De haltande åren

Författare

Ove Allansson

De haltande åren

Svenska

2001-03-21

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Författare

Publiceringsdatum

2001-03-21

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151838588

Antal Sidor

248

Vikt (kg)

0.583

Böcker av författaren

Om boken

Maria är kemist och sektionschef i ett läkemedelsföretag. Hon har känt trivsel och arbetsglädje ända tills hon drabbades av en ny manlig chef.

Uppvuxen i ett bokläsande arbetarhem drömmer hon om att skriva en bok om släktens vedermödor och glädjeämnen, till de senare hör en del segelbåtar och seglatser i Göteborgs skärgård. Med två skilsmässor bakom sig träffar Maria en fem år yngre man, Sture, kallad Göteborgs-Spanjoren. Han arbetar som taxichafför, har ett förflutet som verkstadsarbetare och reparatör.

Maria saknar alltför tidigt bortgångna väninnor, men livet med Sture hjälper henne att stå ut med chefen och de skrämmande hämndtankar denne orskar. Bot mot det svarta ger även Stures vänner: Globetrötter, utledd på sjön, lastbilschaffören Bertil, Carlos från Uruguay och iraniern Akbar, båda tidigare tortyroffer.

Drömmarnas kaj vid Göta älv drar till sig Maria och Sture. De många fartygen där lockar till funderingar över livet, om världen och om staden Göteborg där invandringen gör att det talas över 200 språk: världen tränger sig på.

Blues för Maria är en göteborgsroman om vänskap, kanske kärlek, i mogen ålder - med livets glädjeämnen och sorger. Även med denna bok visar Ove Allansson att han är en god berättare, med humor och inlevelseförmåga.

Läs mer

Ove Allansson

Blues för Maria

Om boken

Bokanjärerna kämpar för pappersbokens överlevnad. Värsta fienden finns på planeten Primero Hiva vars militärjunta har bannlyst pappersboken som spridare av osunda åsikter och mental nedsmutsare av den renhet som juntans saneringsbyrå eftersträvar. Saneringsbyrån har i nådens år 3 126 full elektronisk kontroll över internet, datorvärlden och nyare media. Pappersböcker är förbjudna därför att de är svårare att kontrollera och därför att texterna består. Efter förbudet finnns många böcker gömda i hem över hela planeten. Och trots Saneringsbyråns patruller finns de tillgängliga i illegala bibliotek och hemliga bokhandlar. Väl gömda bokmaskiner i asteroidbältet mellan Hiva Hiva och Primero Hiva producerar nya upplagor. Det som försvårar juntans planer är också att en uppfinnande professor har lyckats experimentera fram en apparatur som gör att klassiska romanpersoner livs levande stiger fram ur böckerna och deltar i den motståndsrörelse som kallas Frihetens Bokanjärer. I denna organisation ingår rymdskeppet Spira Handels besättning, spiranerna, med bland andra de berömda boksmugglarna Kapta Arad, Bloody Multileg-Martin, Py Mot eller Pythagoras Motsats. Den nyblivne spiranen Sjunden är bokens berättare. Medan upproret växer på Primero Hiva får vi följa Spira Handels äventyrsfyllda färd från Tellus till Hivas solsystem.

Läs mer

De kosmiska havens bokanjärer

Ove Allansson

De kosmiska havens bokanjärer

Om boken

"Läsa är för mig ett sätt att leva många liv... Genom böckerna öppnar sig världen. Ur böckerna kommer människor med en helt annan bakgrund än min egen. Jag reser in i dessa människor, ser hur de förändras genom påfrestningar eller framgångar. Böckerna ger mig inblick i livsfilosofier, i tidigare okända yrken, i ländernas politik, sociala tillstånd, historia och geografi. Förutom detta får jag mycket på köpet: landets matkultur, drycker, lukter, djurliv, träd, buskar och blommor." Så skriver författaren Ove Allansson i förordet till sin nya bok Horisontdragning, en samling reseberättelser från världens alla hörn. Allansson har en gång sagt att det är en författares plikt att skriva så att bilder kommer till läsaren genom texten. Och här flödar verkligen bilderna! Följ med på hans resor i kompassens alla riktningar, med tåg, längs vägar och floder. Möt människor och miljöer, nya sociala, historiska och politiska verkligheter och - fram för allt - dela resandets glädje och nyfikenhetens belöningar! Manaus, Montevideo, Buenos Aires, New York, Hanoi och Phom Penh är några av de städer han porträtterar. Men Allansson "samlar" även på öar och den här gången tar han oss med till Hongkongs skärgård, Karibien och atlantiska öar som Azorerna och Kap Verde. Ove Allansson är född 1932 och välkänd kulturarbetare bosatt i Göteborg. Han är författare till 27 böcker, har medverkat i 30-talet antologier och är sedan länge medarbetare i olika tidskrifter. Han har bland annat tilldelats Ivar Lo-priset.

Läs mer

Horisontdragning

Ove Allansson

Horisontdragning

Om boken

Andra världskriget pågår. Danmark och Norge är ockuperade. I det lilla samhället på västgötaslätten finns ett krigsflygfält, och invånarna diskuterar krig och politik. Men Willy Gustav lever i den fantasirymd som är Jules Verne Magasinets, när han inte sparkar boll i gärsgårdsserien eller gör sina första försök med det motsatta könet... Ove Allansson har sedan debuten givit ut 26 böcker. Här berättar han med stor lust och med en humor som ibland är svart om livet i det lilla stationssamhället.

Läs mer

De haltande åren

Ove Allansson

De haltande åren