Desertören och Vietnamkriget

Författare

Johan Romin

Desertören och Vietnamkriget

Svenska

2008-08-25

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Historia

Författare

Recensionsdag

2008-09-15

Publiceringsdatum

2008-08-25

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151849904

Antal Sidor

302

Vikt (kg)

0.663

Ryggbredd (mm)

25

Höjd (mm)

233

Bredd (mm)

160

Böcker av författaren

Om boken

Marinsoldaten Terry Whitmore hamnade i Stockholm 1968 och mottogs som en hjälte av vänstern efter att ha deserterat från den amerikanska armén. Men var han verkligen en hjälte? Eller var han en krigsförbrytare?

I april 1968 ligger den dekorerade marinsoldaten Terry Whitmore skadad på ett sjukhus i Yokohama, Japan. Han har just fått reda på att han ska skickas tillbaka till de hårda striderna i Vietnam.
Från sjukhussängen ser han på TV-nyheterna att någon mördat den svarte ledaren Martin Luther King jr i hans hemstad Memphis, Tennessee. Stridsvagnar har satts in för att kväsa det svarta uppror som följt på mordet. Terry bestämmer sig för att desertera. En japansk underjordisk fredsgrupp smugglar honom via Sovjetunionen till fristaten Sverige, där han tas emot som en hjälte.
Nästan fyrtio år senare bestämmer sig TV-journalisten Johan Romin för att konfrontera Terry och gräva i hjältehistorien. Vad hade egentligen veteranen gjort under sin tjänstgöring i Vietnam under hösten 1967? Vad hände under search-and-destroy-uppdragen i Hai Lang-skogen?
Tillsammans åker de till Vietnam där de besöker de platser där Terry stridit och långsamt kommer sanningen fram.
Johan Romin träffade Terry Whitmore för första gången i april 2003 under en reportageresa till Memphis i USA. Terry avled sommaren 2007.
Desertören och Vietnamkriget är en bok om hur såväl enskilda individer som hela länder påverkades av Vietnamkriget. Den skildrar krigets förhistoria, den politiska händelseutvecklingen i USA och hur det gick till när den svenska opinionen ändrades från underdånigt USA-vänlig till öppet kritisk.
Boken bygger på ett omfattande källmaterial och intervjuer med nära 40 forskare, historiker, före detta militärer och politiker; vietnameser såväl som amerikaner; bland andra förre statsministern Ingvar Carlsson, ambassadörerna Jan Eliasson och Sverker Åström, och den f.d. amerikanske utrikesministern Henry Kissinger.

Läs mer

Johan Romin

Desertören och Vietnamkriget