Medveten mat

Författare

Richard Jändel

Göran Söderqvist

Medveten mat

2003-08-21

Svenska

Läs mer

Slut i lager

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2003-08-21

Kategori

Allmänna kokböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151841472

Antal Sidor

168

Vikt (kg)

0.306

Höjd (mm)

195

Bredd (mm)

135

Böcker av författaren

Om boken

En bok för nyfikna som ställer höga krav på mat. Den ska vara god, enkel att laga, näringsrik och odlad med hänsyn till miljön. Många väljer också "medveten mat" av solidaritet med tredje världen. Som det är nu är U-ländernas ekonomier ensidigt inriktade på att förse I-länderna med råvaror till orealistiskt låga priser - i stället för att försörja den egna befolkningen med livsmedel. Att välja bort, eller minska på, köttet i kosten är också bra ur resurssynpunkt: det är långt mer ekonomiskt att producera vegetabiliska proteiner än animaliska. Då räcker maten till flera. Och om efterfrågan på kött minskar får på sikt färre djur lida, t ex i plågsamma transporter. Transporter som också i hög grad bidrar till miljöförstöringen. Förutom den inledande orienteringstexten innehåller Medveten mat närmare 200 väl beprövade recept på rätter från hela världen. Författarna har under många år prövat sig fram till enkla, nyttiga och framförallt i vårt svenska tycke, goda, varianter av klassiker som t ex enchilladas, falafel, baba ganoush med mera. Här finns också recept på sallader, dressingar, såser, chutneys, rotfrukter, soppor och grytor, auberginerätter, bröd mm. Dessutom ett avsnitt om groddning och mjölksyrejäsning. Richard Jändel är journalist, författare och matglad. Engagerad i frågor kring solidaritet och kollektivism. Verksam inom Kollektivhus-Nu-rörelsen. Göran Söderqvist är musiker och mångsysslare. Engagerad i miljö- och kostfrågor. Arbetade tidigt i matkooperativ och har bott i en av landets första ekobyar, Solbyn i Dalby.

Läs mer

Richard Jändel, Göran Söderqvist

Medveten mat