Från vår bar i Provence

Författare

Birgitta Edlund

Från vår bar i Provence

Svenska

1997-04-07

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Noveller

Författare

Publiceringsdatum

1997-04-07

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Illustratör

Lennart Aschenbrenner

Format

Inbunden, Inbunden, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789119713322

Antal Sidor

301

Vikt (kg)

0.624

Böcker av författaren

Om boken

Nikaia, Nice, Nizza eller Nissa - alltsedan de gamla grekerna har människor av alla slag älskat staden och vallfärdat dit. Nu är den ett av svenskarnas popläraste resmål. Här berättas i ord och bild om den
lockande skönheten vid Medelhavets strand.

Italienska Nizza blev franska Nice som på det lokala språket heter Nissa - den enda stad i världen där vår
svenske kung Gustav V har en aveny uppkallad efter sig och sin byst i en park. Hit flyttade författaren
Birgitta Edlund och konstnären Lennart Aschenbrenner sina provençalska bopålar, och om den staden
berättar de i ord och bild i den nya boken.
Det är en personlig och charmig blandning av kuriosa, historia, anekdoter och reportage: om en äkta sallad niçoise, om en katolsk fattigpräst i invandrarkvarter, om ägarinnan till hotellpalatset Negresco, om den judiske bagaren och den arabiske slaktaren, om korruptionsskandaler, folkfester och skyddshelgon, om hundbajsterrorn, om ficktjuvar och skojare, om strandliv och stadsliv, om storhertigar och lorder, äventyrare och konstnärer, prunkande trädgårdar och misär, lyxhotell och slum - kort sagt allt det som gör Nice till den levande, lockande Medelhavsmetropol hon är.
I ett tjugotal kapitel och rikligt med illustrationer i färg och svartvitt skildrar paret Edlund-Aschenbrenner sin nya hemstad.

Läs mer

Birgitta Edlund, Lennart Aschenbrenner

Från vårt kvarter i Nice

Om boken

Varför kallas den svenska världssopranen ?den sjungande skorpionen?? Och vem kan ha slagit ihjäl det stillsamma och skygga originalet Oscar Magnusson? Närpolisen i Filipstad och Maria Lindh får mycket att fundera över denna osedvanligt kalla vinter. En smällkall och snöig Luciakväll ska det hållas konsert i Filipstads kyrka. Sångsolist är den svenska världsstjärnan Noomi Krause, känd från skvallerspalterna som ?den sjungande skorpionen?. Namnet har hon fått av en fantasifull manager eftersom hon är född i skorpionens tecken, men det kanske också fanns andra skäl. I den fullsatta kyrkan inser kyrkvaktmästarn att han glömt tända facklorna vid John Ericsonmonumentet och smyger sig iväg i vinternatten. När han äntligen fått fyr på en fackla vid den berömda graven ser han att något sticker upp ur snödrivan och upptäcker till sin fasa att Oscar Magnusson, ett av stadens stillsamma original, ligger ihjälslagen under snötäcket. Vem kunde hysa agg till en så fridsam person? Närpolisen i Filipstad och gästande miljöpolisen Maria Lindh får mycket att fundera över. Den enda som kan ana något är den palestinska flyktingflickan Fathia som städat hos den gåtfulle Oscar. Detta är den tredje i Birgitta Edlunds svit småstadsdeckare med genomgående persongalleri och intrig byggd på de sju dödssynderna. Efter Lättjan och Kättjan har nu turen kommit till Girigheten.

Läs mer

Den sjungande skorpionen

Birgitta Edlund

Den sjungande skorpionen

Om boken

Med stil, humor och vass iakttagelseförmåga gjuter Birgitta Edlund nytt liv i en gammal genre ? den svenska småstadsdeckaren. Ett fashionabelt kurhotell, en passionerad kock och ett ruggigt MC-gäng är några ingredienser i nya boken. Miljöpolisen Maria Lindh har motvilligt gått med på att flytta från Stockholm till Filipstad. Hennes man Jonas Lindh har stor framgång som kökschef på det nystartade kurhotellet Bellevue, vars kök, personal och gäster göder skvallerkrönikörer och får matskribenter att rysa av vällust. Jonas har inte bara problem med att Maria har svårt att lära sig trivas i småstaden utan också med sin sous-chef Sten-Antoine Lambert. Den magnetiskt tilldragande Sten-Antoine sprider oro bland gäster och personal, för att inte tala om den oro han sprider bland Filipstads kvinnliga befolkning. Inte blir det bättre av att hans mamma Paule uppträder bisarrt och har en djup förkärlek för sherry och portvin. Dagen före Marken, årets septembermarknad, hittas en ung kvinna död i skogen bakom hotellet. Men biträdande polischefen Majken Strömberg har också andra bekymmer. Som ett olycksbådande tordön har MC-gänget Pagan Eagles dragit in bland marknadsstånd och karuseller för att slå sig ned i en ödegård öster om staden. Den unga kvinnans död är inledningen till en höst Filipstad sent ska glömma.

Läs mer

Den badande kocken

Birgitta Edlund

Den badande kocken

Om boken

Mammalediga kriminalassistent Maria Lind har sett fram emot några lugna vårveckor hos släkten i Värmland när den vanliga friden störs av våldsamma händelser. Maria, som har miljöbrott som specialitet, blir indragen i händelserna när en miljökatastrof av fruktansvärda dimensioner anas ligga bakom både en liten flickas inte helt naturliga död och ett gisslandrama på ett dagis. Och mordet på den grekiske pizzeriaägaren har kanske inte en så enkel förklaring som man först trott. Journalisten och författaren Birgitta Edlund har med sina båda böcker Från vår bar i Provence och Filipstad ? Marrakech, Berättelser från resor skapat sig ett namn som en berättare av rang. Med Den ammande polisen inleder hon en planerad svit kriminalromaner där intrig och persongalleri hämtar näring både ur hennes värmländska hembygd och ur hennes erfarenheter som reporter och utrikeskorrespondent.

Läs mer

Den ammande polisen

Birgitta Edlund

Den ammande polisen

Om boken

Birgitta Edlund har under många år varit Dagens Nyheters korrespondent i en lång rad av världens oroshärdar, ofta som enda kvinna i en värld av män, och som sådan ofta med tillträde till människor och miljöer som nekats hennes manliga kolleger. Förutom i storstäderna Rom och Paris har hon bland annat bott och verkat i Israel, Libanon, Tunisien, Marocko, Sri Lanka. Hon har mött och intervjuat män som Khadaffi, Chaplin, Fellini, Willy Brandt. I tio kapitel bjuder hon här på en samling berättelser som alla griper in i varandra och som i överraskande, charmfulla, ibland otäcka, ofta humoristiska ögonblicksbilder berättar om de bisarra situationer som gärna uppstår vid mötet mellan två (eller fler) kulturer. Birgitta Edlund är värmländska, född 1943, och har under många år varit journalist och utrikeskorrespondent vid Dagens Nyheter. Hon debuterade 1996 med Från vår bar i Provence, illustrerad av maken Lennart Aschenbrenner. Hon är numera frilansande medarbetare i ett flertal tidningar och i radio. Hon delar sin tid mellan Stockholm, Provence och Värmland.

Läs mer

Filipstad - Marrakech

Birgitta Edlund

Filipstad - Marrakech

Om boken

Miljöpolisen Maria Lindh följer motvilligt med när hennes man får arbete som kökschef på kurhotellet Bellevue i Filipstad. En ung kvinna som hittas död i skogen bakom hotellet o MC-gänget Pagan Eagles ger biträdande polischefen Majken Strömberg bekymmer.

Läs mer

Den badande kocken

Birgitta Edlund

Den badande kocken