En annan Edith
En_Annan_Edith_1.jpg
En_Annan_Edith_4.jpg
En_Annan_Edith_3.jpg
En_Annan_Edith_6.jpg
En_Annan_Edith_2.jpg

Författare

Nina Ulmaja

En annan Edith

Svenska

2023-04-11

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Historiska memoarer/biografier

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Recensionsdag

2023-04-26

Publiceringsdatum

2023-04-11

Formgivare omslag

Nina Ulmaja

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Amber Graphic

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113116877

Antal Sidor

396

Vikt (kg)

0.793

Ryggbredd (mm)

37

Höjd (mm)

205

Bredd (mm)

150

Klimatpåverkan

829g CO2e
Papper
ca 502 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 9 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 319 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

En annan Edith

Recensioner

”Nina Ulmaja är en spännande berättare som oförfärat blandar personligt med historiskt. Och vilken tur att hon varken är litteraturvetare eller forskare. Då skulle hon aldrig ha vågat kasta fram så uppkäftiga teorier om namngivna kulturmänniskors drivkrafter när de bidrog till mytbildningen kring Edith Södergran.”

Norrbottens-Kuriren

”Det är verkligen ’en annan Edith’ Ulmaja visar oss, framför allt för att hon inte avfärdar Södergran som amatörfotograf utan granskar hennes bilder med den grafiska formgivarens professionella blick och finner en konstnär som väljer sina vinklar, motiv och iscensättningar med stor omsorg.”

Borås Tidning

En annan Edith är en annorlunda bok om Edith Södergran, mycket trevlig läsning och dessutom en ytterst vacker bok.”

Skånska Dagbladet

”Stark och personlig berättelse”

”En lättillgänglig, oupphörligt fascinerande bok som bör uppskattas av många och som säkert kan stimulera intresset för Södergrans författarskap. Helhetsbetyg: 5.”

BTJ

Böcker av författaren

Om boken

Många har skrivit om poeten Edith Södergran. Otaliga har tolkat hennes dikter, läst hennes brev och dragit slutsatser om hennes liv. Att hon var en ambitiös fotograf är inte lika omskrivet, och hennes bilder har inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Fotografier från alpresor och hembygd, på kvinnor, katter och självporträtt. Bilder som ger en annan – sannare? – levnadsteckning än de biografier som skrivits.
Nina Ulmaja ville veta mer om fotografen Edith och började skriva brev till henne. Brev som till en början kretsar kring fotografi, men som alltmer kom att handla om deras gemensamma bakgrund: om hemlandet Finland, om ryssrädsla, krigsminnen, klassresor och nedtystade familjehistorier.En annan Edith är en insiktsfull och nyfiken berättelse om identitet, historia, mod och självständighet. Det är också en vacker bok med 180 av Ediths egna fotografier. Brevberättelsen ger en ny bild av en ung kvinna med både penna och kamera som levde för hundra år sedan, i en tid som på många sätt liknar vår.

Läs mer

Nina Ulmaja

En annan Edith

Nyheter

Foto: Anna-Lena Ahlström

5 april 2023

Nina Ulmaja upptäcker en annan sida av Edith Södergran

IntervjuerNyheter
En_Annan_Edith_1.jpg
En_Annan_Edith_4.jpg
En_Annan_Edith_3.jpg
En_Annan_Edith_6.jpg
En_Annan_Edith_2.jpg