Teatern
Teatern_angle_1.jpg
teatern_angle_5.jpg
Teatern_angel_2.jpg

Författare

Jenny Andreasson

Teatern

Svenska

2022-03-14

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Publiceringsdatum

2022-03-14

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Pocket

Produktdetaljer

ISBN

9789113117133

Teatern

Recensioner

”Vass romandebut om det dolda livet i teaterhuset.”

Norrländska Socialdemokraten

”Vilken elegant och suggestiv skildring av en arbetsplats.”

Sveriges Radio

”Det finns en effektiv närsynthet i berättandet, där Jenny Andreasson ställer sig precis intill det som sker och sägs i repetitionssalar, på kontor, i korridorer och vid bardiskar.”

”Här finns inga stora skandaler och inget metoo, bara en förvriden kultur i ett hus som för sina invånare utgör hela världen. Det räcker gott för att skapa dramatik, åtminstone för den här författaren.”

Dagens Nyheter

”Livet på Teatern med rykten, skvaller, planer, konkurrens, kärlek, avundsjuka. Mästerligt om en livfull myrstack.”

Borås Tidning

”Jenny Andreasson fångar maktutövningens finstilta men förödande taktiker.”

Barometern

”Jenny Andreassons iakttagelseförmåga av både subtila härskartekniker och raffinerat maktutövande är som en naturkraft. Den fungerar väl i symbios med den täta sammanhållna stilen, och resultatet blir till en smattrande vacker prosa. Detta är en smått genialisk debut med en tydlig auktoritet.”

Göteborgs-Posten

Böcker av författaren

Om boken

Jenny Andreassons debutroman Teatern är en obarmhärtig, mörkt humoristisk och ömsint skildring av livet innanför den guldbeprydda fasaden till en kunglig teater. En skarp blick in bakom kulisserna på en stor kulturinstitution. Om konstens pris och om vad som händer när makten på en arbetsplats skiftar, flyter, blir farlig. Om att ställa sig den avgörande frågan: vill jag leva eller dö?
I ett palats mitt i Stockholm skapas magi, lek och storartad scenkonst sen mer än hundra år. Här arbetar landets största skådespelare, egensinniga egon, de upplyfta genierna. Här arbetar också en kvinnlig regissör. Hon är hyllad och omhuldad, men sliten och ganska trött. Hon slåss med sorgen efter en förlorad vän, och med relationen till en arbetskamrat som kanske, kanske inte älskar henne. Så tillträder en ny chef och atmosfären på teatern förändras. Regissören upplever att värmen runt henne övergår i kyla. Hon blir så klart smickrad när den nye chefen frågar om hon vill regissera Hamlet på Stora scenen. Det finaste man kan göra. När hon tackar ja så vet hon inte att det är början till slutet.Om Teatern:”Vass romandebut om det dolda livet i teaterhuset”Norrländska Socialdemokraten"Jenny Andreassons iakttagelseförmåga av både subtila härskartekniker och raffinerat maktutövande är som en naturkraft. Den fungerar väl i symbios med den täta sammanhållna stilen, och resultatet blir till en smattrande vacker prosa. Detta är en smått genialisk debut”Göteborgs-Posten”Livet på teatern med rykten, skvaller, konkurrens, kärlek, avundsjuka. Mästerligt om en livfull myrstack.”Borås Tidning”Vilken elegant och suggestiv skildring av en arbetsplats!”Sveriges Radio

Läs mer

Jenny Andreasson

Teatern

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

16 mars 2022

På promenad med: Jenny Andreasson

IntervjuerNyheter
Teatern_angle_1.jpg
teatern_angle_5.jpg
Teatern_angel_2.jpg