Hon får Per Olov Enquists pris 2022

Foto: © Gassi 2019

Datum

27 December 2022

Foto

© Gassi 2019

Isländska Fríđa Ísberg får priset för romanen Märket, som ges ut på svenska i februari.

Per Olov Enquists pris delas sedan 2004 ut till ”en yngre författare på väg ut i Europa”. Isländska Fríđa Ísberg, aktuell med romanen Märket (på svenska 23 februari) är årets pristagare.

Juryns motivering lyder:

”I Fríða Ísbergs första roman ryms både poeten och novellisten i sättet hon sonderar sitt material och nogsamt vecklar ut berättelsen. Det stilistiska handlaget imponerar, varje mening har något att tillföra, varje replikskifte omskapar stämningen i rummet. Med en blick för samtiden och med en övertygande omsorg om sina karaktärer tar Fríða Ísberg med romanen Märket ett stort kliv ut i världen.”

Fríða Ísberg, f.1992, är en av de mest betydande författarna i en ny generation på Island. Hon har utgett diktsamlingarna Slitförin (2017) och Leðurjakkaveður (2019) och novellsamlingen Kláði, som nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris 2020. Märket är hennes första roman och har sålts till ett tiotal länder.

Per Olov Enquists pris instiftades av Per Olov Enquists förläggare på hans sjuttioårsdag 2004 av Norstedts, författarens utländska förlag och Bok & Bibliotek. Priset ska gå till ”en yngre författare på väg ut i Europa” och stor vikt läggs på författarens senast publicerade verk. Flera av pristagarna har sedan de mottagit priset utgivits på flera språk runt om i världen. Prissumman är 5 000 Euro.

Juryn består av Cathrine Bakke Bolin, Gyldendal Norge, Simon Pasternak, Gyldendal Danmark och Håkan Bravinger, Norstedts.

Fríða Ísberg ges ut av Mál och menning på Island och i Sverige av Norstedts.

Relaterat

Om boken

"Ísbergs skildringar är inget annat än makalösa"
Dagens Nyheter"Märket är en glimrande intelligent och underhållande roman och en riktig bladvändare."Sydsvenskan"Fríða Ísbergs Märket är avslöjande, utmanande och värd all uppmärksamhet"ArbetarbladetReykjavik i en nära framtid. Ett delat samhälle, präglat av polarisering, fördomar och populism, där ny teknologi skapat ett ”empatitest” som kan avgöra en persons förmåga till medkänsla eller brist på moral. Snart ska en folkomröstning avgöra om denna ”märkning” ska bli obligatorisk, och frågan delar befolkningen. I skolan lyfter föräldrarna fram barnens oro – tänk om man blir underkänd? – och arbetsplatsernas fikarum präglas av hätska diskussioner med argument för och emot.Märket följer fyra personer som brottas med denna fråga, samtidigt som de försöker få sina liv att gå ihop. Hur jämkar man det man säger sig vilja stå för och det man verkligen tycker? Hur ser vi egentligen på varandra i en värld som bara bryr sig om det som syns? Vad är individens frihet värd i relation till lojalitet med majoriteten? Och vem kan ens veta vad som är det allmänna bästa?Nordiska Rådet-nominerade Frida Isbergs första roman är en berättelse som skär rakt in i samtiden och frågor kring vad som bygger och håller ihop ett samhälle, och vilka oåterkalleliga beslut vi är beredda att fatta för att bevara det.

Läs mer

Fríđa Ísberg

Märket

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

30 januari 2023

Våra nya böcker i februari