Grön trädgård året om

Författare

Christina Ilminge

Grön trädgård året om

Svenska

2009-01-14

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Praktiska handböcker

Författare

Recensionsdag

2009-02-02

Publiceringsdatum

2009-01-14

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Christina Ilminge

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151848051

Antal Sidor

192

Vikt (kg)

0.729

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

234

Bredd (mm)

197

Böcker av författaren

Om boken

Formklippt buxbom och idegran, prydliga häckar, brokbladig järnek och spännande prydnadsgräs som vajar i vinden …

I sin nya bok visar Christina Ilminge hur man med hjälp av vintergröna växter och perenna prydnadsgräs kan skapa en trädgård som är vacker året om.
Båda växtgrupperna är lättodlade och kräver lite skötsel, och några av de vintergröna växterna kan formklippas för att skapa variation. Christina Ilminge beskriver hur växterna bildar en stomme i trädgården som kan kombineras med andra växter som vårlökar, blommande buskar och perenner. Vintergröna buskar, barrväxter och prydnadsgräs har egna omfattande kapitel, och i ett växtschema beskrivs cirka 200 arter för nordiskt klimat.
Många väljer i dag att skapa en trädgård i kruka på en terrass eller balkong eller som komplement till sin trädgård, och författaren visar hur man med växterna i boken kan skapa en trädgård året om även i det mindre formatet.
Christina Ilminge har tagit bokens många inspirerande bilder av trädgårdar med vackra kombinationer av växter. Hon vill sätta ljuset på vintergröna växter och prydnadsgräs - två växtgrupper som skapar liv och variation i trädgården under alla årstider.

Läs mer

Christina Ilminge

Grön trädgård året om

Om boken

Utifrån sin mångåriga erfarenhet av att planera trädgårdar har Christina Ilminge skrivit en inspirerande bok om det som kan kallas trädgårdens golv: marktäckande växter och markbeläggningar. Vissa marktäckande växter passar för varierade planteringar i liten skala och andra är mer lämpade för sammanhängande mattor i större trädgårdar. I boken beskrivs inte bara de traditionella låga marktäckarna, utan även buskar, rosor, barrväxter och vilda växter. Här finns både en unik sammanställning av cirka 300 marktäckande växter och förslag till hur växterna kan kombineras med markbeläggningar i bland annat sten och marktegel. Christina Ilminge ger också konkreta exempel på hur trädgårdens golv har utformats i några olika typer av trädgårdar, till exempel en radhusträdgård och ett woodland. Boken är rikt illustrerad med färgfoton och instruktiva illustrationer av författaren.

Läs mer

Trädgårdens golv

Christina Ilminge, Christina Ilminge

Trädgårdens golv

Om boken

Du som funderar på att renovera en gammal torpträdgård eller en villaträdgård från 1920-talet. Du som vill anlägga en gurklist eller en drivbänk. Du som drömmer om en gammaldags rosenträdgård eller en blomsterrundel. Det här är boken för dig som vill ta hand om en gammal trädgård och som intresserar dig för äldre tiders trädgårdsskötsel. Boken är rikt illustrerad med färgfoton och instruktiva teckningar. Den innehåller också ett antal konkreta exempel med planer på hur äldre trädgårdar i varierande skick kan renoveras på ett varsamt sätt. Helhetssynen byggnad - trädgård är en väsentlig del av boken. Förord av trädgårdshistorikern Maria Flinck, som också har fackgranskat texten. "Vid köp av äldre villa eller torp, kanske lite förfallet, medföljer ofta en lika förfallen trädgård. Röj inte undan den, den innehåller dolda skatter: växter, rabatter, stenläggningar som minner om husets äldre historia, som berättar hur dess invånare levde, vad de åt och vilka blommor de älskade." (Eva Hernbäck, DN)

Läs mer

Bevara och sköta en gammal trädgård

Christina Ilminge, Christina Ilminge

Bevara och sköta en gammal trädgård