Modellsommar

Författare

Paulina Porizkova

Översättare

Sofia Boda

Modellsommar

2007-06-14

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Sann berättelse

Översättare

Sofia Boda

Författare

Publiceringsdatum

2007-06-14

Bokinformation

Originaltitel

A Model Summer

Originalspråk

Engelska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151848990

Antal Sidor

360

Vikt (kg)

0.664

Ryggbredd (mm)

27

Höjd (mm)

235

Bredd (mm)

163

Böcker av författaren

Om boken

Efter den sovjetiska invasionen 1968 flyttade Paulina Porizkovas föräldrar från Tjeckoslovakien till Lund. De lämnade treåriga Paulina hos hennes mormor och först tio år senare fick hon tillåtelse att komma till familjen i Sverige.
Så småningom kom Paulinas liv att förändras från en tillvaro som tanig tonåring, utsatt för förakt och glåpord, till firad modell i Paris, innan hennes klasskamrater ens hade tagit studenten.

I Modellsommar får vi lära känna Jirina Radovanovicova, en femtonårig svensk tjej vars extremt invecklade namn passar perfekt ihop med hennes minst lika invecklade värld. Delvis på grund av sina "kommunistföräldrar", en frånvarande pappa och en nyckfull och okänslig tjeckisk mamma, har Jirina blivit skolans mobbingoffer. Till hennes stora förvåning och glädje - och klasskamraternas stora förtret - blir hon utvald av en modellagentur att jobba i Paris på sommaren. Hon bor hemma hos modellagenturens ägare, där hon ständigt får sin kropp utvärderad och utsätts för suktande fotografer och spydiga modellkollegor.
Genom Jirinas underbart skarpa och ofta naiva iakttagelser får läsaren inblick i en industri där glamouren som visas upp på modemagasinens högblanka sidor föregås av kränkningar, svett och beräknande dubbelspel. Men till och med när Jirinas tävlingsinstinkt vaknar på allvar och hon ställs inför beslut som ingen tonåring borde tvingas ta förblir hon en mycket charmerande och trovärdig hjältinna.
Jirinas historia är så charmigt, naturligt och träffsäkert skriven att det inte råder några tvivel om att den har sin upprinnelse i verkliga upplevelser, och Modellsommar är både en skickligt skriven debutroman och ett ovanligt initierat besök bakom kulisserna i en värld som många drömmer om, men få känner till på riktigt.


Läs mer

Paulina Porizkova

Modellsommar