Tiden är en tjuv

Författare

Heidi von Born

Tiden är en tjuv

2021-04-26

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Heidi von Born

Publiceringsdatum

2021-04-26

Formgivare omslag

Emma Graves

Kategori

Romaner

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Serie

Böckerna om Ella

Läsordning

4

Inläsare

Michaela Thorsén

Format

Häftad, E-bok, Ljudbok

Produktdetaljer

ISBN

9789113113272

Böcker av författaren

Om boken

Det är i början av 60-talet i ett Stockholm som har vuxit och blivit en modern storstad. Ansel von Morian, ansvarsfull familjefader och släktens överhuvud, börjar bli gammal. Ledet av kollegor börjar tunnas ut och han känner sig allt mer ensam och övergiven. Men värst av allt är skuggan av lillebror Fedors självmord några år tidigare.

Under tiden som det förflutna även hinner upp Ansels hustru Charlotta och kräver en sorts redovisning, har dottern Henrika i sin tur skilt sig från Marius och flyttat till den för Ansel okända stadsdelen Kungsholmen. Dotterdottern Bennie har blivit tonåring och utsätts för Marius obehagliga maktspel. I morbror Stellan hittar hon, som tur är, en bundsförvant. Frans Michael, Ansels son med före detta älskarinnan Susanna, har blivit en snabbtänkt, språkbegåvad gymnasist och hans syster Hedvig har lämnat hemmet för att ägna sig åt att sy kläder.

Så växlar skuggor och sol i den växande staden omkring familjen Morian, så följer släktled efter släktled, nya insatser på förluster. Framtiden finns hos de unga, de som är barn av förändringens tid, arvtagare till en av världens vackraste städer, förvaltare av de drömmar staden föder och de stordåd staden kräver.

Läs mer

Heidi von Born

Ett bländande ljus

Om boken

"Det var den största katt jag någonsin sett. Lika stor som min vän Oscars labrador - och lika svart. Dess ögon lyste neongula i källaren. "Du är min nu", sa den och slickade sig om nosen med sin rosa tunga. "Min, min, min ..."

Clara är en vanlig, lite blyg tjej som älskar djur. Hennes alldagliga liv tar sig en överraskande vändning när hon blir angripen av en konstig katt som, förutom att lukta underligt av hav och tång, kan tala! Katten dyker upp på de mest märkliga ställen. När Clara dessutom blir inblandad i en mystisk olycka orsakad av ett slags fågelkvinna bestämmer sig Claras mamma för att berätta sanningen för sin dotter, en sanning som hon hittills hållit dold. Clara har övernaturliga förmågor och hennes familj tillhör en ätt av vildhäxor, en särskild sorts häxa som har en alldeles unik kontakt med allt det vilda - naturen och alla otämjda djur.

Claras mamma tar med henne till en okänd moster, Isa, som också är en vildhäxa. Clara invigs i häxlivets alla hemligheter och hon får gå på "boot camp" för att lära sig hantera sin nya värld. I början har Clara inte så stora tankar om sig själv, men resan till den magiska världen, mötet med Isa och andra häxor får långsamt Clara att förstå hur mycket som finns dolt i henne.
Fågelkvinnan visar sig vara den fallna vildhäxan Kimara, som till varje pris vill ha tag i Clara. För att kunna kämpa mot Kimara kommer Clara att behöva alla sina nyförvärvade häxförmågor ...

Nordens fantasydrottning är tillbaka med ännu en serie om trolldom och magi med en stark tjej i huvudrollen. Den här gången för en lite yngre läsekrets.

Omslag av Halewijn Bulckaen, www.halewijnbulckaen.com

Läs mer

Eldprovet

Heidi von Born, Lene Kaaberbøl

Eldprovet

Om boken

Heidi von Borns andra roman om familjen von Morian tar sin början tidigt 1946, det första efterkrigsåret när Europa ligger i spillror. Ansel von Morians två barn med hustrun Charlotta är nu vuxna. Deras halvsyskon lever i en annan del av staden utan att finnas officiellt. Deras existens gör Charlotta, romanens centrala gestalt, till en kvinna på gränsen till sammanbrott. Henrika, hennes dotter, är sedan ett år gift med Marius, konstnär med vaga konturer. Deras äktenskap befinner sig i slagskugga. Ansels bror Fedor finns i utkanten av familjecirkeln, en drömmare med ständigt nya gäckande mål. Han är, liksom det unga finska hembiträdet Satu, iakttagare av familjedramat.

Läs mer

En högtidlig yra

Heidi von Born

En högtidlig yra

Om boken

Det är i början av 60-talet, Stockholm har vuxit och blivit en modern storstad. Men Ansel von Morian, släktens överhuvud, börjar bli gammal. Han känner sig alltmer ensam och övergiven, och skuggan av lillebror Fedors självmord tynger honom. Det förflutna spökar även för hans hustru Charlotta, och dottern Henrika har skilt sig från Marius. Dotterdottern Bennie har blivit tonåring och utsätts för pappa Marius maktspel. Men i morbror Stellan hittar hon en bundsförvant.

Ett bländande ljus (2008) är den avslutande delen i kvartetten om familjen von Morian efter Änglarnas stad, En högtidlig yra och Eldprovet.

Heidi von Born (1936 2018) debuterade 1956 med diktsamlingen Det förtrollade huset, men är mest känd som romanförfattare och Stockholmsskildrare.

Läs mer

Ett bländande ljus

Heidi von Born

Ett bländande ljus

Om boken

En stadsdel är som ett födelsemärke. Man föds med det, det går inte att operera bort utan djupa förändringar i huden. Gatan går in i kroppen, styr blodets rytm. Här är det Atlasområdet i Stockholm, denna märkliga stadsdel där Ella framlever sitt liv. Men gatan är inte i första hand asfalten som den är gjord av, utan alla de människoöden som utspelas längs den.

Ropa stenarna tillbaka (1991) är femte boken om Ella efter Hungerbarnen, Kungariket Atlas, Den vita öknen och Tiden är en tjuv.

Heidi von Born (1936-2018) debuterade 1956 med diktsamlingen Det förtrollade huset, men är mest känd som romanförfattare och Stockholmsskildrare.

Läs mer

Ropa stenarna tillbaka

Heidi von Born

Ropa stenarna tillbaka

Om boken

Ella är en person som knackar på andras dörrar; hon har ett stort kontaktbehov och intar lätt positionen som offer. I filmklubben Imago träffar Ella den koleriske och arbetsskygge filmkritikern Robert men begriper inte att han bara är intresserad av att utnyttja hennes tjänster. När hon till sist inser sitt misstag tycker hon sig känna hur nya möjligheter öppnas.

Tiden är en tjuv (1989) är fjärde boken om Ella efter Hungerbarnen, Kungariket Atlas och Den vita öknen och följs av Ropa stenarna tillbaka.

Heidi von Born (1936-2018) debuterade 1956 med diktsamlingen Det förtrollade huset, men är mest känd som romanförfattare och Stockholmsskildrare.

Läs mer

Tiden är en tjuv

Heidi von Born

Tiden är en tjuv

Nyheter

Foto: Mia Askerlund

28 december 2018

Vi minns Heidi von Born

Nyheter