäkt för sitt ursprung och konfronterar byprästen Francis Reynaud i samband med ett moskébygge. Han vänder sig i sin nöd till Vianne, en gång hans svurna fiende, för att försöka överbrygga klyftorna mellan kristna och muslimer. Är Vianne den enda som kan rädda freden och samförståndet i Lansquenet?
Läs mer
Joanne Harris
I persikoträdets skugga
Om boken
Efter att ha avhandlat teman som choklad, desserter, matbröd, tårtor och klassiska kakor dyker Jan Hedh i sin elfte bok ner i en av sina största passioner - surdeg.
Som en av pionjärerna bakom de senaste årens surdegsrevolution delar han med sig av sina kunskaper och går igenom allt som är värt att veta om surdegsbakning. Vi får lära oss hur man startar och bakar med surdegar, om mjölsorter och degberedning, om proffsens sätt att baka med skållningar, fördegar, liggtider, uppslagning och bortgörning samt om hur man efterliknar stenugnsbakning hemma i sin vanliga ugn.
I boken bjuder Jan också på över 120 av sina favoritrecept med surdeg. Här finns svenska klassiker från hans tid som lärling, favoriter från kontinenten och spännande bröd och bakverk inspirerade av hans många resor världen över. I anekdotform får vi veta sådant som hur en tryffelmarknad i Alba bjöd på hans livs godaste durumbröd, och hur tufft livet på degposten kunde vara på ett av Schweiz mest anrika konditorier.
De vackra bilderna är tagna av fotografen Charlotte Gawell.
Som en av pionjärerna bakom de senaste årens surdegsrevolution delar han med sig av sina kunskaper och går igenom allt som är värt att veta om surdegsbakning. Vi får lära oss hur man startar och bakar med surdegar, om mjölsorter och degberedning, om proffsens sätt att baka med skållningar, fördegar, liggtider, uppslagning och bortgörning samt om hur man efterliknar stenugnsbakning hemma i sin vanliga ugn.
I boken bjuder Jan också på över 120 av sina favoritrecept med surdeg. Här finns svenska klassiker från hans tid som lärling, favoriter från kontinenten och spännande bröd och bakverk inspirerade av hans många resor världen över. I anekdotform får vi veta sådant som hur en tryffelmarknad i Alba bjöd på hans livs godaste durumbröd, och hur tufft livet på degposten kunde vara på ett av Schweiz mest anrika konditorier.
De vackra bilderna är tagna av fotografen Charlotte Gawell.
Läs mer
Jan Hedh
Sura degar, söta bröd
Om boken
Det skulle inte falla Jan Hedh in att köpa en fabriksgjord mazarin. Här är det äkta vara som gäller, helst från grunden och med en konstnärlig finess som är få förunnade. Jan Hedh vill få oss att sätta en surdeg i stället för att köpa bake off på 7Eleven.
Den svenska matrevolutionen rullar vidare. I Sverige äter vi bättre än någonsin. Svenska kockar uppmärksammas allt oftare internationellt och tar hem prestigefulla priser. Vi har valt ut några av våra bästsäljande kockar och kokboksförfattare för en fin liten reprintserie med ett sextiotal recept i varje volym. Ett utmärkt tillfälle för alla kokboksälskare att hitta nya bekantskaper, eller när du vill ge bort din favoritkock i present!
Jan Hedh är en av våra främsta konditormästare och bagarmästare, verksam som utbildare och konsult åt restauranger och livsmedelsföretag runt om i världen. Han har under sin nästan fyrtioåriga karriär fått en lång rad gastronomiska utmärkelser.
För Jan Hedh handlar det om kvalitet hela vägen. Allt görs från grunden med bra råvaror och skapas med kunskap och konstnärlig touch. Med sina böcker ger han oss chansen att lära mer om bakningens ädla konst. Och vad känns lyxigare än ett doftande hembakat levainbröd eller egenhändigt gjorda biskvier?
Recepten är tagna från Bröd, Bröd och kaffebröd och 277 sorters kakor.
Den svenska matrevolutionen rullar vidare. I Sverige äter vi bättre än någonsin. Svenska kockar uppmärksammas allt oftare internationellt och tar hem prestigefulla priser. Vi har valt ut några av våra bästsäljande kockar och kokboksförfattare för en fin liten reprintserie med ett sextiotal recept i varje volym. Ett utmärkt tillfälle för alla kokboksälskare att hitta nya bekantskaper, eller när du vill ge bort din favoritkock i present!
Jan Hedh är en av våra främsta konditormästare och bagarmästare, verksam som utbildare och konsult åt restauranger och livsmedelsföretag runt om i världen. Han har under sin nästan fyrtioåriga karriär fått en lång rad gastronomiska utmärkelser.
För Jan Hedh handlar det om kvalitet hela vägen. Allt görs från grunden med bra råvaror och skapas med kunskap och konstnärlig touch. Med sina böcker ger han oss chansen att lära mer om bakningens ädla konst. Och vad känns lyxigare än ett doftande hembakat levainbröd eller egenhändigt gjorda biskvier?
Recepten är tagna från Bröd, Bröd och kaffebröd och 277 sorters kakor.
Läs mer
Jan Hedh
Jan Hedhs bästa
Om boken
Det var en gång en änka som hade tre söner, och deras namn var Svart, Brun och Blå. Svart var den äldste, lynnig och aggressiv. Brun var mellanbarnet, blyg och trög. Men Blå var sin mors favorit. Och han var en mördare ...
Den som berättar denna saga i inledningen till Joanne Harris nya roman heter Benjamin, den yngste och ende överlevande av tre bröder i en liten by i Yorkshire. Benjamin kallas allmänt för BB, som står för "blueeyedboy", hans pseudonym på nätet.
Faktum är att BB inte har lyckats särskilt bra här i livet. Han bor fortfarande hemma hos mamma trots att han fyllt fyrtio och karriären inskränker sig till ett arbete som sjukhusvaktmästare.
BB:s ljuspunkt i tillvaron heter i stället internet. Där lever han ut alla sina mörka fantasier. BB har skapat en hemsida med namnet badguysrock för potientiella mördare och andra värstingar. Han skriver också en blogg som har en trogen skara läsare. En av dessa läsare heter Albertine. Hon delar hemligheter i BB:s förflutna och hyser, liksom BB själv, mordplaner.
Texterna på BB:s blogg blir allt mörkare. De vittnar om en pojke som misshandlats under hela sin barndom, framför allt av sin mor. Och de vittnar om en blodshämnd bröderna emellan. BB visar sig tro på det perfekta brottet. Han väntar på rätt tillfälle att äntligen få göra upp med modern ...
Med Kärt barn knyter Joanne Harris an till den psykologiska thrillern i mer renodlad form. Precis som i hennes bok Gentlemän och spelare finns här ett spel med identiteter och förklädnader. Vem är egentligen offer och förövare i Benjamins berättelse? Vad är påhitt och ren lögn? I en serie oväntade vändningar visar handlingen i Kärt barn på de oförutsedda och förödande konsekvenser en människas fantasiliv kan få ute på nätet.
Den som berättar denna saga i inledningen till Joanne Harris nya roman heter Benjamin, den yngste och ende överlevande av tre bröder i en liten by i Yorkshire. Benjamin kallas allmänt för BB, som står för "blueeyedboy", hans pseudonym på nätet.
Faktum är att BB inte har lyckats särskilt bra här i livet. Han bor fortfarande hemma hos mamma trots att han fyllt fyrtio och karriären inskränker sig till ett arbete som sjukhusvaktmästare.
BB:s ljuspunkt i tillvaron heter i stället internet. Där lever han ut alla sina mörka fantasier. BB har skapat en hemsida med namnet badguysrock för potientiella mördare och andra värstingar. Han skriver också en blogg som har en trogen skara läsare. En av dessa läsare heter Albertine. Hon delar hemligheter i BB:s förflutna och hyser, liksom BB själv, mordplaner.
Texterna på BB:s blogg blir allt mörkare. De vittnar om en pojke som misshandlats under hela sin barndom, framför allt av sin mor. Och de vittnar om en blodshämnd bröderna emellan. BB visar sig tro på det perfekta brottet. Han väntar på rätt tillfälle att äntligen få göra upp med modern ...
Med Kärt barn knyter Joanne Harris an till den psykologiska thrillern i mer renodlad form. Precis som i hennes bok Gentlemän och spelare finns här ett spel med identiteter och förklädnader. Vem är egentligen offer och förövare i Benjamins berättelse? Vad är påhitt och ren lögn? I en serie oväntade vändningar visar handlingen i Kärt barn på de oförutsedda och förödande konsekvenser en människas fantasiliv kan få ute på nätet.
Läs mer
Joanne Harris
Kärt barn