Thella Johnson: Vilka blir vi när vi är i krig – och när vi inte är det?

Foto: Kajsa Göransson

Datum

22 Mars 2023

Foto

Kajsa Göransson

Romanen Fred är ett kärleksfullt familjeporträtt och en berättelse om vad kriget, och freden, gör med oss.

Thella Johnson romandebuterar i dagarna med Fred, en skildring av efterkrigstidens människor i Sverige och Finland.

– I Fred har jag velat skriva om fredstiden: Hur har freden format oss i Norden? Och vad har vi gjort med freden vi haft här i vår del av världen – ”vid jordens ände”, som en nyanländ irakisk tjej i romanen säger, berättar Thella Johnson.

– Jag har arbetat i fyra år med boken och sett hur frågorna den ställer bara blivit mer och mer brännande för människor omkring mig. Frågor om nationen och den nationella identiteten, och vilka vi blir som människor när vi är i krig och när vi sedan inte är det.

– Sedan är jag en som älskar sagor och som vill berätta historier och lika mycket som Fred har ett idé-plan med alla dessa frågor, lika mycket är den en saga om en familj i tre generationer och två nationer – Finland och Sverige – som kämpar på i sina liv. Någon på förlaget kallade Fred för ett ”familjeepos från Kalevala till flyktingkris” och det var faktiskt en jättebra beskrivning!

Detta är din skönlitterära debut, hur länge har du haft den här berättelsen med dig?

– Delar av berättelsen har funnits med mig mycket länge. Och stora delar av den utspelar sig i miljöer jag känt sedan jag var barn, på bägge sidor Östersjön. Som staden Björneborg och sanddynerna i Ytterö, till exempel, bägge belägna i Satakunta på Finlands sydvästra kust. För mig som Sverigefinländare, uppvuxen i Stockholm med en finsk mor och en svensk far – som dessutom har en finlandssvensk familj – har Finland alltid varit en del av mig. Men som vuxen och som skrivande och skapande människa, har jag börjat tänka att jag kanske också är en del av Finland, på samma sätt som jag är en del av Sverige. På det sättet är Fred mitt bidrag till den litterära historieskrivningen om mina två hemländer.

Relaterat

Om boken

"En rik debutroman utöver det vanliga."
Dagens NyheterEtt familjeepos från Kalevala till flyktingkris
Under några dramatiska dygn sitter Elina Kansa instängd i en närbutik i Kemi, tillsammans med sin styvfar och en främling. Fred är berättelsen om Elinas familj, i tre generationer och två nationer, på bägge sidor om Östersjön, innanhavet med det bräckta vattnet. Här finns morfar Tapani, vars öde avgjordes av en mört i en sko och ett par små röda stövlar, här finns mamma Marjatta, som i jakten på lyckan flyttade till andra sidan Östersjön och tillbaka, och här finns dotterdottern Elina, som likt en Lapplands Sheherazade trollbinder sina nära med sin berättelse, alltmedan 2010-talets politiska kravaller utspelar sig utanför dörren och till slut drar dem alla med sig.

Fred är ett ömsint familjeporträtt och en skildring av efterkrigstidens människor i Sverige och Finland – två länder som sagts stå varandra nära, som syskon. Det är också en berättelse om vad kriget gör med oss. Om vad freden gör med oss.

Läs mer

Thella Johnson

Fred

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

22 mars 2023

Thella Johnson: Vilka blir vi när vi är i krig – och när vi inte är det?