Upp ur hushållsträsket

Författare

Lotte Wellton

Upp ur hushållsträsket

Svenska

2002-03-13

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Praktiska handböcker

Författare

Publiceringsdatum

2002-03-13

Illustratör

Elina Juola

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Lottie Hallqvist, Jonas Hallqvist

Illustratör

Elina Juola

Format

Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151839752

Antal Sidor

128

Vikt (kg)

0.535

Höjd (mm)

225

Bredd (mm)

190

Böcker av författaren

Om boken

Veckomatsedeln är kokboken som ger hela familjen en komplett vardagsmeny för tre månader!
Näringsriktiga och mättande måltider, som dessutom är läckra och tilltalar både barn och vuxna. Här finns matförslag för veckans vardagsmiddagar tolv veckor framåt där varje vecka i princip innehåller en vegetarisk rätt, en pastarätt, en fiskrätt, en kötträtt och en sopprätt. Många recept har svenskt ursprung men här finns också mycket inspiration hämtad från medelhavsköket och de asiatiska köken.

För varje vecka finns en inköpslista,så att man vid ett och samma tilfälle kaninhandla allt som behövs. På "checklistan" som hör till respektive vecka kan man kolla av att man har de nödvändiga basvarorna i skafferiet. Smidigt och tidsbesparande!

Vem ska laga maten? Även barnen/tonåringarna får sin chans här, då flera av recepten är utformade speciellt med tanke på yngre kockar. De lättbegripligainstruktionerna har dessutom kompletterats med en redskapslista, så att man enkelt kan förbereda de verktyg man behöver. Allt för att underlätta även för den ovane middagslagaren.

Boken ger även många praktiska råd för köksarbetet. Hur organiserar man bäst sitt kök, vad bör man tänka på vad gäller hygienen, vad behöver man alltid ha i skafferiet och vilka redskap kan man knappast vara utan? Och föräldrar får "matiga" tips som: grönsakstricket, lökdöljaren, humörhöjaren med mera - absoluta måsten för den som förtvivlat har prövat alla sätt för att försöka lirka i barnen lite nyttigare mat!

Läs mer

Lotte Wellton

Veckomatsedeln

Om boken

Tänk att inte alla människor redan har en sådan här praktisk bok! Det är närmast obegripligt. I stället har de flesta av oss viktig information i form av namn, adresser och telefonnumer spridda lite varstans i hemmet: upptepjade på insidan av skafferiet, i förra årets almanackor, gömt i högar av osorterade papper och post, på baksidan av en tidning... I Hemmets adressbok finns plats att anteckna alla telefonnummer och adresser till viktiga personer och kontakter som finns runt hushållets medlemmar. Tillgängligt för alla i familjen, förslagsvis bredvid den mest använda telefonen hemma. Så enkelt kan det vara att få lite ordning! Alltifrån nödvändiga akutnummer vid olycksfall, till den där omsorgsfulle rörmokaren som gjorde ett sånt bra jobb sist, till apoteket och sjukgymnasten och frisören och taxi... och släkt och vänner. De förtryckta rubrikerna påminner bokens ägare om vilka personer/hantverkare/föreningar etc. som det kan vara bra att skriva in för att kunna slå upp enkelt och bekvämt när man har bråttom. På de första sidorna finns även fält för familjemedlemmarnas personnummer, blodgrupper och liknande som kan vara riktigt avgörande i vissa lägen. Boken är i behändigt format och är illustrerad med bilder från den kompletta hushållshjälpen Upp ur hushållsträsket, som utkom på Prisma 2002.

Läs mer

Hemmets adressbok

Lotte Wellton

Hemmets adressbok

Om boken

Alla har vi en dröm om hur vi vill ha vårt hem. Lugnt och skönt, vackert och trivsamt. En plats att koppla av från ett hektiskt arbetsliv eller intensiva studier. En plats för samvaro med familj och vänner.

Men för många är hemmets skötsel en betydande stressfaktor och konfliktkälla. Gräl om städning har snart gått om gräl om ekonomi som främsta skilsmässoorsak.

Men det finns hjälp!

Lotte Wellton, utbildad husfru, beteendevetare och journalist, ger oss här vägar upp ur hushållsträsket. Det handlar om att ha rimliga målsättningar, vettig arbetsfördelning och fiffiga system för allt som behöver tas om hand i ett hem: matlagning, inköp, städning, tvätt och disk med mera.

Boken är rikt illustrerad och innehåller bland annat konkreta arbetsbeskrivningar. Det finns även listor på lämpliga redskap i till exempel köket och till städningen, förvaringstips och råd till både den ovane och vane matlagaren. Dessutom ett antal lättlagade vardagsrecept.

Resonemang och råd om hur man får alla i familjen delaktiga i hushållsarbetet underlättar vardagslivet för bokens läsare, med andra ord hur man får hushållet att fungera med minsta möjliga insats.

Läs mer

Upp ur hushållsträsket

Lotte Wellton, Elina Juola

Upp ur hushållsträsket