Ayatollans gäster

Författare

Mark Bowden

Översättare

Margareta Eklöf

Ayatollans gäster

Svenska

2007-03-16

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Reportage

Översättare

Margareta Eklöf

Författare

Publiceringsdatum

2007-03-16

Bokinformation

Originaltitel

Guests of the Ayatollah The First Battle in America's War with Militant Islam

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151847948

Antal Sidor

608

Vikt (kg)

0.982

Ryggbredd (mm)

40

Höjd (mm)

235

Bredd (mm)

165

Böcker av författaren

Om boken

Den 7 november 1979 stormade en grupp radikala islamistiska studenter, inspirerade av sin ledare ayatollah Khomeini, den amerikanska ambassaden i Teheran. De tog 52 amerikaner som gisslan och höll dem fångna i 444 dagar.

Gisslankrisen i Teheran löstes inte förränefter Reagans makttillträde 1981, och det var en avgörande händelse i efterkrigshistorien och i USA:s historia. Berättelsen är också i högsta grad relevant för världsläget idag, då Iran pekas ut som en av västvärldens främsta motståndare.
För första gången konfronterades USA och väst med islamisk fundamentalism, en konflikt som stegrats och lett fram till dagens politiska situation i världen.
Det var också en situation som kostade Jimmy Carter presidentposten och möjliggjorde Ronald Reagans hårdföra och värdekonservativa linje under 1980-talet.
Mark Bowden berättar den dramatiska historien från alla vinklar. Genom ögonen på gisslan, de radikala men naiva gisslantagarna, soldaterna i det nyskapade Delta Force som fick det omöjliga uppdraget att frita gisslan, och diplomaterna som arbetade för att lösa krisen.
Det är en berättelse som spänner från Vita huset till Irans öken, spännande som en thriller, om en kris som fängslade och förändrade världen.

"En historisk tragedi i thrillerformat signerad en av mästarna på området. Måste läsas!"
The Times

Läs mer

Mark Bowden

Ayatollans gäster