En dissidents död

Författare

Alex Goldfarb

Marina Litvinenko

Översättare

Tomas Håkanson

En dissidents död

2007-10-09

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Reportage

Översättare

Tomas Håkanson

Författare

Publiceringsdatum

2007-10-09

Bokinformation

Originaltitel

Death of a Dissident: Alexander Litvinenko and the Return of the KGB

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151849638

Antal Sidor

348

Vikt (kg)

0.638

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

234

Bredd (mm)

165

Böcker av författaren

Om boken

Vilka krafter låg bakom Aleksandr Litvinenkos död? Det försöker Alex Goldfarb, nära vän till Litvinenko, och änkan Marina Litvinenko att finna svaret på i sin bok som närmast kan liknas vid en politisk thriller.

Den före detta säkerhetstjänstofficeren Aleksandr "Sasja" Litvinenko levde ett händelserikt men också utsatt liv. Han tvingades under dramatiska former fly med sin familj från Ryssland via Turkiet till England. Där blev han i oktober 2006 förgiftad av en kopp poloniumspetsat te på en sushirestaurang, förmodligen av två ryska agenter.
Litvinenkos dödskamp på ett sjukhus i London väckte uppmärksamhet och avsky över hela världen. Men vilka krafter verkade - och verkar - för att tysta sådana som Aleksandr Litvinenko?
Alex Goldfarb och Marina Litvinenko pekar ut personer inom den ryska säkerhetstjänsten, FSB, som direkt delaktiga i det spektakulära giftmordet. Författarparet menar att antidemokratiska krafter får allt friare spelrum i Ryssland under premiärminister Putins styre och att det "gamla" KGB håller på att ta ny form.

Alex Goldfarb var god vän och mentor till Aleksandr Litvinenko och flydde själv från Sovjetunionen 1970. Han var också den som hjälpte familjen ut ur Ryssland då det begav sig.
Marina Litvinenko var sin makes närmsta vän och förtrogna - detta är även hennes historia.

Läs mer

Alex Goldfarb, Marina Litvinenko

En dissidents död