Vinterdrottningen

Författare

Boris Akunin

Översättare

Kristina Rotkirch

Vinterdrottningen

2003-06-25

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kriminalromaner

Översättare

Kristina Rotkirch

Författare

Publiceringsdatum

2003-06-25

Bokinformation

Originaltitel

Azazel

Originalspråk

Svenska

Serie

Fandorin

Läsordning

1

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789172634251

Antal Sidor

226

Vikt (kg)

0.129

Höjd (mm)

180

Böcker av författaren

Om boken

Den femte boken om den ryske kejserlige polisdetektiven Erast Fandorin, Särskilda uppdrag, innehåller två mycket olika berättelser som båda utspelar sig i Moskva. I Spader knekt, avslöjar Fandorin en beryktad gentlemannabedragare och i Dekoratören jagar han en kuslig seriemördare. Spader knekt handlar om bedragaren Momus som länge turnerat i Ryssland och lurat skjortan av sina offer. Varje gång lämnar han kvar ett spelkort på brottsplatsen, en spader knekt. I Moskva ger sig Momus på självaste generalguvernören och Fandorin får i uppdrag att sätta stopp för bedragaren. Spader knekt uppträder dock i flera olika skepnader och tänker inte låta sig fångas så lätt. Är Spader knekt ett bedragarband eller en enda person? Fandorin har sina aningar, men enda sättet att få honom fast är att locka honom till sig med samma sluga metoder som Spader knekt själv använder. I Dekoratören hemsöks Moskva av en seriemördare som inte bara tar livet av sina offer, utan dessutom placerar ut deras inälvor i ett kusligt mönster, en grotesk "dekoration". Vem är "Dekoratören" och vad är syftet med dessa fruktansvärda brott? Det är främst prostituerade som faller offer för galningens sylvassa skalpell. Verktyget tyder på medicinska färdigheter hos mördaren. Tsaren planerar att besöka Moskva men kommer inte förrän mördaren gripits. Fandorin får i uppdrag att leda utredningen som kantas av motgångar och förfärliga upplevelser. Samtidigt har London drabbats av liknande mord som begås av en person kallad "Jack the Ripper". Han grips aldrig. Är det samma person som har tagit sig till Moskva?

Läs mer

Boris Akunin

Särskilda uppdrag

Om boken

Detektiv Erast Fandorin återvänder 1882 till Ryssland och blir omedelbart inblandad i ett mystiskt mord på en av sina vänner, general Sobolev, kallad Rysslands Akilles. Mordet visar sig ha politiska implikationer och Fandorins eget liv är snart också i fara. Sommaren 1882 stiger en ytterst elegant ung man av tåget på Nikolajevskijstationen i Moskva. Det är Erast Fandorin som efter sex år återvänder till sin hemstad. Hans första val blir ödesdigert bland de tillskyndande droskkuskarna väljer han den som för honom till det förnäma hotellet Dusseaux där också Fandorins vän från rysk-turkiska kriget, generalen Sobolev tagit in. De träffas ändå inte eftersom Sobolev samma morgon hittas död. En plötslig hjärt-attack, säger man. Men Fandorin blir misstänksam Sobolev var Rysslands Akilles, en kraftfull man med ambitioner, nyckfulla vanor och stor svaghet för kvinnor. Det hela visar sig vara en komplicerad affär, kanske rentav en statsangelägenhet, och vem vet hur Fandorin skulle klara sig mot lejda mördare utan sin nye betjänt, japanen Masa ... Det är en fartfylld och ofta förbluffande intrig, men här är de lekfulla pastischerna och den kärleksfullt återgivna tidsatmosfären minst lika viktiga. Samtidigt är Boris Akunin mer än en nostalgisk romantiker han imponerar genom sitt historiska kunnande och drar sig inte för paralleller till skeendena i dagens Ryssland. Boris Akunin (pseud för Grigorij Tjchartisjvili, f 1956) är nu Rysslands mest läste författare och hans deckare har sålt i över tio miljoner exemplar. Fandorinserien är under utgivning i mer än ett dussin länder. Akilles död är den fjärde boken i serien. Orig titel Smert Achillesa Översättning Kristina Rotkirch Omslag Arne Öström/Ateljén

Läs mer

Akilles död

Boris Akunin

Akilles död

Om boken

Året är 1878. Ångfartyget Leviathans jungfrutur från Southampton till Calcutta blir en spännande färd för den unge ryske polismannen Erast Fandorin då han blir indragen i sitt tredje fall,en mordgåta med anknytning till Indien och med storpolitiska förvecklingar. I mars 1878 finner Parispolisen i Lord Littlebys bostad på rue Grenelle husets herre och hela hans tjänstestab mördade. Kommissarie Gauche har bara en enda ledtråd att gå efter: ett förgyllt emblem föreställande en val som lorden hållit i sin hand. Guldvalen visar sig vara symbolen för det splitternya ångfartyget Leviathan, som snart ska avgå på sin jungfrufärd från Southampton till Calcutta, och rederiet har skickat dessa emblem endast till förstaklasspassagerarna och det högre befälet. Kommissarie Gauche beslutar sig för att gå ombord, för den av de utvalda passagerarna som inte har sitt emblem borde vara mördaren. Men saken kompliceras av att flera bland resenärerna saknar den gyllene valen, och bland dessa den skarpsinnige unge ryska polismannen Erast Fandorin som nu blir indragen i ett intrikat fall med kolonialpolitiska förvecklingar.

Läs mer

Leviathan

Boris Akunin

Leviathan

Om boken

Akunins andra bok om den ryske gentlemannadetektiven Erast Fandorin har det rysk-turkiska kriget på 1870-talet som bakgrund. Varvara Suvorova reser till fronten för att besöka sin fästman som är krypteringsofficer. När hon anländer har man just mottagit en mystisk order från generalstaben. I stället för att inta den strategiskt viktiga staden Plevna skickas den ryska armén iväg på en huvudlös expedition varvid fienden sår tillfälle att samla sina styrkor, och kriget förlängs. Varvaras fästman misstänks för att ha förvanskat det krypterade telegrammet, men han bedyrar sin oskuld. Sedan Varvara lyckas intressera den unge polismannen Erast Fandorin för saken börjar även han tvivla på fästmannens skuld och inleder en lång och ytterst känslig utredning.

Läs mer

Turkisk gambit

Boris Akunin

Turkisk gambit

Om boken

Champagne i bokform! Det säger något om charmen, tidsatmosfären och den kittlande spänningen i Boris Akunins roman Vinterdrottningen, den första boken i en serie om gentlemannadetektiven Erast Fandorin som verkar i det sena 1800-talets Ryssland. Det hela börjar när den vårliga idyllen i Aleksandrovskijparken i Moskva bryts av en ung man som plötsligt lyfter sin pistol mot tinningen och fyrar av. Motivet är mer komplicerat än man först vill tro, och polisnovisen Fandorin blir så småningom indragen i en malström av starka känslor, onda uppsåt och internationella komplotter. Men trots de mörka underströmmarna och den alltmer infernaliska intrigen behåller berättelsen sin lekfulla charm ända fram till det högdramatiska slutet. Boris Akunin beskriver sin hjälte som en kombination av de bästa manstyperna i världen: den engelske gentlemannen, den ryske intellektuelle och den japanska samurajen. Det blir en sprudlande, men samtidigt spirituell underhållning som haft en exempellös framgång bland alla kategorier läsare i Ryssland. Så är det också lätt att bli betagen av stämningarna i tsartidens Moskva och Petersburg och inte minst av Erast Fandorin som i denna första roman i serien ännu inte mist förmågan att rodna.

Läs mer

Vinterdrottningen

Boris Akunin

Vinterdrottningen