Nina Ulmaja

Foto: Anna-Lena Ahlström

Utforska författaren

Nina Ulmaja är prisbelönt bokformgivare och författare. Hon föreläser regelbundet om typografi och trender inom grafisk design och bokproduktion. Tidigare har hon skrivit Strindbergs lilla röda (tillsammans med Alexandra Borg), som Augustnominerades 2019, och ABC å allt om D som tilldelades Augustpriset 2012.

Utgivning

Om boken

Många har skrivit om poeten Edith Södergran. Otaliga har tolkat hennes dikter, läst hennes brev och dragit slutsatser om hennes liv. Att hon var en ambitiös fotograf är inte lika omskrivet, och hennes bilder har inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Fotografier från alpresor och hembygd, på kvinnor, katter och självporträtt. Bilder som ger en annan – sannare? – levnadsteckning än de biografier som skrivits.
Nina Ulmaja ville veta mer om fotografen Edith och började skriva brev till henne. Brev som till en början kretsar kring fotografi, men som alltmer kom att handla om deras gemensamma bakgrund: om hemlandet Finland, om ryssrädsla, krigsminnen, klassresor och nedtystade familjehistorier.En annan Edith är en insiktsfull och nyfiken berättelse om identitet, historia, mod och självständighet. Det är också en vacker bok med 180 av Ediths egna fotografier. Brevberättelsen ger en ny bild av en ung kvinna med både penna och kamera som levde för hundra år sedan, i en tid som på många sätt liknar vår.

Läs mer

Nina Ulmaja

En annan Edith

Recensioner

”Nina Ulmaja är en spännande berättare som oförfärat blandar personligt med historiskt. Och vilken tur att hon varken är litteraturvetare eller forskare. Då skulle hon aldrig ha vågat kasta fram så uppkäftiga teorier om namngivna kulturmänniskors drivkrafter när de bidrog till mytbildningen kring Edith Södergran.”

Norrbottens-Kuriren

”Det är verkligen ’en annan Edith’ Ulmaja visar oss, framför allt för att hon inte avfärdar Södergran som amatörfotograf utan granskar hennes bilder med den grafiska formgivarens professionella blick och finner en konstnär som väljer sina vinklar, motiv och iscensättningar med stor omsorg.”

Borås Tidning

En annan Edith är en annorlunda bok om Edith Södergran, mycket trevlig läsning och dessutom en ytterst vacker bok.”

Skånska Dagbladet

”Stark och personlig berättelse”

”En lättillgänglig, oupphörligt fascinerande bok som bör uppskattas av många och som säkert kan stimulera intresset för Södergrans författarskap. Helhetsbetyg: 5.”

BTJ

Nyheter

Foto: Anna-Lena Ahlström

5 april 2023

Nina Ulmaja upptäcker en annan sida av Edith Södergran

IntervjuerNyheter