En annan värld

Författare

Jan Myrdal

En annan värld

2019-10-16

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2019-10-16

Formgivare omslag

Ulf Jernelo

Kategori

Samtida memoarer/biografier

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Inläsare

Jan Myrdal

Format

Ljudbok, Pocket

Produktdetaljer

ISBN

9789113105277

Böcker av författaren

Om boken

"2019 fyller jag 92. Om jag inte dött eller blivit dement dessförinnan arbetar jag då fortfarande vid tangentbordet som skriftställare. Men har vid det laget rimligtvis inte mycket tid kvar. I sjuttiofem år, ända sedan jag som sjuttonåring började på Värmlands Folkblad har jag vid tangentbordet verkat publikt, först som journalist under volontärtiden, sedan som skriftställare. Efter mer än sju decennier alltså tid för en summering. Ja, även just det som varit och det som ännu är kontroversiellt.

I Ett andra anstånd söker jag att i ord och i några viktiga bilder skära upp jaget ända in i pulpan. Det handlar om rannsakanden efter det att jag inte avled i sepsis på Karlskoga lasarett den 16 augusti 2015. Orden har nedtecknats allteftersom från augusti 2015 till juni 2018.

Rannsakanden alltså. Inte biografi och än mindre en redovisning av vad jag skrivit och publicerat dessa senaste sjuttiofyra år. Om detta finns bibliografier och uppslagsverk. Här söker jag i stället att bortom skamgränsen skala jaget. Och att göra det i sin tid."

Jan Myrdal

"Jan Myrdals sista stora uppgörelse med sig själv, allt och alla, är omistlig läsning. Särskilt för fiender och motståndare som aldrig förstått hans storhet." Jan Guillou

"En av våra största folkbildare." Åsa Linderborg, Aftonbladet

"Jag blir helt utslagen. Myrdals vilja att till varje pris söka sanningen - jag har aldrig läst något liknande. Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell har varit väldigt viktig för mitt eget arbete med Min kamp." Karl Ove Knausgård

Läs mer

Jan Myrdal

Ett andra anstånd

Om boken

Jan Myrdal trivs i New York, både i staden och skolan. Men på grund av att Norge och Danmark är ockuperat beslutar sig de socialdemokratiska förgrundsfigurerna som är Jans föräldrar att de måste hem till Sverige. De är inga svikare. Men Jan vill inte flytta hem.

Tolv på det trettonde är den tredje och sista delen i den känsliga och effektiva självbiografiska sviten. En storartad barndomsskildring om ett barn på väg in i vuxenvärlden och en av de mest omtalade fascinerande böckerna i Jan Myrdals författarskap. Inspelningen är från Sveriges Radio AB, 1989 och producent var Margareta Toss. Denna bok skrevs 1989 med det språkbruk som rådde då. Stötande ord kan därför förekomma.

Läs mer

Tolv på det trettonde

Jan Myrdal

Tolv på det trettonde

Om boken

Året är 1938. I en hytt på M/S Kungsholm ligger en pojke och läser Tusen och en natt. Han är elva år, en månad och sexton dagar. Båten häver sig långsamt. Han vill aldrig mer återvända till det gamla landet, "nevermore". Pojken är Jan Myrdal. Tillsammans med sina systrar och sina berömda föräldrar Alva och Gunnar ska han till New York.

Här ges en helt unik inblick i en elvaårings liv: hans läsning, hans mekano- och modellbyggande, hans fantasier, hans uppvaknande sexualitet, hans begynnande medvetande om världen och om kriget som närmar sig. Oerhört öppet och med elvaåringens perspektiv fortsätter Myrdal här i den andra delen sviten om sin uppväxt som de berömda föräldrarnas "problembarn". Inspelningen är från Sveriges Radio AB, 1984. Producent var Yvonne Glenning. Denna bok skrevs 1989 med det språkbruk som rådde då. Stötande ord kan därför förekomma.

Läs mer

En annan värld

Jan Myrdal

En annan värld

Om boken

Denna skildring av författarens första år slog ned som en bomb i folkhemmet när den kom ut 1982, inte minst tack vare Myrdals starka skildring av sina föräldrars problem med att älska sitt barn lika mycket som de älskade folket och socialdemokratin. "Barndom" blev inledning till den självbiografiska svit vars femte del, "Maj, En kärlek", utkom 1998.

Läs mer

Barndom

Jan Myrdal

Barndom

Nyheter

Foto: Ewa Stackelberg

30 oktober 2020

Till minne av Jan Myrdal

Nyheter