Frågelådan

Författare

Yrsa Franzén-Görnerup

Frågelådan

Svenska

2004-11-02

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Husdjur/sällskapsdjur

Författare

Publiceringsdatum

2004-11-02

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Hand med hund

Omslagsfotograf

Gerry Görnerup

Format

Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151843742

Antal Sidor

96

Vikt (kg)

0.359

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

170

Böcker av författaren

Om boken

"Min valp är aggressiv och biter på mina händer, vad ska jag göra?" Så lyder den absolut vanligaste frågan som nya hundägare ställer, enligt hundpsykologen Yrsa Franzén-Görnerup. I Valpvardag ger hon praktiska tips för livet med valpen.

Under valpens första år finns det mycket man kan göra för att förebygga problem. Det gäller bara att veta vad man ska vara observant på. Viktigt är att lägga en god grund som hjälper hunden att klara av de svårigheter och utmaningar som den kan möta senare i livet.
En fostran med få regler och fasta rutiner ger den växande hunden trygghet och stadga i tillvaron - och massor med positiv erfarenhet. Det som missas under uppväxten, framför allt under valpens första månader hos uppfödaren, går aldrig att ta igen fullt ut. Därför ska man som blivande valpköpare vara noggrann med varifrån man väljer att köpa sin nya familjemedlem.
Att välja en ras som passar den egna personligheten och de aktiviteter man är intresserad av är A och O för en harmonisk samvaro mellan hund och människa. Att låta det ta sin tid, ta reda på så mycket man kan och träffa så många hundar som möjligt av de raser man kan tänka sig brukar vara väl använda timmar. Allt för att livet med hund ska bli så positivt som man har förväntat sig när man först började drömma om den lilla valpen.
I Valpvardag ger Yrsa Franzén-Görnerup många praktiska tips på hur man ska hamna rätt i val och fostran av sin valp. I de återkommande avsnitten "Ur verkligheten" delar hon med sig av sina erfarenheter av egna och andras hundar, både positiva och negativa. I boken finns också en mängd tipsrutor, faktarutor och "fyll i-uppgifter" där man kan följa den egna valpens utveckling.
Det pedagogiska upplägget i bild och text känns igen från de tidigare böckerna i Hand med Hund-serien.

Läs mer

Yrsa Franzén-Görnerup

Hand med hund - Valpvardag

Om boken

Rätt aktivering för olika ras och individ är A och O för att få en lugn och glad hund. Fjärde boken i den populära Hand med hund-serien är fylld med tips och råd för ett härligt hundliv.

För många så kallade problemhundar är negativ stress en stor och bidragande faktor till de problembeteenden de uppvisar. Även hundarna påverkas av det höga tempo som finns i tillvaron.
För att kunna åtgärda problemen och lyckas bryta onda cirklar måste hundägaren jobba med stresskontroll efter att först ha identifierat stressorsakerna. En annan viktig faktor i hundarnas träning är att skräddarsy den aktivering hunden behöver för att matcha dess personlighet, temperament och de onda cirklar man vill bryta. Och det ska vara lagom med aktivering eftersom överaktivering annars kan skapa stress hos hunden.
Hand med hund Vardagsstress och aktivering är en bok för dem som har bekymmer med sin stressade hund, men också för dem som vill förebygga problem när det gäller stress. I boken ges tips på hur man kan lösa problem med sin hund med hjälp av aktiveringen, men också hur man kan utnyttja aktiveringen för att knyta hunden närmare sig, stärka dennes självförtroende, göra hunden mer självständig, jobba med modighetsträning, göra den mer lyhörd och lära sig att lita på att du som ägare/flockledare är den som leder den rätt och skyddar den mot obehag.

Läs mer

Vardagsstress och aktivering

Yrsa Franzén-Görnerup

Vardagsstress och aktivering

Om boken

Alla hundägare behöver ibland hjälp och råd för att lösa problem som uppstår i vardagsumgänget med hunden. I Hand med hund - Vardagsproblem ger hundpsykologen Yrsa Franzén-Görnerup värdefulla tips på förebyggande träning.

Att ha hund ställer stora krav på hundägaren. Hand med hund - Vardagsproblem presenterar ett stort antal träningstips och lösningar på vanliga problem som kan uppstå i vardagsumgänget med hunden. Genom förebyggande träning kan de flesta problem undvikas eller åtminstone minimeras.
Miljöträning, som är en stor och viktig del, har ett eget avsnitt i boken. Här beskrivs hur vi med social träning kan hjälpa våra hundar att klara den miljö och levnadssituation som vi utsätter dem för. Det kan gälla stadsmiljön med tutande bilar, stressade människor eller trängsel.
I avsnittet om Ensamhetsträning får man lära sig hur man går tillväga när man tränar en hund att lämnas ensam hemma utan att hunden blir stressad.
Andra vardagliga situationer som hunden måste tränas för att klara av är att inte skälla vid dörren, inte jaga andra djur på promenaden, att fungera vid veterinärbesök, att hälsa på människor utan att hoppa, att träffa andra hundar eller att fungera i en utställningsring om ägaren är utställningsintresserad.
Hand med hund - Vardagsproblem är en fortsättning på Vardagslydnad.

Läs mer

Vardagsproblem

Yrsa Franzén-Görnerup, Yrsa Franzén-Görnerup

Vardagsproblem

Om boken

Som hundägare hamnar man ständigt i nya situationer där man frågar sig varför hunden beter som den gör, varför saker händer och hur man bäst ska lösa de uppkomna problemen. Frågelådan innehåller ett stort antal vanliga hundägarfrågor som författaren samlat på sig under flera år som expertrådgivare hos tidningen Fido och på en hundsite på Internet. Råden som hon ger i svaren är mycket konkreta och lätt överförbara i hundägarens vardag. Frågorna och svaren är uppdelade under rubriker som: arga hundar, valpfrågor, rumsrenhet, hundmöten, jagande hundar, stressade hundar, rädslor, hundar som inte lyssnar, skälliga hundar, skrämda hundar, gamla hundar osv. Så här kan frågorna i boken låta: "Vi har en fyramånaders labradorvalp som avskyr att klippa klorna. Detsamma var det med vår förra hund och vi fick ofta åka till veterinären för att få hjälp. Vad gör vi för fel, hur kan vi stoppa detta innan det blir för sent?" "Vår hund slickar alltid på våra händer och fötter. Hon gör det både noga och omsorgsfullt. Varför?" "Vi har kämpat för att ge vår hund örondroppar, men det är stört omöjligt. Finns det några bra knep? Svaren på dessa frågor och många, många fler får du i Frågelådan.

Läs mer

Frågelådan

Yrsa Franzén-Görnerup

Frågelådan

Om boken

Vardagslydnad innehåller allt det som gör livet tillsammans med hunden så mysigt och bra som det ska vara. Gör man rätt från början slipper man mycket bekymmer längre fram. I vissa situationer kan det t.o.m. gälla livet att man har den rätta kontakten och lydnaden på sin hund. Ta till exempel hunden som, direkt när bakluckan på bilen öppnas, kastar sig ut med risk för att bli påkörd eller orsaka en trafikolycka. Ett inte alldeles ovanligt scenario. Har man då i stället lärt hunden att först ta ögonkontakt med sin ägare, sitta kvar och vänta på ett "varsågod", så undviker man sådana faror. Denna och många andra vardagssituationer och -problem, och hur man löser dem, finner du svar på i boken. Författaren beskriver på ett illustrativt sätt den inlärning som alla hundägare behöver känna till och kunna överföra till sina hundar. Allt för att vardagen ska kunna fungera så smärtfritt och glädjerikt som vi hoppas på när vi beslutar oss för att leva ett liv med hund. Alla övningar är enkelt och pedagogiskt upplagda och fungerar såväl i kurssammanhang som vid egen träning hemma. Bokens innehåll täcker både den grundlydnad hunden behöver såsom; ögonkontakt, inkallning, hälsa fint, inte dra, följsamhet, stanna kvar, apportering m.m. men också hur man tränar för att klara vardagen med hunden; ensamhetsträning, hundmöten, inte jaga djur, miljöträning osv.

Läs mer

Vardagslydnad

Yrsa Franzén-Görnerup

Vardagslydnad