Frida Isberg

Foto: © Gassi 2019

Utforska författaren

Fríða Ísberg, f.1992, är en av de mest betydande författarna i en ny generation på Island. Hon har utgett diktsamlingarna Slitförin (2017) och Leðurjakkaveður (2019) och novellsamlingen Kláði, som nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris 2020. Märket är hennes första roman och har sålts till ett tiotal länder.

Utgivning

Om boken

"Ísbergs skildringar är inget annat än makalösa"
Dagens Nyheter"Märket är en glimrande intelligent och underhållande roman och en riktig bladvändare."Sydsvenskan"Fríða Ísbergs Märket är avslöjande, utmanande och värd all uppmärksamhet"ArbetarbladetReykjavik i en nära framtid. Ett delat samhälle, präglat av polarisering, fördomar och populism, där ny teknologi skapat ett ”empatitest” som kan avgöra en persons förmåga till medkänsla eller brist på moral. Snart ska en folkomröstning avgöra om denna ”märkning” ska bli obligatorisk, och frågan delar befolkningen. I skolan lyfter föräldrarna fram barnens oro – tänk om man blir underkänd? – och arbetsplatsernas fikarum präglas av hätska diskussioner med argument för och emot.Märket följer fyra personer som brottas med denna fråga, samtidigt som de försöker få sina liv att gå ihop. Hur jämkar man det man säger sig vilja stå för och det man verkligen tycker? Hur ser vi egentligen på varandra i en värld som bara bryr sig om det som syns? Vad är individens frihet värd i relation till lojalitet med majoriteten? Och vem kan ens veta vad som är det allmänna bästa?Nordiska Rådet-nominerade Frida Isbergs första roman är en berättelse som skär rakt in i samtiden och frågor kring vad som bygger och håller ihop ett samhälle, och vilka oåterkalleliga beslut vi är beredda att fatta för att bevara det.

Läs mer

Fríđa Ísberg

Märket

Recensioner

”Fríða Ísbergs debutroman är inget annat än makalös”

”Ísberg har skrivit en viktig roman om samhället och de relationer som ryms inom det: om rädsla, hyckleri och makt, och om vem som bjuds in i gemenskapen och vem som stängs ute.”

”En rasande intelligent bok”

”...lätt att förstå varför den isländska författaren Frida Isberg har blivit så uppmärksammad och prisbelönt - nu senast med P O Enquistpriset i Sverige. Hennes roman Märket, som nu kommer på svenska i säker översättning av Arvid Nordh, är inte bara en skickligt genomförd berättelse om ett polariserat framtidssamhälle. Den är först och främst en mycket mänsklig berättelse om några individer som på olika sätt försöker leva sina liv under villkor som blir alltmer absurda.”

Tidningen Vi

Nyheter

Foto: Kajsa Göransson

30 januari 2023

Våra nya böcker i februari

NyheterBoknyheter