Churchills ödesstund

Författare

John Lukacs

Översättare

Karl G Fredriksson

Churchills ödesstund

Svenska

2001-08-27

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Historia

Översättare

Karl G Fredriksson

Författare

Publiceringsdatum

2001-08-27

Bokinformation

Originaltitel

Five days in London, May 1940

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Häftad

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151838915

Antal Sidor

215

Vikt (kg)

0.514

Böcker av författaren

Om boken

Stalin var övertygad om att Hitler aldrig skulle bryta deras non-aggressionspakt. När Hitlertyskland trots det anföll Sovjetunionen i juni 1941 chockades den sovjetiske diktatorn svårt. Historikern John Lukacs för fram en rad nya fakta i detta fascinerande drama mellan två diktatorer.

I centrum för John Lukacs nya historieverk står Stalin och hans relation till Hitler. Det är en beskrivning av de två ledarna tiden före Operation Barbarossa, tyskarnas anfall på Sovjetunionen den 22 juni 1941, och de händelser som ledde fram till attacken.
Varför vägrade Stalin styvnackat att tro på alla rapporter och alla rykten som var i svang om tyskarnas planerade anfall?
Hur kunde Hitler frivilligt öppna en andra front i Europa innan England var besegrat?
Stalin var övertygad om att det bara var provokationer. Sovjetunionen och Nazityskland hade ju en pakt, den som Molotov och Ribbentrop utarbetat, där de hade delat upp världen i varsin intressesfär och som gick ut på att inte angripa varann.
Hitler å andra sidan, visar Lukacs övertygande, var fast förvissad om att England och USA skulle sluta upp på Tysklands sida när väl Sovjet var besegrat och Hitler härskade över hela kontinten.
Inte förrän ett par timmar före själva anfallet vek Stalin från sin ståndpunkt och beordrade mobilisering. Men då var det alldeles för sent.
Lukacs analyserar här Stalins och Hitlers politik och strategi i ett närgånget, skarpsinnigt och detaljrikt dubbelporträtt av de två diktatorerna.
Här finns också avsnitt som analyserar Churchills och Roosevelts reaktioner på det tyska anfallet. De var mindre överraskade än Stalin och Churchill hade redan då skrivit brev till Roosevelt i vilken han menar att de båda borde hjälpa Sovjetunionen i kampen mot nazismen.

"John Lukacs senaste bok, Juni 1941, är en praktfull uppvisning i den människokännedom, det klokskap och det unika ögat för den personliga detaljen som har gjort honom till en av de mest erfarna, läsbara och sofistikerade historikerna på området." Simon Sebag Montefiore

Läs mer

John Lukacs

Juni 1941

Om boken

Den världsberömde engelske historikern John Lukacs ger i sitt porträtt av Churchill trovärdiga förklaringar till hur det kom sig att så olika personligheter som krigaren, parlamentarikern och den skicklige talaren Churchill, Stalin, denna blandning av Ivan den förskräcklige och bondlurk, samt Roosevelt, den slipade New England-aristokraten, mot alla förväntningar kom så pass väl överens.

Läs mer

Churchill

John Lukacs

Churchill

Om boken

Dagarna mellan 24 och 28 maj 1940 pågick i det brittiska krigskabinettet en het debatt om huruvida man skulle förhandla med Hitler eller fortsätta kriget mot nazismen. Om dessa betydelsefulla och dramatiska dagar skriver John Lukacs i Churchills ödesstund.

Timme för timme får läsaren följa diskussionerna och händelseförloppet på 10 Downing Street. Churchills situation var prekär efter de brittiska motgångarna i kriget. Han hade inte haft posten som premiärminister mer än 14 dagar och ansågs dessutom vara en riktig hetsporre. Men han lyckades inte bara få med sig kabinettet utan också allmänheten gav sitt stöd åt beslutet att fortsätta kampen mot nazismen. Detta är den första boken som lyfter fram händelserna under dessa kritiska dagar, som kom att bli helt avgörande för krigsutvecklingen och för historien under resten av seklet. John Lukacs är en erkänt skicklig skribent och en välrenommerad historiker. Han har utkommit med flera böcker på svenska tidigare, senast Hitler i historien, 2000.

Läs mer

Churchills ödesstund

John Lukacs

Churchills ödesstund

Om boken

80 dagar som räddade världen Den 10 maj 1940 blev Winston Churchill premiärminister i Storbritannien. Samma dag satte Adolf Hitler igång det blixtkrig som på mindre än sex veckor gjorde honom till härskare över den europeiska kontinenten. Så börjar berättelsen om det närmast personliga slaget mellan två män som höll den västerländska civilisationen i sina händer. Med stöd av uppgifter ur tidigare okända källor beskrivs händelseförloppet: Churchills väg mot politiskt inflytande och Hitlers tyska invasions och expansionsplaner åt både väster och öster. John Lukacs, som kom från Ungern till USA 1946 och har arbetat som historieprofessor vid flera amerikanska och europeiska universitet, presenterar en skarpsinnig, balanserad och underbyggd analys av de båda ?duellanternas? personligheter och psyken. Han förmedlar med övertygelse tidens stämning genom många nya infallsvinklar och anekdoter ? detta är historien om kampen mellan Churchill och Hitler, den 10 maj till den 31 juli 1940: 80 dagar som räddade världen. Berättar initierat och fängslande om ett avgörande skede i vår tids historia. John Lukacs är en obestridlig auktoritet på området.

Läs mer

Duellen

John Lukacs

Duellen