Christian Daun

Foto: Magnus Liam Karlsson

Utforska författaren

Christian Daun är frilansjournalist med inriktning på berättande reportage, och återkommande medarbetare i Svenska Dagbladet. Han har tidigare skrivit reportageboken Draksådd (2021) och Mitt barn äter allt (2017, tillsammans med Niklas Ekstedt).

Utgivning

Om boken

”Är du rädd för att förlora Sara?”

Parterapeutens ord gör Christian rasande. Vadå förlora?! Att övervinna svårigheter är en del av deras gemensamma berättelse, den som pågått med självklarhet sedan de träffades i Australien som unga vuxna. Gräla, absolut. Krisa, visst. Men skiljas, nej. Det får inte hända.
Christian Daun och hans fru har varit ett par i 15 år, gifta i nio, när hon berättar. I ett ögonblick försvinner allt. Det gemensamma livet i radhuset, somrarna på Gotland, greklandsresorna. Med andra ord: Livet. Minnena, nuet tillsammans, planerna för en delad framtid.När chocken lagt sig står Christian inför att skapa en helt ny tillvaro. Det praktiska förstås, med varannan vecka-liv och ny andrahandslägenhet, den sämre ekonomin. Men framförallt tvingas han söka meningen utanför tvåsamheten, skapa ett nytt, eget liv, utifrån sina egna önskningar och behov.

Vad gör man när den man skulle dela resten av livet med inte vill längre? Hur står man stark när den man brukat luta sig mot inte står kvar? Hur ska man orka ordna ny bostad och en ny vardag åt sig själv och sina barn, när det enda man vill göra är att lägga sig under täcket och gråta?Upplösningstillstånd är en uppriktig, smärtsam och galghumoristisk berättelse om sorgen när ens tillvaro rasar och den enda man vill prata med är den sista som kan hjälpa en. Om känslan att bli bortvald. Men också om den gryende insikten att det nya kanske faktiskt kan bli något bra.

Läs mer

Christian Daun

Upplösningstillstånd

Recensioner

”Sanslöst viktig”

”Texten är så naken, huvudpersonen så värnlös och depressionen så våldsam. Det går inte att slita sig.”

Nyheter

Foto: Magnus Liam Karlsson

18 september 2023

”Efter nyår börjar det, vårt liv som stympad familj”

Nyheter