Beckasinens öga

Författare

Ildikó Márky

Beckasinens öga

Svenska

1990-03-06

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Författare

Publiceringsdatum

1990-03-06

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789119012227

Antal Sidor

157

Vikt (kg)

0.332

Böcker av författaren

Om boken

Orter långt från varandra handlar om hur ett äktenskap ställs på sin spets efter många år när mannen efter en olycka drabbas av afasi. Han går in i tystnaden och hon uppmananas att söka efter ledtrådar till mannens historia och deras gemensamma förflutna.

En man, forskare med flyktingbakgrund från Ungern, som sen länge lever i Sverige och är gift med en svenska, blir sjuk. Han har drabbats av en "olycka" som medfört att han drabbats av afasi. Om olyckan är självförvållad eller inte, vet inte hans hustru men hon uppfattar det ändå som ett medvetet steg in i den absoluta tystnaden. För att få någon ordning på sina känslor går hustrun med på att föra ett slags dagbok under ett halvår av sjukdomsperioden. Den ger henne möjligheten att reflektera över deras äktenskap, över mannens historia och hans försök att få henne att förstå och dela hans erfarenheter av att befinna sig mellan två kulturer, två världar. Men detta leder också till att hon måste ifrågasätta deras långa äktenskap, och deras kärlek. Har de någonsin delat detta? Har de varit nära eller hela tiden långt borta från varandra?
En roman om förmågan eller oförmågan till kärlek och att på allvar dela de djupast gående erfarenheter.
Efter många års uppehåll återkommer Ildikó Márky med en ny roman som tydligare än någonsin skildrar den kluvenhet som hon själv känner som ungersk invandrare.

Ildikó Márky, författare och läkare, verksam vid Östra Sjukhuset i Göteborg. Kom till Sverige som 17-åring tillsammans med sin mor i samband med Ungernrevolten 1956.
Har också översatt Péter Esterházy tillsammans med Gunnar D. Hansson.

Läs mer

Ildikó Márky

Orter långt från varandra

Om boken

Efter hundra år av tillväxt börjar Sveriges ekonomiska läge i förhållande till OECD-länderna försämras i början av 1970-talet. Vi får alltmer ont om medelstora familjeföretag, och vid 1990-talets slut är mindre än hälften av alla svenskar anställda inom den privata sektorn ? jämfört med två tredjedelar vid mitten av 1960-talet. Samtidigt fortsätter de svenska storföretagen att växa och internationa-liseras i samma takt som tidigare, och vi får många nya världsprodukter inom telefoni, läkemedel, flyg, verkstadsteknik etc. Men "kronjuveler" som Ericsson, Asea, Stora och Astra lossnar gradvis ur sina infattningar, och en efter en flyttar de ut ur landet. Det paradoxala inträffar att vi i företagarkrisens Sverige vid sidan om USA blir det land som bidrar med flest ledande internationella företagsledare och företagare, t.ex. Hans Werthén och Gösta Bystedt i Electrolux, Percy Barnevik i ABB, Ingvar Kamprad i Ikea och Stefan Persson i Hennes & Mauritz. Den svenska börsen, som baserar sitt värde på internationell företagsamhet, går mot nya höjder ? den svenska skattebasen urholkas. Vad är det för fel på Sverige? Vad kan göras för att vända trenden? Svaren på dessa frågor är inte alls svåra eller komplicerade, hävdar författaren. De finns i den rika erfarenhetsbank vi samlat under det senaste seklets utveckling. Problemet är att vi slutat intressera oss för dessa erfarenheter. Den första boken i serien Företagsledarnas Århundrade handlar om pionjärtiden 1900?1932, den andra om konsolideringsepoken 1933?1966 och den tredje och avslutande tar alltså upp baksmälle- och internationaliseringsperioden 1967?2000. Recension "Fagerfjäll kombinerar essäns personteckning med uppslagsboken detaljrikedom. Det är ett briljant industrihistoriskt reportage." Nils-Eric Sandberg, Dagens Nyheter.

Läs mer

Första kontingenten

Ildikó Márky

Första kontingenten