Fåglar

Författare

Björn Gidstam

Bertil Wahlin

Fåglar

2007-10-10

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Fälthandböcker

Författare

Publiceringsdatum

2007-10-10

Bokinformation

Originaltitel

Fugle

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden, Kartonnage, Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151849812

Antal Sidor

296

Vikt (kg)

0.446

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

200

Bredd (mm)

130

Böcker av författaren

Om boken

Läs mer

Björn Gidstam, Bertil Wahlin

Fåglar

Om boken

Det här är ett porträtt, en dokumentation av ett av våra mest intressanta landskap. Tonvikten lagd på genuina och värdefulla miljöer som i förändringens tid är på väg att försvinna för alltid.

Kärleksfullt presenteras i fyllig text och detaljrika akvareller och teckningar de slingrande grusvägarnas landskap med hemlighetsfulla gamla hus, ljusa ängar och hagar, bönder plöjande med hästar, mörka skogar, brusande vattenfall, gamla seder och bruk och möten med berättande västgötar. Under dessa strövtåg träder spännande medeltidskyrkor och stenkammargravar fram ur forntidens dunkel.
Historiska händelser och skeenden såväl som naturens dofter och stämningar möter oss överallt: i Tivedens och Risvedens trolska vildmarker, kring Ätrans och Viskans ringlande lopp, vid Hornborgarsjöns och Vänerns stränder, på Falbygden, Skaraslätten, Knallebygden, legendernas Kinnekulle och alla städerna från Hjo till Göteborg. Bokens rika faktamaterial varvas hela tiden med egna intryck och upplevelser.
Detta är Björn Gidstams elfte bok, där den starka drivkraften varit att söka landskapets själ och på ett personligt sätt återge detta i ord och bild.

Läs mer

Västergötland

Björn Gidstam, Björn Gidstam

Västergötland

Om boken

Selma Lagerlöf skrev 1933: "...Men ett landskap har då väl ingen själ? Nej naturligtvis inte. Men ändå... Jag är inte så alldeles säker på den saken." "Att varje landskap har eller åtminstone har haft sin speciella av både natur och kultur präglade karaktär eller själ står utom allt tvivel, och det är förmodligen mitt sätt att fånga detta svårgripbara på ett trovärdigt sätt i mina tidigare böcker som uppskattats av många bedömare. I akvareller och teckningar berättar jag om det Värmland jag mött nu i början av 2000-talet. Tonvikten är lagd på genuina, traditionellt färgade och ännu oförstörda miljöer och minnen, medan jag i texten strävat efter att presentera intressanta faktauppgifter. Samtidigt har jag i beskrivningen av personliga upplevelser och intryck sökt förmedla en starkare känsla av närvaro." Björn Gidstam

Läs mer

Värmland

Björn Gidstam

Värmland

Om boken

Björn Gidstam gör nedslag i Skånes fascinerande historia och beskriver risbygdens rika fågelliv, bondeliv på 1700-talet, det kvirrande fågellivet över Haväng, Malmös medeltidshus och sägenomspunna grottor i den täta Göingeskogen. Han färdas över slätterna och genom skogen och möter människor som kan berätta om den gamla tiden... I unika akvareller fångar Björn Gidstam himlavalvet ovanför slätten, arbetshästarna i Brösarp, gårdarna i sin grönska, korsvirkeshusen i Malmö, de små kyrkorna och nyrenoverade slott. "Det är i de gamla skånelängornas korsvirke och skiftesverk, de lövrika hagarna, ängarna, stengärdsgårdarna, de slingrande småvägarna, valvbroarna, kvarnlämningrarna och de gamla bevarade sockenkyrkorna man kan ana det liv som en gång levdes här. Det är enkla synbara minnen som försvinner i allt snabbare takt och som jag just därför velat dokumentera i bild. Så här ser Skåne, de ständiga förändringarnas landskap, ut i början av 2000-talet." Detta är en stor kulturhistorisk bok om ett av Sveriges mest personliga och omväxlande landskap.

Läs mer

Skåne

Björn Gidstam

Skåne