Nikko Amandonicos La pizza

Författare

Nikko Amandonico

Ewa-Marie Rundquist

Natalia Borri

Ian Thomson

Översättare

Lena Lundgren

Nikko Amandonicos La pizza

Svenska

2000-07-25

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Allmänna kokböcker

Översättare

Lena Lundgren

Författare

Publiceringsdatum

2000-07-25

Bokinformation

Originaltitel

La Pizza

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Ewa-Marie Rundquist, Giuseppe Bigliardi

Format

Inbunden, Danskt band

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151835532

Antal Sidor

167

Vikt (kg)

1.152

Böcker av författaren

Om boken

"När man får höra en neapolitansk man säga att hans fru lagar godare mat än hans mamma, då vet man att han har hittat rätt i livet! I Neapel bör Amors pilar först passera magen innan de prickar hjärtat ."

I Neapel är alla experter på mat och framför allt på alla typer av pastarätter. Alla vet exakt hur en pasta con ragù ska lagas, fast man kanske inte är överens om hur. Det enda man är helt säker på är att utan en stadig tallrik pasta - una bella spaghettata - är dagen förlorad.
Följ med hem till Padre Pasquale i klostret Sant' Angelo in Palco, fiskaren Vincenzo och hans familj i fiskeläget Licola utanför Neapel och till Signora Immacolata i de legendariska Spanska kvarteren mitt i Neapel och upptäck hur man lagar pasta i deras hem.
Och till Syditaliens store modeskapare Rocco Barocco, som trots att han varje dag styr ett helt modeimperium lagar sin lunch själv. Den ska vara enkel och sund - pasta! (Han berättar om det glada 80-talet när han ofta hade gäster hemma, dock aldrig fler än 4-5 "annars förlorar man kontrollen över kastrullerna!"). Och alla de andra som lagar de äkta neapolitanska rätterna i sina hem!
Boken genomsyras av en stor passion för staden Neapel och dess kök. Här finns en blandning av gamla och nya recept, och det som är gemensamt för allihop är att de är enkla, att man använder säsongens råvaror, och framför allt att maten är fantastiskt god!
Ewa-Marie Rundquist har fångat Neapels fantastiska och myllrande gastronomiska liv med kameran.


Läs mer

Nikko Amandonico, Nikko Amandonico, Ewa-Marie Rundquist

Una Bella spaghettata

Om boken

En doft av Syditalien Neapel är bedagade kvarter där tvätten hänger högt över trånga gränder, stökiga marknader, mörkögda skönheter och fingerfärdiga ficktjuvar - men framför allt är det pizzans hemstad.Den här boken är den italienske formgivaren Nikko Amandonicos hyllning till den napolitanska pizzan och till staden. Ewa-Marie Rundquists foton återskapar atmosfären från gator där vespor svischar förbi och från pizzerior där degarna jäser, elden ständigt brinner i vedugnen och där folk flockas vid lunchtid för att äta den godaste pizzan i världen. Avlånga San Marzano-tomater som odlas på Vesuvius sluttningar, mozzarella som ursprungligen tillverkades av buffelmjölk, basilika och olivolja. Det är ingredienserna i den klassiska napolitanska pizzan Margherita, som fått sitt namn av en drottning. Klassiska pizzarecept återfinns i boken, men också nya recept baserade på syditalienska råvaror. En riktig uppstickare är Pizza Mamma Matilde, som inspirerats av italienska köttbullar tillagade i Hallstahammar i Sverige på 40-talet. Form och idé: Nikko Amandonico, en av Italiens mest uppmärksammade formgivare. Han föddes i Syditalien och växte upp i Sverige. Han driver nu sin egen reklambyrå Energy Project i Parma. Foto: Ewa-Marie Rundquist, internationellt uppmärksammad fotograf som även har tagit bilderna i Rosendals Trädgårdscafé. Matfotografi: Giuseppe Bigliardi, Parma. Text om Neapel och om Myter och historia: Ian Thomson, journalist och författare, London. Research och övrig text: Natalia Borri, copywriter, Parma.

Läs mer

La Pizza

Nikko Amandonico, Ewa-Marie Rundquist, Natalia Borri, Ian Thomson

La Pizza