Djur och natur på skolplanscher

Författare

Jens Wahlstedt

Djur och natur på skolplanscher

Svenska

2008-09-22

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kulturhistoria

Författare

Recensionsdag

2008-10-13

Publiceringsdatum

2008-09-22

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151849249

Antal Sidor

192

Vikt (kg)

1.09

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

232

Bredd (mm)

257

Böcker av författaren

Om boken

Vem av oss minns inte de gamla skolplanscherna? Åtminstone för oss som är medelålders och äldre utgjorde de en viktig del av vår utbildning under skoltiden. När vi återser dem blir vi nostalgiska, vi minns och får tillbaka känslan från förr.

Många av oss har upplevt de gamla skolplanscherna och minns hur de förgyllde tillvaron under vår skoltid. Skimrande bilder från böljande bondelandskap med blomsterängar och röda gårdar. Planscher med djur och växter, hantverksbilder och motiv från bibeln, Karl XII:s liktåg eller slaget vid Lützen. För många har de blivit nostalgi - men de är också en tidsspegling av det gamla Sverige vi fortfarande bär med i våra hjärtan.
Tyvärr försvann denna nationalskatt på 1960-talet, i konkurrens med modernare hjälpmedel. De flesta skolplanscher brändes på soptippar tillsammans med originalen. Men några hamnade i skolmuseer, hembygdsföreningar och dammiga skolkällare.
Författaren Jens Wahlstedt bestämde sig för att, innan det var för sent, ge sig ut i landet och dokumentera hundratals skolplanscher. Hans första två böcker fick samlingsnamnet Skolplanschernas Sverige. De blev en enorm framgång och har redan tryckts i flera upplagor.
Som biolog ville han dock gärna skildra planscher med natur, djur och växter. Resultatet blev den här vackra boken, med sköna motiv från svensk natur. Varje plansch åtföljs av författarens kommentar, och han berättar också vad som hänt med natur och arter sedan skolplanschernas tid. Vidare har han beskrivit utvecklingen av naturundervisning och naturkunskap i Sverige - från Linnés dagar via den gamla folkskolan till dagens biologiundervisning.

Läs mer

Jens Wahlstedt

Djur och natur på skolplanscher