Lena Lidbeck

Utforska författaren

Lena Lidbeck är journalist och har skrivit om graviditet, förlossning och barns behov under många år. Hon är en av tre författare till det svenska standardverket Stora boken om barn. Hon har också givit ut Bebishandboken och Spädbarnamassage, en handbok tillsammans med Marianne Rydin.

Utgivning

Om boken

Stora boken om barn är oöverträffad när det gäller att beskriva och sprida kunskap om livet som blivande och nybliven förälder. Denna måste ha-bok för barnfamiljen kommer nu i förminskat format!

Stora boken om barn - det svenska standardverket för barnfamiljer - innehåller den senaste upplagans uppdateringar och kompletteringar, med andra ord den senaste forskningen och de allra senaste rekommendationerna om allt från amning till vaccinationer och barnsäkerhet.
Bland nyheterna i senaste upplagan fanns ett nytt avsnitt om fosterdiagnostik med kub-testet (kombinerat blodprov och så kallat nupp-test) för att spåra kromosomavvikelser, uppdaterad fakta och siffror om föräldraförsäkringen, nya råd när det gäller amning och barnets skötsel under spädbarnstiden samt ett nytt avsnitt om "regnbågsfamiljen". Dessutom ett stort antal nya och inspirerande bilder.

Som vanligt innehåller Stora boken om barn:
· Att vänta barn
· Att föda barn
· Barnets första år
· Barn mellan ett och sex år
· Sjukdom, allergi och olycksfall
· Bra att veta (med bland annat familjerätt, konsumenträtt och försäkringar)

Läs mer

Kristina Hofsten, Lena Lidbeck, Mia Coull

Stora boken om barn

Om boken

Jag blir galen av sömnbrist! Kan vi kombinera amning och flaskmatning? När kan man vaccinera mot fästingar? Nu kommer en helt reviderad och uppdaterad version av boken som redan hjälpt över 20 000 barnfamiljer. Med många nya frågor och svar blir Bebishandboken den perfekta guiden under barnets första år.

Som förstagångsförälder är det naturligt att känna sig osäker. Allt är så nytt och man har så många frågor. Sakta men säkert växer man in i föräldrarollen men när tvåan eller trean föds är man där igen.

BVC-sjuksköterskan och barnmorskan Marianne Rydin och journalisten Lena Lidbeck har samlat föräldrarnas vanligaste frågor kring amning och flaskmatning, sömn, hygien, prickar och hud, skrik, mat, utveckling, stimulans och mycket mer.

Läs mer

Bebishandboken

Lena Lidbeck, Marianne Rydin

Bebishandboken

Om boken

En bok full med inspirerande barnvaktstips. Inte bara avsedd för mor- och farföräldrar utan för alla som någon gång är barnvakt och inte kommer på något roligare än att läsa en saga och sätta på Bolibompa. Sådan är Barnvaktsboken.

Att vara barnvakt är kul och utvecklande, vare sig man är ung, medelålders eller gammal - men vad gör man när man läst de roliga barnböckerna, kollat favoritfilmen och ritat?
I Barnvaktsboken finns massor av tips på vad man kan göra. Allt utifrån ledorden enkelt, roligt och lärorikt. Författarna, lågstadieläraren Kerstin Sterner och journalisten Lena Lidbeck, uppmuntrar till skapande utan mallar och förlagor. Alla ska kunna vara med - barnen är från 2 år och uppåt.
Boken är indelad i elva kapitel:
- Mat
- Tyg och garn
- Papper
- Natur
- Spel och lekar
- Pyssel
- Måla och rita
- Bygga och utforska
- Språk, fingerlek, rim och ramsor
- Sång och musik
- Trolleri, magi och gåtor

Aktiviteter med barn kan vara det allra enklaste som att gå och handla, laga mat, ta en promenad i parken, läsa en saga eller prata om livet. Men det kan också vara att plocka fram papper och penna, sax och lim, kritor och målarfärg, tyg och garn och göra … Ja, vad gör man?
Det får du veta på 96 sprängfyllda sidor. Här finns illustrationer, texter och foton som visar vad du kan göra. Aldrig har barnen eller barnvakten haft så roligt.

Läs mer

Barnvaktsboken

Lena Lidbeck, Kerstin Sterner, Lisa Zachrisson

Barnvaktsboken

Om boken

Hur kurerar jag mjölkstockning? Varför ska man vaccinera? Kan vi resa till Thailand med vår fyra månader gamla dotter?
Nu kommer en reviderad och uppdaterad version av succéboken som redan hjälpt över 10 000 barnfamiljer.

Många förstagångsföräldrar känner sig osäkra. Barnet verkar så ömtåligt, och ingenting har man gjort förr!
Barnsjuksköterskan och barnmorskan Marianne Rydin besvarar dagligen föräldrarnas frågor i sitt arbete på bvc Knoppen utanför Stockholm. Hon är van att både förklara och lugna.
I Nya Bebishandboken har hon och journalisten Lena Lidbeck samlat föräldrarnas vanligaste frågor kring amning, hygien, hälsa, mat och vikt, spädbarnsmassage, skrik, stimulans och aktiviteter, sömn och mycket mer. Boken är fylld av matnyttig och praktiskt tillämpbar information till nya föräldrar med barn från noll till cirka ett år.
Mycket har hänt sedan den förra upplagan av boken, varför den är reviderad och uppdaterad med ett antal nya frågor från dagens föräldrar.


Läs mer

Nya Bebishandboken

Lena Lidbeck, Marianne Rydin

Nya Bebishandboken

Om boken

En baby tycker om att bli buren och smekt, det vet alla nyblivna föräldrar. Spädbarnsmassage ger en extra dimension i samvaron med det lilla barnet. Beröring, värme, ögonkontakt, avslappning. Barnet blir lugnt och njuter. Man kommer varandra nära.
Jan Malmborg, journalist på DN, var på resa med familjen i Grekland. Vid ankomsten till det lilla pensionatet var tre månader gamla Katja otröstlig. Inget fick henne att sluta gråta. Då stormade den svartklädda grekiska föreståndarinnan in i rummet. Innan föräldrarna hunnit protestera la hon Katja på sängen och masserade henne med vana händer, muttrandes för sig själv. "Nu var det hon och barnet, hennes kunskap och hennes fingrar på spaning efter roten till det onda i den lilla kroppen"; Katja lugnade sig, somnade och sov i fjorton timmar. I många österländska och afrikanska kulturer är massage sedan århundraden en naturlig del i den dagliga babyvården. På senare år har kunskapen spritts även till västvärlden. I Spädbarnsmassage på svenska lär man sig snabbt att steg för steg massera sitt lilla barns kropp. "Sol och måne!", "Vattenhjulet" och "Fjärilen" heter några av strykningarna som uppskattas av de små.

Läs mer

Spädbarnsmassage

Lena Lidbeck, Marianne Rydin

Spädbarnsmassage