Röd melankoli

Författare

Helena Boberg

Röd melankoli

Svenska

2022-03-04

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Lyrik

Författare

Recensionsdag

2022-03-28

Publiceringsdatum

2022-03-04

Formgivare omslag

Nina Ulmaja

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113120157

Röd melankoli

Recensioner

Röd melankoli är Bobergs fjärde diktsamling, och texten kortfattad, raderna glesa. Ibland är det bara ett fåtal ord per sida. Och ändå, kanske just därför, denna uppslukande textas.”

Svenska Dagbladet

”I den här boken finns en sådan skönhet av fruktansvärt slag, som man bara kan läsa med bävan. Ord som ’diamantcancergrus’ pekar ut det genuint sublima som den här diktens slutmål. Och det ovälkomna som bara den modigaste av poeter kan ställas inför utan att tystna.”

Bernur

”Hon har en intimitet som bränns. En kyla som attraherar. Det vidrigaste – i den här boken: cancer, metastaser, dödsrisk – blir i Bobergs poesi till något eftertänksamt, gåtfullt, nästan vackert.”

Dagens Nyheter

”Helena Bobergs dikter har en ovanligt öppnande förmåga att förundra sig över sig själva, nästan glädja sig över sin tillkomst. Det är en benådad egenskap hos en så bångstyrigt existentiell poesi.”

Aftonbladet

”Dikterna är målande, de är både mycket vackra och stundtals djupt groteska”

”Poesin flätas samman både med journalens språk och begrepp från medicinens historia.”

Böcker av författaren

Om boken

För sitt författarskap har Helena Boberg mottagit ett stipendium ur Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne 2022 och Kallenbergstipendiet 2023.
Röd melankoli är en poesisamling där cellerna och bilderna muterar. Tumörerna gnistrar som stjärnor alltmedan diktjaget kämpar för att behålla kontakten med världen och med kroppen.Här skiktas journaler med drömmar, medicinsk idéhistoria med vardagsobservationer. Dikterna rör sig i cirklar, vågor, strömmar, och belyser olika aspekter av vad det innebär att vara sjuk: existentiellt och i ett samhälle.

Läs mer

Helena Boberg

Röd melankoli