Tankar om Herrens hus

Författare

Caroline Krook

Tankar om Herrens hus

Svenska

2003-08-14

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Religion

Författare

Publiceringsdatum

2003-08-14

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151841496

Antal Sidor

216

Vikt (kg)

0.406

Höjd (mm)

190

Bredd (mm)

150

Böcker av författaren

Om boken

I så gott som varje by eller stadsdel i Sverige finns det en kyrka. Kyrkan är både en del av landskapsbilden och en del av vår kultur. Det finns många tankar som kan väckas i Herrens hus, om tro och tvivel, om rit och ritual, om sorg och glädje.
Caroline Krooks tankar om Herrens hus har väckts utifrån Storkyrkan i Stockholm där hon varit domprost i åtta år - "inte för att det huset är mer Herrens hus än något annat hus, kyrka eller plats på denna jord, utan därför att jag själv har tänkt mycket på Gud där".
Utifrån olika föremål i Storkyrkan tar Caroline Krook med oss på en vandring bland drakar och demoner, bland historiska och ohistoriska personer och förmedlar på vägen kunskap om kyrkans tro och liv.
Bokens alfabetiska rubriker låter oss skönja en hel del tänkvärt: Andakt, Bön, Circumstantes, Drakar och demoner, Ekumenik, Fred och frid, Greta Garbo, Herrens hus, Ingenting, Josef, Krukan, Lek, Maria, Nattvard, Olaus Petri, Predikan, Quasimodogeniti, Rum och ritual, Sorg, Tillit, Vädersolstavlan, Johan Olof Wallin, XP, Yttersta domen, Zen, Åsnan, Änglar, Ögon.


Caroline Krook är Stockholms stifts sjunde biskop. Under sina första år som präst arbetade hon som församlingspräst i Malmö där hon snart även fick ansvar för själavården på det stora fängelset i Malmö. 1970 - 1981 verkade hon som vanlig församlingspräst på Norra Fäladen i Lund och var då med om att bygga upp en kyrka och bedriva arbete i en helt ny stadsdel. 1990 utnämndes Caroline Krook till domprost i Storkyrkan i Stockholm. Hon var den första kvinnan i Sverige som utsetts till domprost.
I maj 1998, 29 år efter sin prästvigning, blev hon biskop i Stockholms stift.

Läs mer

Caroline Krook

Tankar om Herrens hus