Uppfostran utan gråt

Författare

Elizabeth Pantley

Översättare

Malin Taube

Uppfostran utan gråt

Svenska

2008-09-15

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Praktiska handböcker

Översättare

Malin Taube

Författare

Recensionsdag

2008-09-29

Publiceringsdatum

2008-09-15

Illustratör

Miroslav Šokčić

Bokinformation

Originaltitel

The no-cry discipline solution

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Illustratör

Miroslav Šokčić

Format

Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151849966

Antal Sidor

252

Vikt (kg)

0.448

Ryggbredd (mm)

21

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

140

Böcker av författaren

Om boken

Att vara förälder är något av det roligaste - och svåraste - som finns. Med Elizabeth Pantleys Uppfostran utan gråt får man kunskapen som gör livet med barn både lättare och roligare.

Ibland kör man totalt fast i föräldrar-barn-relationen: ungen vill inte klä på sig på morgonen, skriker när man ska handla middagsmaten eller vägrar att borsta tänderna.
Elizabeth Pantley är föräldrautbildare och själv fyrabarnsmamma. På ett klokt och kunnigt sätt hjälper hon föräldrar genom familjelivets svårigheter. Myten om den perfekta föräldern avlivar hon snabbt, det är helt enkelt normalt att förlora tålamodet och skrika på sina barn ibland eller att barnet gör tvärtemot vad man säger, trots att man har en bra relation till barnet.
I boken ger hon tips och verktyg för hur man hanterar situationer som spårat ur och hur man undviker att hamna i långdragna vardagskonflikter. Ämnen som tas upp är bland andra: barns och föräldrars ilska; uppfostran och samarbete; utbrott; tårar och gnäll; rädsla; trötthet och överstimulans. För riktigt pressade föräldrar finns också avsnitt med problemlösning i tabellform.
Uppfostran utan gråt är full av handfasta, användbara råd, men lika viktig är författarens inställning att det inte går att vara perfekt som förälder, eller som hon själv skriver:
"Föräldrar som gör rätt sjuttio procent av tiden borde vara stolta över det de uträttar."

Läs mer

Elizabeth Pantley, Miroslav Šokčić

Uppfostran utan gråt

Om boken

När barnet är moget så slutar det med blöja och börjar gå på pottan. Om det fungerar så enkelt: Grattis! För många är övergången inte fullt så självklar, men blir smidigare om man vet när och hur man bäst hjälper sitt barn.

Det är ingen idé att potträna ett barn som inte är moget att sluta med blöja. Men hur vet man när barnet är redo? I den frågan tar Potträning utan gråt sitt avstamp. Är barnet inte redo kan man låta barnet mogna i sin egen takt, eller, om barnet nästan är moget, kan man börja med förpotträning och sedan potträna.
Elizabeth Pantley förespråkar att föräldrarna på ett lyhört sätt ska hjälpa barnen att utvecklas när de är redo. Liksom i succéboken Somna utan gråt handlar det om att veta vilka förväntningar man ska ha. Lika omöjligt som det är att få en nyfödd att sova hela natten, lika omöjligt är det att få barnet att sluta med blöjor utan att en och annan byxa blir nedkissad. Genom att uppmuntra barnets självständighet ökar chansen att barnet ska klara att börja gå på pottan.
I Potträning utan gråt tar författaren också upp sängvätning och vad man kan göra åt det.
Dessutom bjuder hon på ett helt kapitel med problemlösning, som: ditt barn är moget men vägrar sätta sig på pottan, ditt barn kissar ständigt på sig, ditt barn vill inte bajsa på pottan, du som föräldrar blir otålig och arg vid toalettsituationer.

Läs mer

Potträning utan gråt

Elizabeth Pantley, Miroslav Šokčić

Potträning utan gråt

Om boken

Somna utan gråt är boken för trötta föräldrar som inte tror på metoder där barnen ska skrika sig till sömns. I stället erbjuds ett varsammare alternativ, som på ett konkret sätt beskriver hur man ger små barn trygg och lugn nattsömn.

Elizabeth Pantley ger konkreta tips och råd om hur man etablerar trygga och bra sovvanor som fungerar i längden. Men här finns också "paniklösningarna", så att trötta föräldrar kortsiktigt ska få tillräckligt mycket sömn för att orka ta itu med de verkliga sömnproblemen.
I boken finns också verktygen för att kartlägga barnets sömnmönster, och den berättar sedan stegvis hur man gör för att få barnet att somna rofyllt och sedan sova gott hela natten.
Författarens utgångspunkt är att alla små barn fungerar olika - och hon guidar läsaren till en individuell sömnplan som passar just för deras barn. Med hjälp av loggbok och enkla listor kan föräldrarna aktivt följa sömnutveckling och framsteg.
"Jag kan sömn, föräldrarna kan sitt barn", är Elizabeth Pantleys enkla förklaring till varför hennes bok lyckas få barn att sova gott hela natten, utan gråt och skrik.
Efter tio dagar sov 42 procent av 6-månadersbebisarna hela natten, och efter sextio dagar var siffran uppe i 92 procent. 55 av de 60 "försöksbarnen" sov hela natten.
Somna utan gråt fungerar vare sig barnet sover tillsammans med föräldrarna, i spjälsäng eller i vagga. Den är en praktisk problemlösare, och ett mjukare alternativ till de metoder som innebär att barnet måste gråta sig till sömns.
Den engelska versionen av boken har länge figurerat i olika svenska föräldraforum på nätet, där de som använder den har haft goda erfarenheter och berättar om sina framsteg för varandra.

Läs mer

Somna utan gråt

Elizabeth Pantley, Nick Panos

Somna utan gråt