Jens Mikkelsen

Foto: Magnus Liam Karlsson

Utforska författaren

Jens Mikkelsen bor i Malmö och har jobbat som prisbelönt och grävande journalist på Sydsvenskan sedan 2005. Han har skrivit en bok om försvunna papperslösa barn, och har i flera olika reportage genom åren skildrat den svarta marknaden i Malmö och Malmös undre värld. Han vann Stora Journalistpriset 2008, Publicistklubbens stora pris 2018, och fick Grävande journalisters pris Guldspaden 2005 och 2008. Han vann Wendelapriset 2016 och 2018, och Cordelia Edvardson-priset 2018. Fristaden är hans debut inom spänningsgenren och första boken i en ny deckarserie om journalisterna Anne och Sven i Malmö. Den är skriven tillsammans med Lena Sundström. Tillsammans har de fyrtio års erfarenhet av att granska missförhållanden och maktmissbruk i samhällets alla olika skikt, både i Sverige och utomlands.

Utgivning

Om boken

När Malmöprofilen Rebecca Rönn hittas död leder spåren till en grupp papperslösa. Polisen är övertygad om att det handlar om ett rånmord och snart jagas två unga män. På morgontidningen Dagbladet upptäcker reportern Sven att Rebecca Rönn visste något som kan ha kostat henne livet. Men fallet anses vara uppklarat, och Sven blir alltmer ensam i sökandet efter svar.
Utrikeskorrespondenten Anne har vigt sitt liv åt karriären. När hon strax före sin femtioårsdag blir lämnad av sin man, ifrågasätter hon alla sina tidigare livsval. I hopp om att återknyta kontakten med dottern i Skåne får hon ett infall och köper en rivningskåk på Kirseberg i Malmö. På ett närlivs stöter hon ihop med Sven, ungdomskärleken hon inte har sett på tjugofem år. Snart uppslukas även Anne i gåtan Rebecca Rönn. En jakt på sanningen som tar dem djupt in under tågspåren och långt upp i Turning Torso.När de hyllade och prisbelönta journalisterna Lena Sundström och Jens Mikkelsen slår sig samman för att skriva skönlitterärt blir resultatet en briljant spänningsdebut. En starkt karaktärsdriven och initierad skildring av två grävande reportrar med en vass spänningsintrig, pulshöjande scener och oväntade vändningar. En ny, fenomenal deckarduo har sett dagens ljus.

Läs mer

Lena Sundström, Jens Mikkelsen

Fristaden