Alla förlorade platser

Författare

John Boyne

Översättare

Maria Nääs

Alla förlorade platser

Svenska

2023-01-18

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Översättare

Maria Nääs

Mediekontakt

Sara Dobareh

Författare

Recensionsdag

2023-02-13

Publiceringsdatum

2023-01-18

Formgivare omslag

Emma Graves

Bokinformation

Originaltitel

All the Broken Places

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

ScandBook UAB

Produktdetaljer

ISBN

9789113127200

Antal Sidor

425

Vikt (kg)

0.493

Ryggbredd (mm)

33

Höjd (mm)

218

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

565g CO2e
Papper
ca 337 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 22 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 207 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Den starka fristående uppföljaren till Pojken i randig pyjamas.
Paris 1946. Femtonåriga Gretel har flytt med sin mamma från Tyskland och de försöker tillsammans bygga ett nytt liv i Paris, med en ny identitet och med förhoppning om en ny framtid. Men ärren från det förflutna är inte så lätta att dölja som de tror.London nutid. Gretel Fernsby är en pigg 92-åring som bor i ett lägenhetskomplex i London. Trots sin mörka historia lever hon nu ett bekvämt och lugnt liv, och dörren till det förflutna hålls noga stängd.Men när en familj flyttar in så ruckas hennes tillvaro. Efter att ha ägnat så många år åt att hålla människor på avstånd, växer en nära vänskap fram med familjens nioåriga son Henry. Henry väcker något hos Gretel som varit begravt sedan länge. En natt blir hon vittne till något som tvingar henne att välja. Ska hon fortsätta sitt trygga liv, eller ska hon försöka sona sin skuld och göra upp med sin sorg och ånger, men med risken att hon att tvingas avslöja de hemligheter hon ägnat sitt liv att gömma.Alla förlorade platser är en omskakande, komplex och vacker berättelse om en kvinna som måste konfrontera sitt förflutna och en samtid där det aldrig är försent att visa mod.

Läs mer

John Boyne

Alla förlorade platser

Nyheter

Foto: Magnus Ragnvid

2 januari 2023

Nya böcker i januari 2023

NyheterBoknyheter