Omvälvande kärlek i Anna Lönnqvists nya roman

Foto: Kajsa Göransson

Datum

17 Maj 2024

Foto

Kajsa Göransson

I Den första gång jag såg dig följer vi Mira som har en stor dröm i livet, att göra sin bortgångna mamma stolt och bli en stor violinist.

Spelandet är också det enda som får Mira att förtränga hur allt förändrats efter hennes mammas död. När hennes vägar oväntat korsas med William, hockeyspelare på elitnivå och sonen i den kända läkarfamiljen i Luleå, förändras dock allt. Ju närmare de kommer varandra desto mer oviss blir tillvaron. Snart har Mira riskerat hela sin framtid för någon hon knappt känner.

Hur kom den här berättelsen till dig?

– För det första har jag alltid varit fascinerad av vad som krävs för att nå toppen och ville skildra det. För att spela fiol professionellt måste du börja spela i fyraårsåldern och öva många timmar per dag! För det andra ville jag skriva en stark kärleksberättelse om ett egentligen osannolikt möte. Att man kan vara oändligt ensam även om det inte verkar så på ytan och man utåt sett har allt. Bakom de finaste fasader kan också finnas de mörkaste hemligheter …

Vem tycker du ska läsa boken?

– Alla som älskar att dras med i en omvälvande kärlekshistoria, ung som gammal! Vi följer Mira och William både i 19-årsåldern och senare i livet, och jag tror alla kan känna igen sig i de starka känslorna de upplever och de svåra beslut de måste ta.

Relaterat

Om boken

Fiolspelandet är det viktigaste i Miras liv. Hon övar varje ledig stund för att nå sin stora dröm. Det är det enda som får henne att slippa tänka på hur allt förändrats efter hennes mammas död.
William är sonen i den kända läkarfamiljen i Luleå och spelar hockey på elitnivå. Medan Mira går ensam är han ständigt omgiven av kompisar. På ytan kunde deras liv inte vara mer olika. När deras vägar oväntat korsas inser Mira att William inte riktigt är den hon trodde. Men ju närmare de kommer varandra desto mer oviss blir tillvaron. Och innan Mira vet ordet av har hon riskerat allt det hon drömt om.Fjorton år senare har Mira gått vidare i livet. Hon jobbar som violinist i Stockholm och är vikarie i förstaviolinstämman i Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon dejtar Alessandro, en italiensk stjärnviolinist, och livet känns närapå perfekt. Men samtidigt som en en åtråvärd fast anställning i förstastämman plötsligt finns inom räckhåll hotas allt än en gång att förändras. När hon stöter på William igen tvingas hon konfronteras med händelser och minnen hon sedan länge försökt att förtränga.

Läs mer

Anna Lönnqvist

Den första gång jag såg dig

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

17 maj 2024

Omvälvande kärlek i Anna Lönnqvists nya roman